Εκτός δεύτερου γύρου έμειναν τελικά οι «αντάρτες» του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δημαράς και Γιώργος Καλούδης, παρά το γεγονός ότι θεωρούνταν βέβαιοι νικητές εφόσον περνούσαν στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών. Άλλος ένας «αντάρτης», της ΝΔ αυτή τη φορά στην Κρήτη, ο Δημήτρης Γιαννουλάκης φαίνεται να τα πήγε καλύτερα, καθώς έρχεται στη δεύτερη θέση, καταλαμβάνοντας ποσοστό υψηλότερο από εκείνο του επίσημου υποψήφιου Περιφερειάρχη Κρήτης της ΝΔ, Γιάννη Πλακιωτάκη.

Ads

Βάσει των δημοσκοπήσεων του προηγούμενου διαστήματος ο Γιάννης Δημαράς αποτελούσε το φαβορί για την Περιφέρεια Αττικής. Η κάλπη της Κυριακής, ωστόσο, τον κατέταξε τελικά στην τρίτη θέση, πίσω από τους επίσημους υποψηφίους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ο ίδιος δήλωσε στη συνέχεια ότι «την 1η Ιανουαρίου παραιτούμαι από βουλευτής», προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «συνεχίζουμε».

Αλλά και ο έτερος αντάρτης της κυβερνητικής παράταξης, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Γιώργος Καλούδης έμεινε τελικά εκτός δεύτερου γύρου, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, πίσω από τον επίσημο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Ηλία Μπεριάτο, που έλαβε το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στην περιφέρεια. Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο κ. Καλούδης δήλωσε πως «δώσαμε μια μάχη σε ένα δύσκολο πολιτικό περιβάλλον.Αγωνιστήκαμε με ένα όραμα και με εφικτούς στόχους για τη συνοχή της νησιωτικής μας Περιφέρειας και της προοπτικής των νησιών μας, για την ανάπτυξη τους τουρισμού μας και τη στήριξη της αγροτικής μας οικονομίας. Οι μηχανισμοί δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα από το ποσοστό της ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ. Εμείς θα συνεχίσουμε την πορεία μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο και θα αγωνιστούμε, ώστε τα νησιά μας να έχουν την προοπτική που τους αρμόζει και τη δυνατότητα που έχουν οι Επτανήσιοι να συμμετέχουν στη διαμόρφωση νησιωτικών πολιτικών».

Περισσότερο ικανοποιημένος είναι ο αντάρτης της ΝΔ Δημήτρης Γιαννουλάκης στην Περιφέρεια Κρήτης, στο πρόσωπο του οποίου έχει εκφράσει αρκετές φορές τη στήριξή της η Ντόρα Μπακογιάννη. Ο «εκλεκτός» της κ. Μπακογιάννη, σε περίπτωση που ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ δεν συγκεντρώσει τελικά το 50% των ψήφων (αυτή την ώρα λαμβάνει 49,99% με καταμετρημένο το 95,43%), περνά στο δεύτερο γύρο, διεκδικώντας το χρίσμα του Περιφερειάρχη Κρήτης. «Κερδίσαμε το στοίχημα των εκλογών, γιατί για εμάς η δεύτερη θέση στην οποία μας κατάταξε ο λαός της Κρήτης ισοδυναμεί με νίκη», δήλωσε ο κ. Γιαννουλάκης και πρόσθεσε: «κάναμε την έκπληξη είπε, καταφέραμε να στρέψει όλη η Ελλάδα τα μάτια της, πάνω μας. Η ευθύνη μας είναι ίδια είτε είμαστε πρώτοι είτε δεύτεροι. Στην προκειμένη περίπτωση ωστόσο η δεύτερη θέση ισοδυναμεί για εμάς με νίκη αντίστοιχη της πρώτης θέσης».

Ads