Ads

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει το «Ηeil Hitler», που ακούστηκε στη Βουλή το πρωί της Παρασκευής κατά την αποχώρηση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, μετά την αποβολή του Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Η Χρυσή Αυγή αρνήθηκε ότι η φράση προήλθε από τα χείλη βουλευτών της, «δείχνοντας» τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Κοντονή, ο οποίος απαντώντας δήλωσε «έκπληκτος με το θράσος τους». 

 

Η Χρυσή Αυγή αρχικά σε ανακοίνωσή της υποστήριξε πως εκείνος που φώναξε το «heil Hitler» ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής. Ο ίδιος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στον Βήμα 99,5, αρνήθηκε τις κατηγορίες της Χρυσής Αυγής. «Εκπλήσσομαι με το θράσος τους. Προσπαθούν να μεταθέσουν το πρόβλημα αλλού, είναι προφανές», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκαν για αυτήν τη στάση. Στο προεδρείο ήταν εκείνη τη στιγμή προεδρεύων ο κ. Δραγασάκης, πήρε μέτρα εναντίον για τις ασχήμιες που έκαναν στην αίθουσα. Προσπαθούν τώρα, είναι προφανές, να μεταθέσουν το πρόβλημα αλλού. Κάποια στιγμή ακούστηκε από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής το “Χάιλ Χίτλερ” και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είπαν στο προεδρείο “Χάιλ Χίτλερ, τι είναι αυτά τα πράγματα!”. Και εκεί αποχώρησαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Πρόκειται περί αίσχους»

Ads

Σε άλλες δηλώσεις του στην «Ελευθεροτυπία» σημείωσε: «Ακούσαμε από εκείνους τη φράση ‘Heil Hitler’ και διαμαρτυρηθήκαμε. Δεν αποκλείεται κάποιοι από εμάς να το επανέλαβαν ειρωνικά. Η στάση της Χρυσής Αυγής είναι απαράδεκτη. Οι άνθρωποι είναι υμνητές του Χίτλερ».

Δήλωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κοντονή:

Οι εραστές του ναζισμού στην ελληνική κοινωνία, λίγες μέρες αφότου αποκαλύφθηκε στη Βουλή η σύνταξη από στελέχη τους κειμένων εξυμνητικών προς τον Αδόλφο Χίτλερ και τα ίδια στελέχη τα χαιρέτισαν σαν καρπό της νιότης τους, επεχείρησαν σήμερα με μεθόδους γκαιμπελικής προπαγάνδας να με συκοφαντήσουν και να ρίξουν λάσπη σε βάρος μου σύμφωνα με τη θεωρία τους ότι «όλο και κάτι θα μείνει».
 
Την ίδια μέρα που επιτέθηκαν στο Προεδρείο της Βουλής κατά τρόπο  προσβλητικό και απολύτως αντίθετο στον Κανονισμό της Βουλής και την πολιτική ηθική, που μίλησαν χυδαία για τον Πρόεδρο  και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, έρχονται να μου προσάψουν φανταστικές κραυγές και λόγια, τα οποία ταιριάζουν και απορρέουν από αυτούς τους ίδιους. Οι ανακοινώσεις τους τους αποκαλύπτουν.
 
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ διαμαρτυρηθήκαμε έντονα για τη δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα αναφορά στον Χίτλερ στη Βουλή μιας χώρας που έχει μαρτυρήσει από τον ναζισμό και κάθε αντίθετη παρουσίαση των γεγονότων από την «Χρυσή Αυγή»  βγαίνει κατευθείαν από τον βούρκο της γκαιμπελικής προπαγάνδας.

 
 
Λίγο αργότερα η Χρυσή Αυγή άλλαξε τις κατηγορίες της επικαλούμενη τα πρακτικά της Βουλής, στα οποία αναφέρεται πως την επίμαχη φράση “Χάιλ Χίτλερ” χρησιμοποιήσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάντζας, ο οποίος παραδέχτηκε ότι την επανέλαβε ειρωνικά προς τους βουλευτές του νεοναζιστικού κόμματος την ώρα που αποχωρούσαν από την αίθουσα. Σημειώνεται πως στο βίντεο η επίμαχη φράση ακούγεται από πολλά άτομα. (Διαβάστε επίσης: Λύθηκε το μυστήριο: Δεν φώναξε Χάιλ Χίτλερ. Το έγραψε!)

Όπως προκύπτει από τα πρακτικά, ο κ. Πάντζας, απευθυνόμενος προς τον βουλευτή της Χρυσής Αυγής Παναγιώτη Ηλιόπουλο, φώναξε: «Βγάλε και το πιστόλι να μας πυροβολήσεις! Χάιλ Χίτλερ!». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε μιλώντας στον Σκάι πως όταν ξεκίνησε το επεισόδιο ήταν εκτός αίθουσας. Ακούγοντας τις φωνές και μπαίνοντας στην αίθουσα συνέπεσε με την αποχωρήση, εν μέσω έντασης, των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Όπως είπε, τους κάλεσε να βγουν εκτός αίθουσας και τους είπε ειρωνικά: «Πηγαίνετε στο καλό μην τραβήξετε και κανένα πιστόλι, άντε στο καλό και χάιλ Χίτλερ», επαναλαμβάνοντας την φράση που είχε ήδη ακουστεί. Στο σημείο αυτό η καταγραφή των πρακτικών διακόπτεται. 

 

Όλα ξεκίνησαν όταν ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης απείλησε με αποβολή από την αίθουσα της Ολομέλειας τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο μετά τις ύβρεις που εκστόμισε κατά του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρα. Στις προειδοποιήσεις του κ. Δραγασάκη για την αποβολή του, ο Π.Ηλιόπουλος επέμεινε, χαρακτηρίζοντας «γίδια», «συμμορία» και «ξεφτιλισμένους» τους βουλευτές που διαμαρτύρονταν από τα έδρανα τους.

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης αναφερόμενος στο επεισόδιο με τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο τονίζει πως «δυστυχώς για μια ακόμη φορά είδαμε το αποκρουστικό πρόσωπο του ναζισμού στην ελληνική Βουλή». «Ορθά αποβλήθηκαν, αλλά αυτό δεν φτάνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Όπως είπε ελπίζει πως «όλοι κατάλαβαν την ανάγκη συνεργασίας των δυνάμεων του συνταγματικού τόξου με πρώτο βήμα την ψήφιση του νομοσχεδίου κατά της βίας και του ρατσισμού, με βάση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ».
 
«Για πολλοστή φορά η Χρυσή Αυγή έδειξε το αληθινό της πρόσωπο», επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ με αφορμή τις ύβρεις που εκστομίστηκαν από τον Παναγιώτη Ηλιόπουλο στην Ολομέλεια της Βουλής και τα όσα επακολούθησαν.
 
«Στα διαλείμματά της από τις δολοφονικές επιθέσεις κατά ανυπεράσπιστων μεταναστών, από παράνομες δράσεις, επιδιώκει να εκφυλίσει και τους θεσμούς», συμπληρώνει.
 
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος, αλλά και οι άλλοι παρόντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής «προσπάθησαν να μετατρέψουν την Ολομέλεια της Βουλής σε αρένα, με χαρακτηρισμούς και ύβρεις».
 
«Η Βουλή έχει συγκεκριμένους κανόνες, τους οποίους όλα τα μέλη της οφείλουν να σέβονται. Η οργανωμένη Πολιτεία και οι προοδευτικοί πολίτες της χώρας οφείλουν να αμυνθούν. Αυτή τη δημοκρατική επιταγή υπηρετεί και το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης», καταλήγει η ανακοίνωση.
 
Επιβεβαίωση «του αποκρουστικού προσώπου της ναζιστικής Χρυσής Αυγής» χαρακτήρισε το ΚΚΕ τα όσα εκτυλίχθηκαν το πρωί στην Ολομέλεια της Βουλής. Το Κομμουνιστικό Κόμμα κάλεσε τον λαό «να απομονώσει τις προκλήσεις της Χρυσής Αυγής και να αντιπαλέψει το σύστημα που τη γεννά, τη θρέφει και την αξιοποιεί σε βάρος του εργαζόμενου λαού και των αγώνων του».

Κατήγγειλε τέλος ότι το σύστημα «τη χρησιμοποιεί για να καλλιεργεί το αντιδραστικό κατασκεύασμα της ‘θεωρίας των άκρων’», βάζοντας έτσι «στο στόχαστρο τις ριζοσπαστικές ιδέες και τη λαϊκή πάλη». 

«Είμαστε υπέρ της εφαρμογής του κανονισμού όπως έγινε και στην συγκεκριμένη περίπτωση με τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Θεωρούμε ότι πρέπει να πάψουν αυτά τα φαινόμενα μέσα σε αυτή την αίθουσα. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να επισημάνουμε και το εξής κύριε Πρόεδρε, διότι σε αυτή την αίθουσα ακούγονται ανεπίτρεπτα πράγματα όπως είναι η εξύμνηση του ναζισμού και του φασισμού», αναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
 
«O ναζισμός στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα ενάμισι εκατομμύριο νεκρούς, είχε τουλάχιστον 200 ολοκαυτώματα, είχε την εκτέλεση των αθώων στη Βιάννο, στην Κάνδανο, στα Κερδίλλια, στα Καλάβρυτα, στο Δίστομο και άλλες περιοχές και ότι η ιστορία ναζισμός και φασισμός, έληξε ιστορικά και πολιτικά με την νίκη των δυνάμεων το 1945», τονίζει και προσθέτει:
 
«Από εκεί και πέρα, αν κάποιοι επιθυμούν να αναβιώσουν τέτοιες ιστορίες, να αναβιώσουν τον ρατσισμό σε αυτήν εδώ τη δημοκρατική κοινωνία, εμάς θα μας βρουν αντίθετους (…) Να κλείσει αυτή η ιστορία. Εμείς θα είμαστε αντίθετοι σε όποια νεοναζιστική, φασιστική, ρατσιστική ιδεολογία πολιτική και πρακτική, είτε σε αυτή την αίθουσα είτε έξω από την αίθουσα».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Δραγασάκης ευχαρίστησε τους βουλευτές όλων των κομμάτων και τον πρόεδρο της Βουλής που στήριξαν το χειρισμό του, τονίζοντας πως «έπραξε το αυτονόητο».
 
«Σήμερα στη Βουλή δεν είχαμε κάποια διαμάχη μεταξύ κομμάτων. Είχαμε μια προσβολή του Κοινοβουλίου από την Χρυσή Αυγή», δήλωσε και πρόσθεσε:
 
«Ως προεδρεύων του Κοινοβουλίου έκανα το αυτονόητο, όχι να τηρήσω τυπικά τον Κανονισμό, αλλά να υπερασπιστώ τον αυτοσεβασμό και του Κοινοβουλίου και όσων είμαστε εκεί μέσα. Δεν μπορούν να μας επιβάλουν να ακούμε τα υβρεολόγιά τους, να ακούμε την άθλια γλώσσα τους, να ακούμε τη ρητορική μίσους ενάντια σε κάθε τι διαφορετικό, σε κάθε τι το οποίο δεν θεωρούν δικό τους. Αυτό έγινε σήμερα», σημείωσε.
 
«Ο φασισμός δεν αντιμετωπίζεται με διοικητικά μέτρα, αλλά με τη δημοκρατική εγρήγορση, τη συλλογική δράση της κοινωνίας και με την εξάλειψη των κοινωνικών αιτιών που τον τροφοδοτούν», τόνισε.

Διαβάστε επίσης: Μούιζνιεκς: Μην καθυστερείτε το αντιρατσιστικό – Θέστε εκτός νόμου της ΧΑ

«Είναι αποκρουστική και απολύτως καταδικαστέα η προσπάθεια των βουλευτών της Χρυσής Αυγής να μετατρέψουν σε καταγώγιο το Ελληνικό Κοινοβούλιο, χρησιμοποιώντας ακραία προσβλητικές, υβριστικές και αγοραίες εκφράσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ σχολιάζοντας το περιστατικό και συνεχίζει: 
 
«Θα πρέπει να αντιληφθούν, επιτέλους, όσοι δεν το  κατανοούν ή αρνούνται επιμόνως να το συνειδητοποιήσουν, ότι η Βουλή έχει κανόνες τους οποίους θα πρέπει να σέβονται όλοι, χωρίς εξαιρέσεις. Η Βουλή είναι ο Ναός της Δημοκρατίας και, είναι φυσικό, όσοι δεν ασπάζονται τις αρχές της, να μην αντέχουν και τους κανόνες του Κοινοβουλευτισμού». Ωστόσο στην ανακοίνωσή της η ΝΔ επιτέθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνοντας τη «θεωρία των δύο άκρων».