Τον «κοινωνικό φιλελευθερισμό» προέταξε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του στην πολυθεματική προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του κόμματος, ενώ αποκήρυξε τον «μεσαίο χώρο», που ήταν η στρατηγική του Κώστα Καραμανλή. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε επίσης επίθεση στην κυβέρνηση και σε όσους στήριξαν το μνημόνιο Κυβέρνησης-ΕΕ και ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι ο Κώστας Καραμανλής, αν και συνήθιζε να είναι παρών στις προσυνεδριακές διασκέψεις της Ν.Δ. δεν παραβρέθηκε.

Ads

«Η ιδεολογία της ΝΔ είναι ο κοινωνικός φιλελευθερισμό» είπε και εξήγησε: «είναι φιλελευθερισμός γιατί έχει στόχο την απελευθέρωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την αποενοχοποίηση της επιχειρηματικότητας, την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου και είναι κοινωνικός γιατί παραπέμπει στην διαφύλαξη του κοινωνικού κράτους και λειτουργεί σαν ασπίδα προστασίας των πολιτών. Η ΝΔ είναι κόμμα λαϊκό όχι ταξικό, απευθύνεται στους πολίτες κάθε κοινωνικής κατηγορίας και θέσης, εκφράζει τις ανάγκες τους φόβους και τις φιλοδοξίες της κοινωνίας».

«Για πολλά χρόνια επικράτησε η εσφαλμένη αντίληψη ότι η ΝΔ δεν πρέπει να εκφέρει στέρεο ιδεολογικό λόγο γιατί είναι πολυσυλλεκτικό κόμμα», δήλωσε, ασκώντας έμμεση κριτική στον προκάτοχό του. «Για να διατηρήσουμε την πολυσυλλεκτικότητά μας δεν δίναμε ιδεολογικές μάχες, απλώς προβάλαμε τις πολιτικές μας θέσεις που έτσι καταντούσαν διαχειριστικές απόψεις. Από την πολύ πολυσυλλεκτικότητα χάσαμε σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων μας», πρόσθεσε.

Χαρακτήρισε ως “ενδιάμεσους” και “αμφιταλαντευόμενους” τους ψηφοφόρους στους οποίους ο Κ. Καραμανλής είχε ρίξει το βάρος, υποστηρίζοντας ότι χάρις σε αυτή τη στρατηγική η Ν.Δ. έγινε δύο φορές κυβέρνηση. Ο Αντ. Σαμαράς υποστήριξε ότι το 60% των ψηφοφόρων είναι η «μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη» και πρόσθεσε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να συνεχίσουν να είναι παγιδευμένοι σε «φθαρμένα αριστερά στερεότυπα».

Ads

Ακόμα, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και σε όσους στήριξαν το μνημόνιο. «Φανταστείτε να είχαμε υπερψηφίσει και εμείς τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ που δέσμευε την χώρα για τέσσερα χρόνια χωρίς να ξέρει τι ψηφίζει. Τί έχουν να μας πουν τα λίγα εξαπτερυγα του Παπανδρέου που ψήφισαν μαζί με το ΠΑΣΟΚ τώρα που αποδεικνύεται ότι ούτε οι ίδιοι οι υπουργοί του δεν ήξεραν το περιεχόμενο του περιβόητου μνημονίου;» διερωτήθηκε.

«Το ΠΑΣΟΚ βάζει την λάσπη στον ανεμιστήρα θέλοντας να δείξει ότι όλοι ίδιοι είμαστε. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι, σήμερα όλα ευτελίζονται, η πολιτική υποβαθμίζεται σε καφενειακό επίπεδο, η μικρότητα καταβροχθίζει την σύνεση και την τόλμη», τόνισε.

Άμεση ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ στην επίθεση του προέδρου της ΝΔ. «Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη του κ. Σαμαρά να απολογηθεί στον ελληνικό λαό, έστω και καθυστερημένα, για την άρνηση της παράταξής του να ψηφίσει συμφωνία στήριξης της ελληνικής οικονομίας, με την οποία η Ελλάδα είναι σε θέση σήμερα να εξυπηρετεί με ασφάλεια τις δανειακές της ανάγκες και να εγγυάται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. «Ας ψάξει αλλού ο κ. Σαμαράς για συμψηφισμούς και ανθρωποφαγίες. Εμείς τολμούμε και είμαστε αποφασισμένοι να φθάσουμε αυτή τη διαδικασία ως το τέλος», πρόσθεσε.