«Ο λαϊκισμός είναι στο DNA του ΠΑΣΟΚ η αλήθεια είναι το δικό μας πλεονέκτημα», δήλωσε σήμερα κατά την ομιλία του προς την κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, στη Βουλή, ο Αντώνης Σαμαράς και υπογράμμισε με νόημα πως «εμείς δεν θα πέσουμε στην παγίδα της εσωστρέφειας» απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του. Το παρών στη συνεδρίαση έδωσε και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, χωρίς ωστόσο να πάρει το λόγο.

Ads

«Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ και δεν δεχόμαστε μαθήματα υπευθυνότητας από εκείνους που εφηύραν το λαϊκισμό, από αυτούς που έχουν αναγάγει την εξαπάτηση του λαού σε σύγχρονη επιστήμη. Εμείς ΠΑΣΟΚ δεν είμαστε δεν έχουμε ανάγκη το ψέμα γιατί το ψέμα έχει κοντά ποδάρια. Είμαστε το μόνο κόμμα που τολμά να κάνει αυτοκριτική και η αλήθεια είναι πως υπάρχει άλλη διέξοδος, με ταυτόχρονη αντιμετώπιση του ελλείμματος και του χρέους». «Δεν είπαμε απλά όχι στο μνημόνιο, εξηγήσαμε το «όχι», διακινδυνεύσαμε ακόμα και προβλέψεις για την εξέλιξη του μνημονίου και επαληθευτήκαμε στην κριτική μας πολύ συντομότερα από ό,τι περιμέναμε», σημείωσε κατά την ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς.

«Φροντίσαμε σχεδόν αμέσως να παρουσιάσουμε έναν άλλο δρόμο εξόδου από την κρίση. Βάλαμε πλάτη στα δύσκολα όταν η κυβέρνηση αρνιόταν να πάρει μέτρα και έλεγε ότι η Ελλάδα είναι μια διεφθαρμένη χώρα. Ψηφισαμε τα μισά νομοσχέδια που έφερε η κυβέρνηση σε ένα χρόνο ενώ το ΠΑΣΟΚ σε πέντε χρόνια ψήφισε μόλις επτά. Προτείναμε διέξοδο από την κρίση όχι με ασφυξία, αλλά με ανάπτυξη. Είμαστε αντίθετοι με την πολιτική της κυβέρνησης επειδή βυθίζει τη χώρα στην ύφεση και η ύφεση χτυπάει όλη την κοινωνία, διαλύει τη μεσαία τάξη τον παραγωγικό ιστό της χώρας. Ο άλλος δρόμος που προτείνουμε είναι ρεαλιστικός. Δεν προτείνουμε ποτέ κάτι που δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να το κάνουμε», τόνισε στην ομιλία του αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μνημόνιο

Η ΝΔ είπε όχι στο μνημόνιο, εξήγησε ο κ. Σαμαράς γιατί το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν χτυπά τη σπατάλη και η πολιτική της βάζει τη χώρα στο φαύλο κύκλο της ύφεσης που απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των θυσιών. Δεύτερον, η πολιτική της κυβέρνησης δεν χτυπά τη φοροδιαφυγή. Χρειάζονται, υποστήριξε, μικρότεροι φορολογικοί συντελεστές, πιο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού και απλούστερο φορολογικό σύστημα. Οι επιχειρήσεις μεταναστεύουν αφήνοντας πίσω τους ανέργους, επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως αν η μείωση των συντάξεων ήταν η πιο άδικη απόφαση, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών ήταν η πιο μοιραία.

Ads

Τρίτον, ο κ. Σαμαράς παρατήρησε πως παρά τα μέτρα, η κυβέρνηση δεν έλεγξε το χρέος. Το μεγαλύτερο χρέος παράγει μεγαλύτερα μελλοντικά ελλείμματα και ήδη, επεσήμανε, πολλοί στο εξωτερικό δεν πείθονται παρά τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτός είναι ο λόγος, πρόσθεσε, που τα spreads δεν υποχώρησαν. Επαληθευτήκαμε και μας δικαίωσαν οι αγορές και οι αναλυτές. Είναι ουσιαστικά αδύνατο να αποπληρώσουμε τα δάνεια στη διετία 2013-15, υποστήριξε, τονίζοντας πως το πρόβλημα αποπληρωμής θα αυτοδιαιωνίζεται. «Αυτό που έλεγε μόνο η ΝΔ το λένε σήμερα όλοι οι άλλοι, διαπιστώσεις που κάνουν οι ίδιοι οι υπουργοί», συμπλήρωσε ο αρχηγός της ΝΔ, υπογραμμίζοντας πως ουσιαστικά δεν έγινε καμία διαπραγμάτευση και σήμερα μόνο εμφανίζονται υπουργοί να διαπραγματεύονται για τον τομέα τους.

Αυτοδιοικητικές εκλογές

Αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι η «ΝΔ επέστρεψε σε πρωταγωνιστικό ρόλο», συμπληρώνοντας πως «ποτέ άλλοτε κόμμα της αντιπολίτευσης μετά από τέτοια ήττα (σε εθνικές εκλογές) δεν κατάφερε τόσο μεγάλη μείωση της διαφοράς μέσα σε έναν χρόνο». «Από κάθε άποψη τα αποτελέσματα ήταν η πιο δυναμική επάνοδός μας στο πολιτικό προσκήνιο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Μας είχαν για ξοφλημένους και μας βλέπουν όρθιους, μπροστά τους. Το μήνυμα ήταν σαφέστατο, η ΝΔ ήταν ο μεγάλος κερδισμένος αυτών των εκλογών», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Το ΠΑΣΟΚ καλείται να πάρει δυσκολότερες αποφάσεις χωρίς το μαξιλαράκι της άνετης διαφοράς».

Επιπλέον, συνεχίζοντας την κριτική του στην κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε «διάτρητο» το σχέδιο του προϋπολογισμού και τόνισε: «Τα σπασμένα της πολιτικής του κ. Παπανδρέου δεν θα τα φορτώσουν σε χιλιάδες οικογένειες με εκατοντάδες απολύσεις, δεν θα γίνουμε συνένοχοι».

Για το κόμμα Μπακογιάννη και τις “αποστασίες”

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ίδρυση της Δημοκρατικής Συμμαχίας: «Όσοι κάνουν νέο κόμμα για να ανταποκριθούν υποτίθεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας δείχνουν πως δεν έχουν καταλάβει την κατάσταση, αλλά εμείς δεν θα πέσουμε στη στημένη παγίδα της εσωστρέφειας», διεμήνυσε με νόημα για να συμπληρώσει: «Η πατρίδα έχει τόσα προβλήματα και είναι αυτή που μας υπαγορεύει να μην ασχολούμαστε με τα μικρά και μη σημαντικά…» . «Αυτή την περίοδο», σημείωσε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, «δεν αποκαθιστούμε την αξιοπιστία μας ως κόμμα χτίζουμε και την απήχησή μας ως παράταξη».

«Στον αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας, σας θέλω όλους δίπλα μου, δεν περισσεύει κανείς», δήλωσε ο Αντ. Σαμαράς, απευθυνόμενος στην ΚΟ της ΝΔ και έστειλε σαφές μήνυμα στους «επίφοβους για αποχώρηση» βουλευτές ότι «σε αυτόν τον αγώνα δεν χωράνε ούτε λυπόψυχοι, ούτε λαθρεπιβάτες». «Αν μας ζητούν τη συνενοχή σε μια πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδα δεν θα τους τη δώσουμε, αν θέλουν συναίνεση σε μια πολιτική που βουλιάζει τη χώρα μας ας ψάξουν αλλού συνενόχους, κάποιοι σπεύδουν να προσφέρουν δεκανίκια και κάποιοι άλλοι να ενταχθούν στη συμμαχία των προθύμων», είπε χαρακτηριστικά.

«Συμμαχούμε με τους πολίτες και μόνο», τόνισε η «Δημοκρατική Συμμαχία», αντιδρώντας στις αιχμές του Αντώνη Σαμαρά στην ΚΟ της ΝΔ και στα όσα είπε περί συμμαχίας προθύμων.

«Η ΔΗΣΥ πιστεύει ότι για να μη χρεοκοπήσει ο τόπος, χρειάζονται άμεσα σαρωτικές αλλαγές στο κομματικό και πελατειακό κράτος», τονίζει ο εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Συμμαχίας», Γ. Οικονόμου.

«Δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να μηδενιστεί το έλλειμμα σε 1,5 χρόνο χωρίς θυσίες. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια η κυβέρνηση να διαλέγεται με τον εαυτό της την ώρα που εργαζόμενοι χάνουν τη δουλειά τους και επιχειρήσεις καταστρέφονται», τόνισε.

Παρεμβάσεις βουλευτών

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, μέχρι στιγμής το λόγο έλαβε ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, ο οποίος δήλωσε πως οι αλλαγές στο κόμμα γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση όλο αυτό το τελευταίο διάστημα και μετά από τη σκληρή ήττα της παράταξης στις εθνικές εκλογές.

Ο Μαργαρίτης Τζίμας αναφερόμενος στον Αντώνη Σαμαρά τόνισε πως παρέλαβε το κόμμα στη χειρότερή του στιγμή και πως ο ελληνικός λαός απαιτεί να υπάρξει νέος πολιτικός λόγος.

Η Μαρία Κόλλια σηεμίωσε πως η κρίση που βιώνουμε είναι το μεγαλύτερο γεγονός και κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να τολμήσει, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως αν το σπίτι μας δεν μας αρέσει, δεν το καταστρέφουμε αλλά το φτιάχνουμε.

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ως αρμόδιος τομεάρχης, ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Ομάδα για την απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, εκφράζοντας την εκτίμηση πως η κυβέρνηση αφήνει τις κοινωνικές ομάδες να αλληλοεξοντώνονται. Εξέφρασε δε τη λύπη του για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Κρήτη, που δεν ήταν αυτό που επιθυμούσε (ο κ. Πλακιωτάκης ως υποψήφιος Περιφερειάρχης δεν κατάφερε να περάσει στο Β’ γύρο των εκλογών) ενώ ζήτησε να γίνει σαφής αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος, τονίζοντας πως στην πολιτική ο δύσκολος δρόμος είναι ο ευθύς.

Τη δυσαρέσκειά του για τα όσα αναγράφονται σε μπλογκς και τα οποία τον φέρουν να φεύγει από τη ΝΔ, εξέφρασε ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος τόνισε πως είναι λύκος και όχι αρουραίος και δεν χρωστάει σε κανέναν τίποτα. «Να σταματήσουν κάποιοι εκ των ένδων να παραπληροφούν» , δήλωσε ο κ. Γιακουμάτος, ο οποίος άφησε αιχμές και υπονοούμενα για άτομα του περιβάλλοντος του Αντώνη Σαμαρά τα οποία – κατά τους υπαινιγμούς του – διακινούν αυτές τις πληροφορίες. Η τοποθέτηση του κ. Γιακουμάτου προκάλεσε την παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος είπε χαρακτηριστικά πως όλοι έχουν υποστεί βάναυσα χτυπήματα κάτι που αφορά και τον ίδιο κατά το παρελθόν. Δήλωσε μάλιστα πως στο νέο κτίριο των γραφείων της Νέας Δημοκρατίας θα υπάρξει διαδικτυακός τόπος και θα απαντά σε όλα αυτά.

Ο Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε τον τελευταίο χρόνο τον πιο δύσκολο, καθώς για ένα διάστημα δεν είχε τη σωστή εικόνα ενότητας. «Λυπάμαι για όσους έφυγαν, η απόφαση είναι δική τους, το κεφάλαιο αυτό πρέπει να κλείσει. Μαζί παλεύουμε για το καλό του τόπου, η παράταξη είναι ενωμένη και συσπειρώμένη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ευβοίας.

Ο Κώστας Τζαβάρας εξέφρασε την εκτίμηση πως έχουμε εισέλθει σε κρίση συμβόλων και ιδεών και πως σε αυτή την κρίση όλα τα κόμματα είναι ιδεολογικά γυμνά,εκτός από τη ΝΔ. «Δεν περισσεύει κανείς», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαβάρας.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης, για τον οποίο πολλοί εξέφραζαν την εκτίμηση πως θα κρατούσε αποστάσεις από την ΝΔ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την οποία είχε ζητήσει και αυτός για να συζητηθούν θέματα που αφορούν την πορεία και την λειτουργία του κόμματος. Ο κ. Καραγκούνης εξέφρασε την ανησυχία του για τα υψηλά ποσοστά αποχής, ζήτησε η παράταξη να παραμείνει αυστηρά προσηλωμένη στην πολιτική παρακαταθήκη και στις πολιτικές επιταγές που κληροδότησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ενώ εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για δυσάρεστα, όπως είπε, γεγονότα που παρατηρήθηκαν στην περιφέρειά του, φαινόμενα έντονης εσωστρέφειας και παραγοντισμού, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πεταλωτής: «Ο κ. Σαμαράς αντί για μαγικές λύσεις, ας βρει διαφορετικό μίγμα πολιτικής»

«Ο κ. Σαμαράς προσπαθεί αγωνιωδώς να σταματήσει τη φυλλοροή της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Θα έπρεπε, όμως, σίγουρα να βρει άλλους τρόπους», αναφέρει σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής.

«Ταυτίστηκε πλήρως με την κυβέρνηση Καραμανλή, ανακαλύπτοντας μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες φυσικά ποτέ δεν έγιναν. Ανακάλυψε ότι η Ν.Δ. κέρδισε στις αυτοδιοικητικές εκλογές, παραπλάνησε, λέγοντας ότι η Ν.Δ. «έβαλε πλάτη» στα δύσκολα της κυβέρνησης του ΠΑ.ΣΟ.Κ ψηφίζοντας τα μισά νομοσχέδια, γνωρίζοντας, όμως, όλοι πολύ καλά ότι δεν ψήφισε ούτε μια μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, πρότεινε ξανά διαφορετικό μείγμα πολιτικής, χωρίς να μας πει ποτέ ποια είναι αυτή η πολιτική, αξιόπιστα φυσικά. Είναι η γνωστή μαγική συνταγή για την εξάλειψη του ελλείμματος σε ένα χρόνο, χωρίς τις θυσίες του ελληνικού λαού», τονίζει ο Γιώργος Πεταλωτής.

«Αντιλαμβάνεται κανείς την αγωνία του, αλλά αντί να επινοεί μαγικές λύσεις για την έξοδο από την κρίση, το καλύτερο θα ήταν να προσπαθήσει ο κ. Σαμαράς να βρει ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής πρότασης του κόμματός του, της Ν.Δ. Γιατί αυτή η πολιτική που προτείνει σήμερα, δεν εξυπηρετεί, ούτε τον ίδιο, ούτε τη χώρα», κατέληξε.

Διαβάστε επίσης:
Συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ για να εμπεδωθεί η «κόκκινη γραμμή» που θέτει ο Α. Σαμαράς