«Η υπόθεση της Νομικής μας αναγκάζει να είμαστε αυστηροί με όσους υποκίνησαν και έθεσαν σε κίνδυνο την κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης σε συνέντευξη τύπου σχετικά με την κατάληψη της Νομικής από τους μετανάστες απεργούς πείνας. Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε καμία μεμονωμένη ή μαζική νομιμοποίηση μεταναστών χωρίς χαρτιά».

Ads

Σε ερώτηση τι θα γίνει με τους 300 μετανάστες, αφού η προσωρινή τους εγκατάσταση ισχύει μόνο για 15 ημέρες, ο υπουργός είπε πως θα εφαρμοστεί ο νόμος, δηλαδή πως «όσοι δεν συγκεντρώνουν τις προϋποθέσεις, θα επαναπατρίζονται ή θα απελαύνονται». «Η φέρουσα ικανότητα της Ελλάδας και για άλλους μετανάστες έχει προ πολλού εξαντληθεί», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στην κατάληψη από μετανάστες απεργούς πείνας στη Νομική, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να τερματίσει την κατάληψη έως σήμερα το πρωί». «Επρόκειτο για λεπτή κατάσταση», τόνισε και υποστήριξε ότι η συμβολή των ΜΜΕ ήταν «σωστή». «Η παρουσίαση του όλου θέματος από τα ΜΜΕ το κρίσιμο δίωρο των τελευταίων διαπραγματεύσεων ώστε να μην συμβάλουν στη γενίκευση του προβλήματος», σημείωσε.

«Είναι τεράστιες οι πολιτικές και κυρίως οι κοινωνικές ευθύνες όσων υποκινώντας και οργανώνοντας την κατάληψη της Νομικής έθεσαν στην πραγματικότητα σε ασύλληπτο κίνδυνο τη χώρα και την ελληνική κοινωνία», δήλωσε.

Ads

«Στο εξής εφαρμόζεται ο νόμος 3838 του 2010 για τους νόμιμους μετανάστες και ο πιο πρόσφατος 3907 του 2011 του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τον οποίο ορίζεται το άσυλο», κατέληξε ο Γιάννης Ραγκούσης.