Χωρίς δηλώσεις ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με τους εκπροσώπους της τρόικας. Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως κατά τη συνάντηση στα γραφεία της ΝΔ σητ λεωφόρο Συγγρού, ο κ. Σαμαράς επισήμανε στην τρόικα πως «το μνημόνιο βυθίζει τη χώρα όλο και πιο βαθιά στην ύφεση και πως δεν πρέπει να υπάρξουν νέα μέτρα».

Ads

Σύμφωνα με «Το Βήμα», ο κ. Σαμαράς επανέλαβε στους εκπροσώπους της τρόικας, που πιέζουν για πιστή εφαρμογή του προγράμματος, τις προτάσεις του με επίκεντρο το Ζάππειο ΙΙ για την έξοδο από την κρίση και ζήτησε τη ριζική αλλαγή της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής. Αναφέρθηκε ακόμη στην τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και στην πίεση που δέχονται κοινωνικές ομάδες, υπογραμμίζοντας ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις δεν πρέπει να επιβληθούν νέα μέτρα, λέγοντας ότι αυτά δεν θα τα αντέξουν πολίτες και επιχειρήσεις.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι από την τελευταία φορά που συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Ν. Δ. με την τρόικα (στις 25 Μαΐου 2011) επιδεινώθηκαν όλα τα δημοσιονομικά και μακροοικονομικά μεγέθη. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι επιβάλλεται η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου, ώστε να αλλάξει η οικονομική πολιτική και να μπορέσει να υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας με τελικό στόχο τη μείωση του ελλείμματος.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της τρόικας, φέρεται να είπαν ότι δεν έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο των συναντήσεων με τα κυβερνητικά στελέχη, ώστε να έχουν πλήρη εικόνα των οικονομικών στοιχείων. Στη συζήτηση που έγινε πάντως έδωσαν έμφαση στην ανάγκη να προωθηθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές, σημείο στο οποίο «από θέση αρχής συμφωνεί η ΝΔ», όπως έλεγαν στελέχη της.

Ads

Από τη ΝΔ, εκτός του προέδρου του κόμματος, στη συνάντηση παρίστανται οι αντιπρόεδρος Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας, τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του κ. Σαμαρά και στενοί του συνεργάτες.

Ένας από τους συμμετέχοντες δήλωσε Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το «κλίμα της συζήτησης ήταν καλύτερο από κάθε άλλη φορά» και ότι «ήταν η πλέον διεκπεραιωτική συζήτηση, καθώς οι θέσεις του κόμματος θεωρούνται δεδομένες, αφού έχουν κατατεθεί και επισήμως».