«Ο πρωθυπουργός δεν θα πάει τώρα σε εκλογές» εκτίμησε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο mega, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς. «Δεν του βγαίνει η οικονομία, δεν του βγαίνει το πρόγραμμα. Άμεσα θα είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει εκλογές» σημείωσε. Υποστήριξε πάντως ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έθεσε ένα «αυταρχικό δίλημμα» σχετικά με το ενδεχόμενο των αυτοδιοικητικών εκλογών αφού επέλεξε να τις συνδέσει με τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, επανέλαβε το αίτημα του για «ψήφο αυξημένης ευθύνης» τονίζοντας ότι «αδιέξοδα στη δημοκρατία δεν υπάρχουν».

Ads

«Κάνουμε με το λαό μία προσπάθεια δίχως προηγούμενο. Ο απεγκλωβισμός από το μνημόνιο δεν θα γίνει με φωνές και διαμαρτυρίες, μα με πρόγραμμα και σύστημα που μόνον το ΠΑΣΟΚ έχει» επισήμανε, ο Γιώργος Παπανδρέου σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη.

Επανέλαβε ότι η υπερψήφιση των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ είναι «ψήφος σωτηρίας και αναμόρφωσης της ελληνικής επικράτειας» ενώ ζήτησε τη στήριξη των υποψηφιοτήτων του Μάρκου Μπόλαρη και του Γιάννη Μπουτάρη για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Δήμο Θεσσαλονίκης αντίστοιχα τονίζοντας ότι είναι αυτές που «σηματοδοτούν μια διαφορετική Θεσσαλονίκη και Μακεδονία».

«Θεωρώ ότι θα είναι πάρα πολύ μεγάλη ελαφρότητα εκ μέρους του, να δεχτεί την πιθανότητα να σκάσουν στα χέρια του τεράστια προβλήματα της οικονομίας, την ώρα που θα έχει εκλογές. Και αυτό, μου επιτρέπετε να πω, ότι θα είναι και αποσταθεροποιητικό» τόνισε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς.

Ads

Υποστήριξε ότι ο ίδιος ζήτησε πολιτικοποίηση ενώ ο πρωθυπουργός προχώρησε σε κομματοποίηση των εκλογών ενώ σε ερώτηση που του έγινε αν ζητά εκλογές, απάντησε «εγώ δεν είμαι Παπανδρέου για να πω από πριν και να εκβιάσω τον κόσμο και να τον παγιδέψω και να τον κάνω όμηρο από πριν μετά τις εκλογές. Εγώ ένα μήνυμα έχω: πρέπει να αλλάξει την πολιτική του και θα δείτε ότι θα την αλλάξει την πολιτική του».

«Ο Καραμανλής πρέπει να μιλήσει»

Ο Αντώνης Σαμαράς κράτησε σαφείς αποστάσεις από τις επιλογές του Κώστα Καραμανλή, τονίζοντας ότι κάποια στιγμή ο τέως πρωθυπουργός πρέπει να βγει και να μιλήσει και ότι λόγω της σιωπής του ο ίδιος έχει επωμιστεί «ένα βάρος μεγαλύτερο από αυτό που του αναλογεί».

«Πήρα στην πλάτη μου ένα βάρος στους ώμους μου, περισσότερο από εκείνο που αναλογούσε. Σας το υπενόησα και προηγουμένως. Ο κ. Καραμανλής αυτή τη στιγμή έχει αποφασίσει ο ίδιος ότι δεν θέλει να μιλήσει, γι΄ αυτό και είναι βαρύτερο το βάρος στις δικές μου πλάτες» τόνισε σημειώνοντας, ωστόσο, ότι ο Καραμανλής οδήγησε επιτυχώς τη ΝΔ σε μεγάλες νίκες.

Νωρίτερα στην ομιλία του στην Τρίπολη, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε και πάλι από τους πολίτες αντιμνημονιακή ψήφο. «Καταψηφίστε το Μνημόνιο και τους υποψηφίους του. Ψηφίστε για αλλαγή πολιτικής. Για διέξοδο από την κρίση, με ανάπτυξη, όχι με ασφυξία» ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην Τρίπολη.

Επιτέθηκε εκ νέου στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την πολιτική του, ενώ έκανε λόγο για «κρυφή ατζέντα» της κυβέρνησης, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Θεόδωρου Πάγκαλου περί αναδιάρθρωσης του χρέους. Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ότι καλλιέργησε το φόβο και το μύθο του μονόδρομου για το μνημόνιο και τώρα αποκαλύπτεται.

Και ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη πάντως επιτέθηκε για μία ακόμη φορά στη ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι λιποτάκτησε ως κυβέρνηση και λιποτακτεί και σήμερα, ως αντιπολίτευση. «Ο κ. Σαμαράς δεν τόλμησε να κάνει στροφή και να στηρίξει τις πατριωτικές προσπάθειες της κυβέρνησης και η νέα ηγεσία της Ν.Δ. ταυτίστηκε με την πολιτική της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή», σημείωσε.

Πρόσθεσε δε πως η ΝΔ δεν έχει το θάρρος να πει στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «φύγετε» αφού θεωρεί ότι καταστρέφει τη χώρα. Μίλησε ακόμα για ένα μεγάλο μέρος της «άλλης αριστεράς», που, όπως είπε, «έχει βολευτεί με τα αθέμιτα προνόμια των μικρών μειοψηφιών και των συντεχνιών».