Σφοδρή επίθεση στο διαδίκτυο από χρήστες που ανήκουν στο δεξί φάσμα της πολιτικής δέχεται η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, για τα φερόμενα σχόλιά της για τον χορό του Ζαλόγγου. Τα σχόλια στο twitter κυμαίνονται από ειρωνεία έως και θυμό κατά της ιστορικού και βουλευτή της ΔΗΜΑΡ. Δέχεται και εσωκομματικά πυρά. Αποστάσεις από τη ΔΗΜΑΡ. Την «αδειάζει» ο βουλευτής του κόμματος Βασίλης Οικονόμου. Η ίδια πάντως σε σημερινές της δηλώσεις τονίζει ότι δεν έκανε καμία αναφορά στο χορό του Ζαλόγγου.

Ads

Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, δέχεται πολλά πυρά και από συναδέλφους της κυρίως της δεξιάς. Μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής», Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος κατηγόρησε τη Μαρία Ρεπούση για «αβάσταχτη ιστορική ελαφρότητα».

Μύδρους κατά της Μαρίας Ρεπούση εξαπέλυσε και η τομεάρχης Παιδείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλα Ξουλίδου, χαρακτηρίζοντας «εθνικό ανέκδοτο» τον αριθμό των 1.670 ψήφων με τις οποίες εξελέγη η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ. 

Δεν λείπουν πάντως τα πυρά και εκ των έσω. Η νέα συζήτηση ανοίγει πριν κοπάσουν οι αντιδράσεις που προκάλεσε η θέση της για την γενοκτονία των Ποντίων, από την οποία η ΔΗΜΑΡ κράτησε αποστάσεις. Το ίδιο έπραξε και ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και πολιτικός σύντροφος της κ. Ρεπούση στη ΔΗΜΑΡ, Βασίλης Οικονόμου. 

Ο Βασίλης Οικονόμου σχολιάζοντας τις απόψεις της κ. Ρεπούση και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν ξεκαθάρισε ότι επρόκειτο για «προσωπική άποψη δεν αφορά τη ΔΗΜΑΡ». «Ο κ. Κουβέλης ήταν σαφής, ξεκάθαρος και δημοσίως και εσωτερικά μέσα στο κόμμα» τόνισε ο κ. Οικονόμου.
 
«Υπάρχει το ψήφισμα της ελληνικής Βουλής που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Ποντίων, το σέβεται η Δημοκρατική Αριστερά και το αποδέχεται. Τελεία και παύλα. Άρα λοιπόν, όποιος έχει άλλη άποψη, είναι προσωπική του άποψη και δεν αφορά τη ΔΗΜΑΡ» συμπλήρωσε ο κ. Οικονόμου.
 

Ενδεικτικα tweets

 
Υποστηρικτή βρήκε πάντως στο πρόσωπο του συγγραφέα και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρο Τατσόπουλο. «Ματαιοπονεί η Μαρία Ρεπούση; Συχνά, ναι, έχω την αίσθηση ότι ματαιοπονεί. Σαν να προσπαθείς ν’ ανοίξεις διάλογο γύρω από τη δαρβινική θεωρία μ’ έναν καλόγερο, έναν ιμάμη ή έναν ραβίνο, ενώ την ίδια ώρα αναρίθμητοι ομόδοξοι τους κανίβαλοι περιμένουν να εμφανιστείς μπροστά τους για να σε κατασπαράξουν. Πάντοτε πίστευα ότι δεν υπάρχει πιο επικίνδυνος αχταρμάς από την πρόσμειξη της ιστορικής έρευνας με την εκάστοτε πολιτική ή θρησκευτική μισαλλοδοξία. Από την άλλη, αν δεν πάρουν κάποιοι το ρίσκο να επαναλάβουν δημόσια αυτά που από χρόνια συζητούν στα φοιτητικά αμφιθέατρα, θα παραμείνουμε εσαεί αθύρματα του κάθε καλόγερου, του κάθε ιμάμη και του κάθε ραβίνου. Ναι, είναι επικίνδυνο αυτό που κάνει η Μαρία. Όχι για το έθνος. Για την ίδια. Και μόνο για το θάρρος της αξίζει το σεβασμό μας» ήταν το σχόλιο του στο facebook.

Ρεπούση: Αφήστε την ιστορία ήσυχη 

«Δεν έκανα καμία αναφορά στον χορό του Ζαλόγγου», υποστήριξε η βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μαρία Ρεπούση,  μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τις δηλώσεις που φέρεται να έκανε σε ραδιοφωνικό σταθμό. Η κ. Ρεπούση φέρεται να χαρακτήρισε, την Πέμπτη σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, «εθνικό μύθο» τον χορό του Ζαλόγγου.

«Δεν έκανα καμία αναφορά στον χορό του Ζαλόγγου. Ήταν μία γενική συζήτηση. Απολύτως καμία αναφορά» και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχουν μάγισσες κι αν θέλει κάποιος να βρει θα πρέπει να ψάξει στον μεσαίωνα. Υπάρχει στην ελληνική πολιτική σκηνή ένα κυνήγι μαγισσών».

Με παρέμβασή της στην πρωινή εκπομπή του Mega η βουλευτής της Α’ Πειραιά απέφυγε να τοποθετηθεί για το θέμα της επιστολής που αποκάλυψε το real.gr σχετικά με το θέμα των γενοκτονιών.  «Η επιστολή μου είχε να κάνει με την πολιτική μου θέση την οποία υπερασπίζομαι σταθερά ότι δεν συμφωνώ με οποιαδήποτε ποινικοποίηση της αντίθετης ιστορικής άποψης» τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Η Μαρία Ρεπούση εμφανίστηκε και στην πρωινή τηλεοπτική εκπομπή του ΣΚΑΙ όπου στην ουσία επανέλαβε όσα είχε πει νωρίτερα. Ξεκαθάρισε ότι: «δεν θέλω οι δικές μου ιστορικές απόψεις να αποτελούν απόψεις και του κόμματός μου», σημείωσε ότι: «διαφωνώ με την ποινικοποίηση της διαφορετικής ιστορικής άποψης» και πρόσθεσε με νόημα: «αφήστε την ιστορία ήσυχη…».