Την απόσυρση των υπουργών της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση αποφάσισαν τα στελέχη του κόμματος κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ και της Εκτελεστικής Επιτροπής. Αυτή ήταν η εισήγηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ και υπέρ της οποίας τάχθηκε η πλειοψηφία των μελών της ΚΟ. Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για δικομματική κυβέρνηση και ανασχηματισμό. Αυτή τη στιγμή συζητείται η στάση που θα τηρεί το κόμμα στις κρίσιμες ψηφοφορίες στη Βουλή, με εισήγηση Κουβέλη να αποφασίζεται η ψήφος κατά περίπτωση. Πάντως οι αποφάσεις για τη ΔΗΜΑΡ δεν είναι εύκολες και ίσως ούτε αναίμακτες. Πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση ο Φώτης Κουβέλης δέχτηκε εσωκομματικά πυρά για τη στάση του που επέφερε κλονισμό της τρικομματικής. Οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Αντώνης Σαμαράς είναι πιθανόν να συναντηθούν αργότερα σήμερα μετά τις επίσημες ανακοινώσεις από την Αγίου Κωνσταντίνου. Στο τραπέζι θα τεθούν νέα προγραμματική συμφωνία και ανασχηματισμός. 

Ads

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις στο tvxs.gr

15:11 – Γιαννακάκη: Η ΚΕ θα κληθεί να τοποθετηθεί πάνω στην απόφαση που πήραμε σήμερα, η οποία ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία.
 
15:10 – Βασίλης Οικονόμου: «Παρά την διαφωνία μου την οποία και εξέφρασα και στην συνεδρίαση συντάσσομαι με την απόφαση του κόμματος»

15:02 – Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν δύσκολο να γίνει ανασχηματισμός εντός του Σαββατοκύριακου

15:01 – Ολοκληρώθηκε πριν από δυο λεπτά η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ. Γραπτή ανακοίνωση αναμένεται από την Αγίου Κωνσταντίνου. 

Ads

14:55 – Μανιτάκης: Μετά την απόφαση ΔΗΜΑΡ να αποσυρθεί από κυβερνητικό σχήμα & να αποσύρει υπουργούς, θα καταθέσω σήμερα παραίτηση στον πρωθυπουργό. 

14:45 – Η μεγάλη πλειοψηφία των στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς, και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στην Εκτελεστική Επιτροπή, στηρίζει την πολιτική γραμμή του προέδρου του κόμματος, Φώτη Κουβέλη, τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ηγετικό στέλεχος της ΔΗΜΑΡ. 

14:32 – Σύμφωνα με πληροφορίες τα κομματικά επιτελεία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή και έχει ήδη αρχίσει το μοίρασμα υπουργείων.  

14:31 – Οι υπουργοί της κυβέρνησης που προέρχονται από τη ΔΗΜΑΡ είναι ο Αντώνης Ρουπακιώτης (Δικαιοσύνης), ο Αντώνης Μανιτάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), η Φωτεινή Σκοπούλη (υφυπουργός Υγείας) και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου (υφυπουργός Παιδείας). Επίσης, από τη ΔΗΜΑΡ προέρχονταν έξι γενικοί γραμματείς και δύο ειδικοί γραμματείς.

14: 26 – Αποχώρησε πριν από λίγο από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας της ΔΗΜΑΡ, η Φωτεινή Σκοπούλη, λέγοντας στους δημοσιογράφους «φεύγω, πάω να μαζέψω τα πράγματά μου από το Υπουργείο».

image

image

Φωτογραφίες από τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ

14:00 – Στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ωρών. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκαν με σχετικά κοινή θέση, ενώ η Αντιπολίτευση προέβλεψε ότι το νέο σχήμα θα είναι βραχύβιο.

13:38 –  Aκυρώθηκε το ταξίδι του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια στη Λευκάδα, που ήταν προγραμματισμένο για την Κυριακή και τη Δευτέρα.

12:33 – Reuters: Ο Φ. Κουβέλης πρότεινε την αποχώρηση των υπουργών του από την κυβέρνηση

12:26 – Διευρύνονται οι απώλειες στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να εμφανίζονται νευρικοί εν αναμονή των αποφάσεων της ΔΗΜΑΡ για τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση. Λίγα λεπτά μετά τις 12:00, ο γενικός δείκτης τιμών υποχωρεί κατά 2,82% στις 859,08 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται σε 16,08 εκατομμύρια ευρώ.
 
12:25 – «Ο επιχειρηματικός κόσμος επικροτεί την απόφαση της κυβέρνησης να αποφύγει την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ακόμη και αν δεν στηριχθεί και από τα τρία κόμματα που μέχρι τώρα συμμετείχαν στο κυβερνητικό σχήμα». Aυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος, με αφορμή τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

12:24 – «Όσοι χρησιμοποίησαν τη ΔΗΜΑΡ για να προωθήσουν τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές με την απόλυτη συνυπευθυνότητα της ηγεσίας της ΔΗΜΑΡ, την αντιμετωπίζουν τώρα σαν την “τρίχα που πρέπει να πεταχτεί από το ζυμάρι”» εκτιμά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

12:23 – Μετά τις επίσημες δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι θα περιμένουν την τελική απάντηση του Φώτη Κουβέλη για το εάν θα αποσύρει τους υπουργούς του και τι στάση θα κρατήσει ώστε Σαμαράς και Βενιζέλος να σχεδιάσουν τη νέα κυβέρνηση. 

12:21 – «Αυτή τη στιγμή η τρικομματική κυβέρνηση υφίσταται. Πρέπει να επιμείνουμε και να συμμετέχουμε πιο δυναμικά», δήλωσε στον ΣΚΑΙ το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ, Γεράσιμος Γεωργάτος.

12:20 – Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ μιλώντας στον real fm σχολιάζοντας τον «νέο ρόλο» της ΔΗΜΑΡ είπε πως «είμαστε η Αριστερά της ευθύνης και η Αριστερά της Δημοκρατίας». Και πρόσθεσε «ό,τι καλό γίνεται, ό,τι καλό κάνει αυτή η κυβέρνηση, ό,τι είναι ωφέλιμο για την παραμονή μας στην Ευρωζώνη, για την αποτροπή της χρεοκοπίας, για την οικονομική ανάκαμψη, θα το στηρίζουμε». Ενώ ξεκαθάρισε, πως «ό,τι ξεπερνάει τα όρια….είναι ακραίο, θ’ ασκούμε κριτική». 

12:15 – Για «κίνδυνο πολιτικής αστάθειας στην Ελλάδα» μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση κάνει λόγο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Όπως αναφέρει, υπάρχει «έντονη νευρικότητα» ενώ «η κυβέρνηση παραπαίει». 

12:10 – Ανοδικά κινείται η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, μετά το ναυάγιο στις συνομιλίες των πολιτικών αρχηγών για το θέμα της ΕΡΤ και το ενδεχόμενο αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση. H απόδοση του 10ετούς ενισχυόταν νωρίτερα κατά 58 μονάδες και διαμορφωνόταν στο 11,29%. 

11:47 – Διχασμένοι εμφανίζονται οι 14 ανεξάρτητοι βουλευτές, μετά τις δραματικές πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου 24ώρου και αναφορικά με το σενάριο ο πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ή στην περίπτωση που η αντιπολίτευση καταθέσει πρόταση μομφής.
 
Σε δηλώσεις του στα Νέα, ο ανεξάρτητος βουλευτής – προερχόμενος από τη ΔΗΜΑΡ – Οδυσσέας Βουδούρης ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σαμαρά καθώς «η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει αθετήσει όλες τις δεσμεύσεις της από την προγραμματική συμφωνία». Ο ίδιος στρέφεται και κατά του κ. Κουβέλη, λέγοντας πως «παίζει ένα παιχνίδι προς όφελός του και για το θεαθήναι. «Σε αυτό το παιχνίδι όμως δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα ατύχημα» σημειώνει, τονίζοντας: «Είναι εντελώς παράδοξο, ενώ έχει ψηφίσει τόσα αντιλαϊκά μέτρα, να ρίξει τώρα την κυβέρνηση με αφορμή την ΕΡΤ».
 
Ίδια στάση κρατά και ο ανεξάρτητος βουλευτής -πρώην ΠΑΣΟΚ- Θόδωρος Παραστατίδης, ο οποίος δεδομένου -όπως λέει- ότι καταψήφισε δύο Μνημόνια, δεν είναι διατεθειμένος τώρα να στηρίξει την κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, ανεξάρτητος βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης προτιμά να μην ανοίξει τα χαρτιά του. Στον αντίποδα, ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ότι όποιος ωθήσει τα πράγματα προς εκλογική διαδικασία οδηγεί τη χώρα σε καταστροφή. Με τη δήλωση αυτή ο κ. Λοβέρδος άφησε να εννοηθεί πως θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εάν χρειαστεί.
 
Αίνιγμα παραμένει η στάση που θα κρατήσουν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μίμης Ανδρουλάκης, Γιάννης Κουράκος, Γιώργος Κασαπίδης, Πάρης Μουτσινάς και Θεόδωρος Σολδάτος. Ωστόσο, δεδομένου ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής – προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ – Κώστας Μαρκόπουλος το τελευταίο διάστημα, με δηλώσεις του, έχει ταχθεί υπέρ του κλεισίματος της ΕΡΤ, δεν αποκλείεται να στηρίξει την κυβέρνηση, δίνοντάς της ψήφο εμπιστοσύνης.

11:33 – Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο Φώτης Κουβέλης στην εισήγησή του κατά τη συνεδρίαση της ΚΟ και της Εκτελεστικής Επιτροπής αναμένεται να προτείνει στήριξη κατά περίπτωση της κυβέρνησης. Δηλαδή σε περίπτωση που το κόμμα συμφωνεί με ένα νομοσχέδιο θα υπερψηφίζει.  

11:30 – «Η επίκληση της ”νομιμότητας” και της ”δημοκρατίας” στην υλοποίηση των μέτρων, που γίνεται κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, είναι το φύλλο συκής στην αντιλαϊκή πολιτική», υποστηρίζει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις. Όπως υποστηρίζει, «οι όποιες διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης δεν αφορούν την κατεύθυνση της αντιλαϊκής πολιτικής αλλά το πλασάρισμά της στο λαό». «Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ έχουν ψηφίσει δεκάδες αντιλαϊκά μέτρα και υπερασπίζονται φανατικά, όπως και η ΝΔ, τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις, δηλαδή τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις, τη φοροληστεία, τα μέτρα που οδηγούν το λαό στη χρεοκοπία για να σωθεί το κεφάλαιο».

11:10 – Τίτλοι ανησυχίας στον Διεθνή Τύπο

10:34 – Χατζησωκράτης: Η απόφαση έχει ήδη ληφθεί. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, ανέφερε ότι η ΔΗΜΑΡ θα αποσύρει τους υπουργούς της από την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως η απόφαση έχει ήδη ληφθεί. Αναφορικά με τη συνεδρίαση του κόμματος ανέφερε ότι θα αποφασίσει τη στάση του κόμματος στη Βουλή. 

10:30 – Μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, ο Φώτης Κουβέλης θα ενημερώσει για τις αποφάσεις του τον πρωθυπουργό.

10:25 – Χαρακτηριστικά του πανικού που επικράτησε χθες το βράδυ τα σημερινά πρωτοσέλιδα του Τύπου.

imageimage

imageimage

imageimage

image 

10:20 – Από μια κλωστή κρέμεται η τύχη της ελληνικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, γράφει η διαδικτυακή έκδοση του Spiegel, που γλαφυρά επισημαίνει ότι τη νύχτα της Πέμπτης ο κυβερνητικός συνασπισμός εξερράγη. «Ηταν η τρίτη σύσκεψη μέσα σε τέσσερις μέρες, κι ακόμα δεν μπορούν να συμφωνήσουν για το πως θέλουν να προχωρήσουν μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ» σημειώνει και τονίζει ότι οι χρηματοδότες της Ελλάδας πιέζουν πλέον με καθυστέρησης καταβολής της δόσης, ακόμα και με διακοπή της χρηματοδότησης. 

10:19 – Είχαν συμφωνήσει! Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 ανέφερε πως την Τετάρτη το βράδυ μετά το πέρας της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών «οι τρεις αρχηγοί σε μια κόλλα χαρτί έγραψαν και οι τρεις κάποια πράγματα που συμφώνησαν και είπαν αυτή είναι η συμφωνία μας».  

10:15- Κεδίκογλου: Ελπίζουμε σε συνέχεια της στήριξης από τη ΔΗΜΑΡ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας τις εξελίξεις υποστήριξε αυτό που είπε ο πρωθυπουργός και χθες στο διάγγελμά του. «Περιμένουμε να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις της ΔΗΜΑΡ. Όπως είπε και ο πρωθυπουργός χθες το βράδυ, ελπίζουμε σε συνέχιση της στήριξης από τη ΔΗΜΑΡ. Ας αφήσουμε να συνεδριάσει η ΚΟ και θα δούμε». Ο Σίμος Κεδίκογλου υποστήριξε πως «προχωράμε στον δρόμο που έχει ανάγκη η πατρίδα. Προχωράμε στις μεταρρυθμίσεις που είναι απολύτως αναγκαίες για να βγούμε από την κρίση όσο γίνεται γρηγορότερα. Δεν πρέπει να πέσουμε σε ακυβερνησία, δεν πρέπει να πέσουμε σε στασιμότητα»

10:03 – Θύελλα στη ΔΗΜΑΡ μετά τις χθεσινές κινήσεις Κουβέλη που οδήγησαν σε ρήγμα την τρικομματική. Παρότι ο πρόεδρος του κόμματος είχε πάει στη «σύσκεψη των τριών» εξουσιοδοτημένος από την κοινοβουλευτική του ομάδα, βουλευτές και στελέχη του κόμματος κατακρίνουν σφοδρά τη στάση του. Η ΔΗΜΑΡ πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση διαμηνύει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Βασίλης Οικονόμου. «Η ΔΗΜΑΡ κλώτσησε το γάλα χθες» υποστηρίζει ο Νίκος Μπίστης, ενώ ο Γρηγόρης Ψαριανός, φέρεται να τόνιζε έξαλλος ότι ο Κουβέλης «με άλλη απόφαση έφυγε και άλλα είπε στο Μαξίμου. «Η ΔΗΜΑΡ θα δει τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση» ανέφερε σε δηλώσεις του ο γραμματέας της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους.


Οικονόμου

image


Λυκούδης
 
09: 44 – Χθες ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, απέρριψε το σενάριο των πρόωρων εκλογών που «έτρεμαν» οι εταίροι και αποφάσισε ουσιαστικά να προχωρήσει με έναν εταίρο λιγότερο καθώς φέρεται να απάντησε αρνητικά στις εισηγήσεις που δέχθηκε από υπουργούς για να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό φυσικά σημαίνει μια πιο ασταθή κυβέρνηση με οριακή πλειοψηφία των 153 βουλευτών. Ο Αντώνης Σαμαράς επιχείρησε μάλιστα να «αδειάσει» τον Φώτη Κουβέλη ρίχνοντας πάνω του την ευθύνη για το χθεσινό «ναυάγιο» ενώ το ίδιο έκαναν αργότερα και πηγές του Μαξίμου που υποστήριζαν ότι ο Φώτης Κουβέλης έψαχνε τρόπο διαφυγής και σημείωναν ότι ο Αντώνης Μανιτάκης δεν προχώρησε σε μείωση του δημόσιου τομέα ενώ η ΔΗΜΑΡ δεν στήριξε αρκετά νομοσχέδια της κυβέρνησης. Τόνιζαν μάλιστα ότι ο Φώτης Κουβέλης δεν είχε συναντήσει ποτέ την τρόικα.
 
Ο Ευ. Βενιζέλος, σε αντίθεση με τον Φ. Κουβέλη, δεσμεύτηκε ότι θα προσπαθήσει να αποτρέψει τις πρόωρες εκλογές και ζήτησε από τη ΔΗΜΑΡ να συμμετέχει στην «επαναθεμελίωση της κυβερνητικής συνεργασίας». Όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει σε δικομματικό κυβερνητικό σχήμα και θα αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο. Εξάλλου, στην επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης εστιάζει πλέον το ΠΑΣΟΚ, όπως προέκυψε από την κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος, μετά από τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Σύμφωνα με πηγές της Ιπποκράτους, «η μάχη που θα δοθεί τώρα είναι για την προγραμματική συμφωνία» και «θα απαιτηθεί να είναι διαφορετικοί οι κανόνες λειτουργίας». Πάντως δεν αποκλείεται να λείψουν και οι φάλτσες νότες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Κώστας Σκανδαλίδης υποστήριξε ότι το περιεχόμενο της επικαιροποιημένης προγραμματικής συμφωνίας πρέπει να είναι προαπαιτούμενο για την τελική στάση του ΠΑΣΟΚ. Από την πλευρά του ο κ. Θάνος Μωραΐτης εξέφρασε κάποιες επιφυλάξεις για τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη «με την τροπή που πήραν τα πράγματα», ενώ τόνισε τη σημασία μιας ουσιαστικά επικαιροποιημένης συμφωνίας. Επιφυλάξεις εξέφρασε και η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτίμησε ότι «εφόσον σταθεί αυτή η κυβέρνηση, ενδέχεται να μην πάει πολύ μακριά», λόγω, όπως είπε, των ανοικτών ζητημάτων οικονομικής φύσης που θα έχει να αντιμετωπίσει στο προσεχές διάστημα.
 
Σήμερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντάνται με τον Αντώνη Σαμαρά και αναμένεται να συζητηθούν νέα προγραμματική συμφωνία, τρόπος συντονισμού της κυβέρνησης και  ανασχηματισμός που όλα πλέον δείχνουν πως ενδέχεται να πραγματοποιηθεί πριν από το Συνέδριο της Ν Δ.
 

Διαβάστε επίσης: