Τα «επτά ψέματα» που σηματοδοτούν την εποχή της παρακμής και συνδέουν αυτή την εποχή με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις «επτά αλήθειες» ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης που προτείνει η ΝΔ, περιέγραψε ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της 75ης ΔΕΘ, παρουσία των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και του τέως πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Ads

Ο πρόεδρος της ΝΔ παρουσίασε την εναλλακτική πρόταση του κόμματος του για έξοδο από την κρίση στην οποία προκρίνει τη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών – εργαζομένων. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε για αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων και σημείωσε πως το σχέδιο της ΝΔ δεν προβλέπει άλλα μέτρα περικοπών και νέων φόρων.

Ακόμα, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι η υπερχρέωση της Ελλάδας πραγματοποιήθηκε τη δεκαετία του ’80, επί ΠΑΣΟΚ, κι από τότε καμιά κυβέρνηση δεν κατάφερε να το ελέγξει.

Τα «επτά ψέματα»

Ψέμα 1ο: ότι μπορούμε να ζούμε συνεχώς μοιράζοντας δανεικά και συσσωρεύοντας χρέη. Τόνισε ότι η Ελλάδα υπερχρεώθηκε τη δεκαετία του 1980, επί ΠΑΣΟΚ, όταν το χρέος εκτινάχθηκε από 32% σε 110% του ΑΕΠ, και από τότε καμιά κυβέρνηση δεν μπόρεσε να ελέγξει πραγματικά το χρέος, το οποίο παράγει νέα ελλείμματα.

Ads

Ψέμα 2ο: ότι το χρέος το δημιούργησε η προηγούμενη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Σαμαράς τόνισε πως από τα 80 δισεκατομμύρια νέου χρέους κατά την πενταετία 2004-2009, «τα 50 δισεκατομμύρια πήγαν για την πληρωμή ετήσιων τόκων, στο δημόσιο χρέος που βρήκε η Νέα Δημοκρατία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, τα 10 δισεκατομμύρια πήγαν για την πληρωμή αμυντικών εξοπλισμών που είχαν παραγγελθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πληρώθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας, τα 2,5 δισεκατομμύρια πήγαν για χρέη Νοσοκομείων που βρήκε η Νέα Δημοκρατία από τα προηγούμενα χρόνια και τα πλήρωσε, και τα 7 δισεκατομμύρια πήγαν για υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ».

Ψέμα 3ο: ο ισχυρισμός ότι για όσα έγιναν μετά τον Οκτώβριο του 2009 φταίει η κατάσταση που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι τα spreads των επιτοκίων, «που αποτελούν τον καθρέφτη εμπιστοσύνης των αγορών στην εκάστοτε κυβέρνηση», ήταν μόλις στις 130 μονάδες τον περασμένο Οκτώβριο και ανέβηκαν πολύ αργότερα, όταν η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έκανε τίποτε για να αντιμετωπίσει το έλλειμμα, ενώ διέσυρε τη χώρα στο εξωτερικό.

Ψέμα 4ο: ο ισχυρισμός ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό ήταν «αναπόφευκτη». Ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε ότι οι αγορές δάνειζαν άνετα την Ελλάδα ως και τον Ιανουάριο, όσα ζητούσε για να βγάλει τη χρονιά και με λογικά επιτόκια ακόμα. «Η κυβέρνηση αρνήθηκε να δανειστεί τότε, άρχισε τον διασυρμό της χώρας στο εξωτερικό και βρέθηκε εκτός αγορών τον Μάιο», είπε

Ψέμα 5ο: «ότι η Ελλάδα δεν είχε άλλη επιλογή από το να αποδεχθεί το Μνημόνιο όταν οι διεθνείς αγορές αρνήθηκαν να την δανείσουν. Δηλαδή στα τέλη Απριλίου…». «Ακόμα και στις αρχές Μαϊου υπήρχαν περιθώρια διαπραγμάτευσης που δεν εξαντλήθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης», τόνισε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύθηκε τίποτε και υπέγραψε το Μνημόνιο.

Ψέμα 6ο: ότι παρά τις σκληρές θυσίες, το Μνημόνιο οδηγεί σε «έξοδο από την κρίση». Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, η πολιτική του Μνημονίου οδηγεί σε χειρότερη κρίση απ’ αυτήν που υπάρχει σήμερα, βουλιάζει τη χώρα σε φαύλο κύκλο ύφεσης, το συνολικό χρέος στο τέλος της τετραετίας θα είναι πολύ μεγαλύτερο, μετά από τόσες θυσίες και πάλι θα είναι δύσκολο να βγει η Ελλάδα στις αγορές και να δανειστεί.

Ψέμα 7ο: «ισχυρίζεται ολόκληρος ο μηχανισμός της κυβερνητικής προπαγάνδας, και μαζί όλα τα παπαγαλάκια της κι όλα τα «εξαπτέρυγά» της, ότι η Νέα Δημοκρατία με την άρνησή της στο Μνημόνιο έδειξε τάχα ανευθυνότητα»

«Πραγματική ανευθυνότητα ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ κραύγαζε λεφτά υπάρχουν πριν τις εκλογές του 2009, όταν γνώριζε πολύ καλά το πρόβλημα ελλείμματος που υπήρχε τότε στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη», τόνισε. « Πέρσι το Δεκέμβριο μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό, τους πρότεινα να πάρουν έκτακτα μέτρα όσο ήταν καιρός. Τους πρότεινα και συγκεκριμένα μέτρα. Προσφέρθηκα και να τους στηρίξω ανοικτά. Έφτασα να πω στον κ. Παπανδρέου στη Βουλή μέχρι κι εκείνο το: «Ξεκολλήστε επί τέλους»! Τέτοια συναινετική στάση ποτέ δεν έχει δείξει αντιπολιτευόμενο κόμμα στην Ελλάδα. Κατά τη γνώμη μου αυτό είναι Υπευθυνότητα! Είδαμε τον κίνδυνο, σταθμίσαμε τις επιπτώσεις και προσφερθήκαμε να «βάλουμε πλάτη». Πότε το ΠΑΣΟΚ έκανε κάτι τέτοιο στο παρελθόν; Ποτέ!», κατέληξε.

Το σχέδιο της ΝΔ για έξοδο από την κρίση

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας περιέγραψε το σχέδιο του κόμματος για έξοδο από την κρίση. Συνοπτικά, το σχέδιο αυτό:

– προβλέπει τόνωση της οικονομίας με μέτρα αντισταθμιστικά της προκαλούμενης ύφεσης, ώστε να τη φρενάρουμε. «Τα μέχρι σήμερα μέτρα αρκούν για να μηδενίσουμε το έλλειμμα, αν τονώσουμε την Οικονομία. Δεν χρειάζονται επί πλέον περιοριστικά μέτρα, όπως αυτά που προβλέπει το Μνημόνιο».

– χτυπά ταυτόχρονα το έλλειμμα και την ύφεση με στοχευμένα μέτρα τόνωσης της αγοράς μηδενικού ή μηδαμινού κόστους.

– χτυπά ταυτόχρονα το έλλειμμα και το χρέος μέσα από την αξιοποίηση της αδρανούς ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.

– προβλέπει αποκατάσταση των μεγάλων αδικιών που έγιναν ήδη, όπως οι περικοπές στις χαμηλές συντάξεις. Η ΝΔ δεσμεύεται να αποκαταστήσει τις χαμηλές συντάξεις το ταχύτερο, προτείνοντας ισοδύναμες περικοπές από δαπάνες. Επίσης, δεν προβλέπει άλλα μέτρα περικοπών και νέων φόρων, ενώ το Μνημόνιο προβλέπει αλλεπάλληλα νέα μέτρα, πολλά των οποίων, μάλιστα «αδιευκρίνιστα».

– προτείνει αναπτυξιακά μέτρα, πολλά των οποίων είναι εφαρμόσιμα από σήμερα, κι άλλα αφότου η χώρα απαλλαγεί από τους περιορισμούς του Μνημονίου

Οι «επτά αλήθειες»

Ο Αντώνης Σαμαράς περιέγραψε το σύνολο των διαρθρωτικών αλλαγών που συνιστούν το άλλο μοντέλο ανάπτυξης, ώστε να μπει σε υγιή αναπτυξιακή τροχιά μετά το Μνημόνιο, ονομάζοντας το σύνολο αυτών των προτάσεων τις «επτά αλήθειες», που πρέπει να υιοθετήσουμε από τώρα για να αλλάξουμε το κλίμα και να τις εφαρμόσουμε μόλις μπορέσουμε:

Αλήθεια 1η: Δραστική μείωση της φορολογίας, όταν βγούμε από το Μνημόνιο, κι όχι νέες φορολογικές αυξήσεις μέχρι τότε.

Αλήθεια 2η: Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εργοδοτών και εργαζομένων, σταδιακά και προσεκτικά, επιδοτώντας την εργασία από τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, ώστε να μην χαθούν πόροι που χρειάζονται άμεσα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Αλήθεια 3η: Πάταξη της γραφειοκρατίας όχι στα λόγια, αλλά με προτεραιότητα σε πέντε μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Άμεσα εφαρμόσιμες και μηδενικού κόστους. Αυτές είναι: Η δυνατότητα κάθε Έλληνας πολίτης να προμηθεύεται ό,τι δημόσιο έγγραφο τον αφορά, καταθέτοντας μόνο τον αριθμό της ταυτότητάς του, το ΑΦΜ του και το Αριθμό Ασφαλιστικού Μητρώου (ΑΜΚΑ), ενοποίηση των μηχανισμών χρέωσης του πολίτη από το Δημόσιο και συμψηφισμός εξόφλησης των υπολοίπων από και προς το Δημόσιο, ξεμπλοκάρισμα των Επενδύσεων, κατάργηση των συν-αρμοδιοτήτων, ενοποίηση κατακερματισμένων αρμοδιοτήτων.

Αλήθεια 4η: Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με στροφή στην ποιότητα και ταχύτερη απονομή στη Δικαιοσύνη.

Αλήθεια 5η: Προτεραιότητα στην Εξωστρέφεια

Αλήθεια 6η: Απενοχοποίηση της Επιχειρηματικότητας

Αλήθεια 7η: Κλαδικές στρατηγικές σε όλους τους τομείς που η Ελλάδα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Όσον αφορά στον πρόσφατο ανασχηματισμό τόνισε ότι «Η ίδια η κυβέρνηση προανήγγειλε «μικρότερο και πιο ευέλικτο» κυβερνητικό σχήμα. Και δημιούργησε μια από τις πιο πολυπληθείς κυβερνήσεις που έχουν υπάρξει ποτέ… Προανήγγειλε «καλύτερο συντονισμό». Και τώρα όλοι αναρωτιούνται αμήχανα ποιος θα συντονίζει ποιόν. Και ποιος θα συντονίζει τους… «συντονιστές»! Γιατί ορίζεται…«αναπληρωτής πρωθυπουργός» ο υπουργός των Εσωτερικών, ο οποίος συντονίζει πάνω από τον «συντονιστή» Αντιπρόεδρο, ο οποίος θα παραβρίσκεται στην ομάδα συντονισμού, μόνον όταν τον προσκαλέσουν εκτάκτως! Κατάλαβε κανείς τίποτα; Τραγέλαφος…».

Ακόμα, έθεσε το πολιτικό δίλημμα των επόμενων εκλογών, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση υποκινεί και διασπείρει το φόβο, ενώ η Νέα Δημοκρατία καλλιεργεί την ελπίδα.

Διαβάστε επίσης: Αντιδράσεις για την ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ