Η Siemens έδινε «πολιτικό» χρήμα στην Ελλάδα βεβαίωσε το πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Ράινχαρτ Σίκατσεκ, κατά τη διάρκεια της κατάθεσή του στα μέλη της εξεταστικής της ελληνικής Βουλής για τη Siemens που βρίσκονται στο Μόναχο.

Ads

Ο Σίκατσεκ που ήταν ο βασικός διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» της εταιρείας μίλησε στην κατάθεσή του για τις διαδρομές του «μαύρου» χρήματος ενώ ξεκαθάρισε ότι γνώριζε πως δίνονταν μίζες σε πολιτικά κόμματα. Ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει ονόματα καθώς ανέφερε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση. Παρέπεμψε δε, την επιτροπή στον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Ο πρώην πρόεδρος της Siemens Hellas θα καταθέσει στο κλιμάκιο της επιτροπής αύριο.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες ο Σίκατσεκ φαίνεται πως αρνήθηκε ότι ο ίδιος είπε πως δόθηκαν λεφτά σε μικρό κόμμα της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι μέσω των μαύρων ταμείων της Siemens, διοχετεύθηκαν 1,3 δις ευρώ για μίζες της Siemens σε όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Τον Ιούλιο του 2008, o Σικατσεκ, καταδικάστηκε σε δύο χρόνια με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο 108.000 ευρώ για το αδίκημα της απάτης σε βάρος της Siemens.

Ads

Περισσότερες πληροφορίες δεν απέσπασαν οι Έλληνες βουλευτές ούτε κατά την εξέταση του γενικού διευθυντή της εταιρείας Πέτερ Σόλμσεν και του πρώην υπουργού Οικονομικών της Βαυαρίας και νυν υπευθύνου διαφάνειας της Εταιρείας, Τέο Βάιγκελ.

Ο πρώτος ανέφερε ότι δεν γνώριζε καν ότι υπήρχαν “μαύρα ταμεία”, ενώ ο δεύτερος περιορίστηκε στο να αναπτύξει τους τρόπους εφαρμογής από τον ίδιο του νόμου περί διαφάνειας.

Στο κλιμάκιο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens κατέθεσε εκ μέρους της γερμανικής εταιρείας το μέλος του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της Siemens Πέτερ Σόλμσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σόλμσεν υποστήριξε ότι η διοίκηση της εταιρείας «πίεσε τον Χριστοφοράκο να πει την αλήθεια, αλλά εκείνος δεν ενέδωσε» ενώ πρόσθεσε ότι «η Siemens πιστεύει και επενδύει στην Ελλάδα και η χώρα την έχει ανάγκη».

Ο κ. Σόλμσεν κινήθηκε στη βασική αρχή της νέας διοίκησης της εταιρείας για συνεργασία με τις αρχές με στόχο τη διαλεύκανση της υπόθεσης, παραπέμποντας στα στοιχεία που έφεραν στην επιφάνεια τόσο η εσωτερική έρευνα της Siemens όσο και η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης των «μαύρων ταμείων» από την εισαγγελία του Μονάχου.