Έτος καμπής που μπορεί να οδηγήσει την πατρίδα μας σε ανάπτυξη χαρακτήρισε το 2013 ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στο 1ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τη σημασία της αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ. Στόχο για την κυβέρνηση αποτελεί, όπως είπε, να αποτελέσει το 2013 τον τελευταίο χρόνο της ύφεσης.

Ads

 
Ο Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε, πάντως, ότι βρισκόμαστε ήδη στην επόμενη μέρα και πως «ακόμη κι εκείνοι που μέχρι πρόσφατα είχαν αμφιβολίες σήμερα πείθονται ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε». «Δεν είμαστε πια σε αβεβαιότητα. Η παραμονή μας στο ευρώ είναι αδιαμφισβήτητη» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

image
 
Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα αποτελέσματα των πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση θα αρχίσουν να φαίνονται στο επόμενο τρίμηνο και πως θα ξεκινήσουν να μετράνε στην αγορά έως το τέλος του χρόνου. Όπως είπε, η ανάκαμψη «δεν είναι ευσεβής πόθος και έχουμε τις πρώτες ενδείξεις ότι έχει ξεκινήσει». Στο σημείο αυτό ανέφερε ως σημάδι ανάκαμψης το γεγονός ότι τον Μάρτιο εμφανίστηκε για πρώτη φορά θετικό ισοζύγιο στο σύνολο προσλήψεων και απολύσεων.

Αναλύοντας τις προτεραιότητες του κυβερνητικού επιτελείου, δήλωσε πως αυτές είναι η εξυγίανση των δημοσιονομικών, η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η δικαιότερη κατανομή των φόρων, το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων, οι αποκρατικοποιήσεις, η ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος, η δημιουργία φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η αποκατάσταση της νομιμότητας και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας.
 
Βασικό εργαλείο προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, όπως είπε, είναι το ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση επιδιώκει την πλήρη αξιοποίησή του, καθώς, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, εξασφαλίζει δύο προαπαιτούμενα της ανάπτυξης – τη ρευστότητα και τις δημόσιες επενδύσεις. Όπως εξήγησε, τα 4/5 των δημόσιων επενδύσεων στηρίζονται στο ΕΣΠΑ, ενώ πολλά προγράμματα που στηρίζουν τη ρευστότητα χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

image
 
Ήδη, σημείωσε ο κ. Σαμαράς, το 2012 πετύχαμε ένα δύσκολο στόχο σε ό,τι αφορά τις απορροφήσεις του τρέχοντος ΕΣΠΑ με το ποσοστό της απορρόφησης στην Ελλάδα να ανέρχεται στο 55% όταν ο μέσος όρος είναι στο 49%.
 
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, το νέο ΕΣΠΑ έχει και πολιτικό συμβολισμό, καθώς αποτελεί ένα νέο καθαρό μήνυμα στήριξης της Ευρώπης προς την Ελλάδα. Ειδικότερα, σημείωσε ότι το ΕΣΠΑ αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και έτσι αίρονται οι αμφιβολίες και των πλέον δύσπιστων.

Ads

image
 
«Γνωρίζω ότι η κρίση και η επώδυνες αποφάσεις και οι μεγάλες θυσίες έχουν τραυματίσει αυτό που κάποτε ονομάζαμε ευρωπαϊκό όραμα» υποστήριξε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας πάντως, «η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, δεν την εγκαταλείπουμε». Σημείωσε δε, ότι ακόμη κι «αυτοί που αντιδρούν σε αυτή τη θέση μέσα τους εύχονται να παραμείνουμε στην Ευρώπη και το ευρώ».