Ανοιχτό άφησε το απόγευμα της Πέμπτης το ενδεχόμενο αύξησης του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά την επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, «σε περίπτωση που τούτο κριθεί σκόπιμο», ο επικεφαλής της Ζαν κλοντ Τρισέ. Για μια πολύ αρνητική κίνηση όσον αφορά την Ελλάδα και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου, που «θα φέρει επιπλέον μέτρα λιτότητας», κάνει λόγο στο tvxs.gr, ο διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικής Ανάλυσης (GSTA Ltd), Πάνος Παναγιώτου.

Ads

«Σκεφτείτε ότι δεν έχουμε το ευρώ και έχουμε μάρκο και δραχμή. Η ανακοίνωση για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ ουσιαστικά τι κάνει: αυξάνει τη δύναμη, προκαλεί μια ανατίμηση στο μάρκο, δηλαδή το γερμανικό νόμισμα, γιατί το ευρώ στο μεγαλύτερο μέρος του είναι μάρκο, δεν είναι δραχμή. Εμείς χρειαζόμαστε υποτίμηση, αλλά δεν έχουμε δραχμή και δεν μπορούμε να την κάνουμε. Οπότε κάνουμε ουσιαστικά μια εσωτερική υποτίμηση. Αν μπορούσαμε να κάνουμε μια υποτίμηση νομίσματος, δεν θα κάναμε όλα αυτά που κάνουμε τώρα και αφορούν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας κτλ. Συνεπώς, όταν ανακοινώνεται μια αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, αυτό που συμβαίνει είναι αμέσως τα κεφάλαια να στρέφονται προς το ευρώ που δεν το θεωρούν πιο ισχυρό, όπου το κέρδος από το ευρώ είναι περισσότερο απ’ ότι από το δολάριο. Προκαλούν ουσιαστικά μια ανατίμηση του ευρώ, μια ανατίμηση των νομισμάτων που βρίσκονται μέσα, όπως το μάρκο και η δραχμή και αναγκάζουν χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία να κάνουν ακόμη μεγαλύτερη υποτίμηση απ’ αυτή που αναγκάζονται να κάνουν», εξηγεί ο κ. Παναγιώτου.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «αυτό που θα πάθουμε δηλαδή με μια ανατίμηση των επιτοκίων του ευρώ, είναι η δραχμή μας να ανατιμηθεί. Μα εμείς χρειαζόμαστε υποτίμηση. Άρα μας αναγκάζουν να πάρουμε επιπλέον μέτρα, ώστε να πετύχουμε ακόμη μεγαλύτερη εσωτερική υποτίμηση. Πώς όμως να πάρουμε κι άλλα μέτρα όταν ήδη τα υπάρχοντα μας έχουν γονατίσει; Κι όταν ταυτόχρονα αντιμετωπίζουμε ένα πετρελαϊκό σοκ; Και όταν υπάρχει κρίση τροφίμων; Αυτή η κίνηση είναι πάρα πολύ αρνητική».

«Μέσα σε περίπου μισή ώρα από την έναρξη της ομιλίας του Τρισέ, τα ελληνικά ομόλογα 3ετή, 5ετή, 7ετή και 10ετή έπεσαν και ταυτόχρονα έπεσαν και τα ομόλογα της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. Αυτό σημαίνει πως οι επενδυτές κατευθείαν πούλησαν αυτά τα ομόλογα, θεωρώντας ότι αυτές οι χώρες έχουν ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα πλέον. Ακόμη, το επιτόκιο της Ιταλίας αυξήθηκε κοντά στο 5% για το 10ετές ομόλογο. Άρα έρχεται και η Ιταλία στη ζώνη υψηλού ρίσκου μεταξύ των κρατών που έχουν επιτόκιο 5% και πάνω. Μα με 5% επιτόκιο έχουμε λάβει κι εμείς το πακέτο…», τονίζει ο οικονομολόγος, καταλήγοντας πως η κίνηση της ΕΚΤ δείχνει για ακόμη μια φορά πως η τελευταία υπακούει σε πολύ μεγάλο βαθμό στη Γερμανία και τα συμφέροντά της και δεν λαμβάνει υπόψη της τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης.

Ads