Λιγότερο από ένα αδέσποτο κοστίζει ένας άστεγος στην Αθήνα, σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου του ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής Αστέγων Δήμου Αθηναίων) κ. Γ. Σφακιανάκη. Σε ημερίδα που συνδιοργάνωσαν χθες το ΚΥΑΔΑ με τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας τονίστηκε ότι οι δήμοι και οι υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας προσπαθούν αν ασκήσουν κοινωνική πολιτικής χωρίς εθνική στρατηγική και με μηδαμινούς πόρους.

Ads

Ο πρόεδρος τους ΚΥΑΔΑ εκτίμησε ότι όσο βαθαίνει η κρίση, παρατηρείται αύξηση των νεόπτωχων και των άστεγων. Υποστήριξε δε, ότι με αυτό το ρυθμό ο αριθμός των συσσιτίων που διανέμονται στο Δήμο Αθηναίων μπορεί σε δύο τρία χρόνια να εκτοξευθεί από 3.500 σε 20.000 ημερησίως.

Το προφίλ των αστέγων της Αθήνας περιέγραψε η κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Υποδοχής κ. Σοφία Μαρινάκη. Στην πλειονότητά τους είναι άντρες, ενώ το 65% είναι Έλληνες, ενώ κυρίως πλήττονται άτομα άνω των 61 ετών. Σε ποσοστό 92% εμφανίζουν αρνητική, αδιάφορη ή επιθετική συμπεριφορά, ενώ το 83% αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα. Το 50% των αστέγων βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ενώ το 16% αυτών στο 6ο δημοτικό διαμέρισμα. Το 38% έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ, ενώ το 29% από τα ναρκωτικά. Την ίδια ώρα, στην περιφέρεια Αττικής υπηρετούν 40 κοινωνικοί λειτουργοί ενώ 6 μόλις υπάλληλοι εξυπηρετούν 8.000 δικαιούχους προνομιακών επιδομάτων στον Βόρειο τομέα Αττικής.

«Οι δρόμοι της Αθήνας χρειάζονται τους ενεργούς πολίτες, τον πραγματικό πλούτο αυτής της πόλης, και χρειάζονται -ίσως όσο ποτέ άλλοτε- τους κοινωνικούς λειτουργούς» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων, κ. Γ. Καμίνης, διαβεβαιώντας ότι η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να στηρίξει τις προνοιακές δομές. Από την πλευρά του, πάντως ο κοινωνικός λειτουργός ΚΑΠΗ του Δήμου Βύρωνα, κ. Ν. Γεώργας, επεσήμανε τον κίνδυνο να μεταφερθεί το κόστος λειτουργίας των κοινωνικών υπηρεσιών στους δημότες με ταυτόχρονη απαξίωση των κοινωνικών λειτουργών που θα αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις. Ο πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χ. Πουλόπουλος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μεγιστοποίηση των φαινομένων στο άμεσο μέλλον και πιο επιτακτική ανάγκη για κοινωνικούς λειτουργούς, για τους οποίους επεσήμανε, ωστόσο, ότι συνήθως υπογράφουν συμβάσεις «κάτω από το όριο της φτώχιας». Τέλος, η πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας, κ. Λ. Χαλβατζά, υποστήριξε την ανάγκη να πολλαπλασιαστούν οι υπηρεσίες δημιουργώντας δίκτυο κοινωνικών συμμαχιών.

Ads