Με κυρίαρχο σύνθημα «μπροστά για την Ελλάδα της ελπίδας» άρχισε το 8ο Συνέδριο της ΝΔ. Στο συνέδριο δεν προσήλθαν οι κ.κ. Θεόδωρος Ρουσόπουλος και Γιώργος Αλογοσκούφης που άλλωστε δεν είναι πλέον μέλη του κόμματος αλλά και ο κ. Γιώργος Βουλγαράκης ο οποίος πρόσφατα δέχθηκε την δημόσια αποδοκιμασία του κ. Αντώνη Σαμαρά. Απών ήταν και ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ των κυβερνήσεων Καραμανλή κ. Γιώργος Σουφλιάς αν και είχε πάρει πρόσκληση να συμμετάσχει.

Ads

Σημειώνεται ότι πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απέσπασε το από τους παρευρισκόμενους όταν τον προσφώνησε ο απερχόμενος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής κ. Λευτέρης Ζαγορίτης.

Στο συνέδριο συμμετέχουν περίπου 4.300 μέλη εκ των οποίων οι περισσότεροι εξελέγησαν από την βάση του κόμματος . Σε ποσοστό 60% συμμετέχουν για πρώτη φορά στην κορυφαία κομματική διαδικασία. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Με την ψηφοφορία των συνέδρων θα εκλεγούν περίπου 200 μέλη ενώ συμμετέχουν εξ οφίτσιο οι βουλευτές, δήμαρχοι, νομάρχες κλπ. Συνολικά η ΚΕ θα αριθμεί περί τα 450 άτομα, εκατό λιγότερα από την απερχόμενη.

Ads

Την πεποίθησή του ότι η ΝΔ μπορεί να πρωταγωνιστήσει «γιατί διαφοροποιήθηκε στο μνημόνιο και το καταψήφισε, ενώ αντίθετα το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί, γιατί είναι ταυτισμένο με το ίδιο το σύστημα και η αριστερά είναι μέρος του προβλήματος», τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.

«Το μνημόνιο δεν σώζει την Ελλάδα, αλλά την βυθίζει σε φαύλο κύκλο ύφεσης. Η ΝΔ χαράσσει στρατηγική απαλλαγής από το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις του, όχι για να επιστρέψουμε στην σπατάλη και τη χαλάρωση,αλλά για να βγούμε από την κρίση, με ανάπτυξη, στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις», πρόσθεσε.

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στα επτά θανάσιμα ελαττώματα του συστήματος που καταρρέει: «Κρατισμός, λαϊκισμός, ηγεμονία αριστερόστροφων ιδεών, υποβάθμιση δημοσίου συμφέροντος, κάλπικη ευημερία με δανεικά, έκπτωση αξιών και προτύπων» και υποστήριξε ότι η νέα μεταπολίτευση καλύπτει τα τέσσερα μεγάλα ελλείμματα, ανταγωνιστικότητας, δημοκρατίας, ασφάλειας και παιδείας, τόνισε ο κ. Σαμαράς.

Επιπλέον αναφέρθηκε στα εσωκομματικά τονίζοντας ότι «η ΝΔ έκανε την αυτοκριτική της, αναδιοργανώθηκε, ανοίχτηκε στην κοινωνική βάση, πέτυχε ανανέωση κατά 80% του στελεχικού της δυναμισμού, ανασυγκροτείται ιδεολογικά, πολιτικά και οργανωτικά και γίνεται ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα της κεντροδεξιάς, ανοιχτό στην κοινωνία με διαδραστικό χαρακτήρα».

«Τέρμα στην εσωστρέφεια. Τέρμα τα φέουδα, τα βιλαέτια, οι προσωπικοί μηχανισμοί, τα παλαιοκομματικά παιχνίδια. Καθήκον του κόμματος και όλων των στελεχών του είναι να βρίσκονται δίπλα σε κάθε πολίτη, να αφουγκράζονται τα προβλήματά του, να τον εκφράζουν και να προτείνουν λύσει στη δύσκολη καθημερινότητά του».

Καταλήγοντας ο κ. Σαμαράς είπε πως «όταν όλα θα κλυδωνίζονται, η ΝΔ θα μένει όρθια και θα προσφέρει τις λύσεις και την διέξοδο».