Στο κτίριο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με τους επικεφαλής του κλιμακίου της τρόικας, λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης του υπουργείου Οικονομικών από εργαζόμενους. Η τρόικα επέστρεψε σήμερα το πρωί στην Αθήνα προκειμένου να αξιολογήσει εκ νέου την ελληνική οικονομία και να αποφασίσει τελικά για την τελική έγκριση για την εκταμίευση, μέσω έκτακτου Eurogroup τον Οκτώβριο, της 6ης δόσης του δανείου. 

Ads

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικώ, η συνάντηση έγινε σε θετικό και δημιουργικό κλίμα. Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν πως κατά τις συνομιλίες του υπουργού Οικονομικών με έγινε επισκόπηση των θεμάτων που θα εξεταστούν, μέχρι να ολοκληρωθεί η πέμπτη αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
 
Σχετική ανακοίνωση επισημαίνει πως «το κλίμα της συζήτησης ήταν θετικό και δημιουργικό, μετά τα σκληρά μέτρα που αποφασίστηκαν και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός για την προστασία της οικονομικής υπόστασης και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας».

Στο «τραπέζι» των συζητήσεων με την τρόικα, τέθηκαν, εκτός των πρόσφατων μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση (ειδικό τέλος στα ακίνητα, μείωση αφορολόγητου ορίου, κ.λπ.), η εργασιακή εφεδρεία, το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ, καθώς και το νέο φορολογικό σύστημα (αλλαγές στους συντελεστές, περικοπή φοροαπαλλαγών, αντιμετώπιση φοροδιαφυγής, κ.λπ.). 

Σχετικές συζητήσεις διεξήχθησαν και πριν από λίγες ημέρες στην Ουάσινγκτον, μεταξύ του κ. Βενιζέλου και των θεσμικών οργάνων των δανειστών μας, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ. 

Ads

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός, υπάρχει ήδη τηλεφωνική συμφωνία με την τρόικα για τα μεγέθη του τρέχοντος έτους και του 2012 και πρέπει να επανεξεταστούν τα μεγέθη του 2013- 2014, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου. 
 
Στις 13 Οκτωβρίου το έκτακτο Eurogroup
 
Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστί πως η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας ύψους 8 δισ. ευρώ θα ληφθεί στις 13 Οκτωβρίου, καθώς τότε θα συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup για να εξετάσει την έκθεση αξιολόγησης της τρόικας.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας νωρίτερα στο γερμανικό Κοινοβούλιο αποκάλυψε πως το συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συγκληθεί εκτάκτως την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου προκειμένου να αποφασίσει για την εκταμίευση της έκτης δόσης. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε  επεσήμανε επίσης ότι μόνον εφόσον η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους που  έχει συμφωνήσει με την τρόικα θα δοθεί η επόμενη δόση στην χώρα.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έχει διαβεβαιώσει ότι η εκταμίευση θα γίνει εγκαίρως, ανάλογα και με την πορεία των δικών μας ταμειακών αναγκών. «Η κυβέρνηση έχει πλήρη έλεγχο των ταμειακών αναγκών» δήλωσε σχετικά προσφάτως.