Υπό τις ισχυρές πιέσεις των διεθνών αγορών στα ομόλογα τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων χωρών της Ευρωζώνης, πραγματοποιείται σήμερα η δημοπρασία των εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας του Δημοσίου. Το υπουργείο Οικονομικών ζητεί 1,5 δισ. ευρώ, αλλά με την αποδοχή των μη ανταγωνιστικών προσφορών μπορεί να αντλήσει έως 2,4 δισ. ευρώ. Χθες, το spread των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι του γερμανικού bund αναφοράς ξεπέρασε τις 1.000 μονάδες βάσεις.

Ads

Αντίστοιχες πιέσεις δεχόταν χθες και τα ομόλογα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Η αποκλιμάκωση ήρθε το απόγευμα, όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβη σε διάψευση των φημών για πίεση προς την Πορτογαλία να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Η ΕΚΤ προχώρησε επίσης σε αγορές τίτλων των χωρών που βρίσκονταν υπό πίεση, κίνηση που επέφερε και την υποχώρηση του ελληνικού spread που έκλεισε στις 948 μονάδες βάσης.

Αυτή την περίοδο το ύψος των spreads δεν έχει σημασία αφού η Ελλάδα βρίσκεται εκτός αγορών για τους μακροπρόθεσμους τίτλους, καλύπτοντας τις δανειακές της ανάγκες από το μηχανισμό στήριξης Ε.Ε.-ΔΝΤ. Ωστόσο, αυτό το κλίμα απομακρύνει το ενδεχόμενο της εκ νέου εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, το οποίο η κυβέρνηση επιθυμούσε να υλοποιηθεί εντός του 2011, ενώ επηρεάζει και τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων τίτλων. Οι αρνητικές εξελίξεις στους μακροπρόθεσμους τίτλους αναμένεται να επηρεάσουν το κλίμα για τη σημερινή δημοπρασία των εξάμηνων εντόκων γραμματίων.

Το μεγάλο ερώτημα είναι το ύψος του επιτοκίου που θα προκύψει από τη δημοπρασία, καθώς οι τάσεις προδιέγραφαν χθες άνοδο του επιτοκίου πάνω από το 5%. Υπενθυμίζεται ότι από τη δημοπρασία του Νοεμβρίου το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,82%.

Ads

Επιπλέον, την επόμενη Τρίτη, 18 του μήνα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει σε νέα δημοπρασία εντόκων τρίμηνης διάρκειας αυτή τη φορά.

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα της ευρωζώνης που βγαίνει σήμερα στις αγορές. Και η Ιταλία θα εκδώσει ετήσιους τίτλους με στόχο άντλησης 7 δισ. ευρώ, ενώ αύριο, 12 Ιανουαρίου, η Πορτογαλία θα δημοπρατήσει ομόλογα λήξης 2014 και 2020. Η ισπανική δημοπρασία τίτλων λήξης το 2016 θα υλοποιηθεί στις 13 Ιανουαρίου.