Το βράδυ της Τρίτης, 11 Ιουνίου 2013, μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Σίμου Κεδίκογλου για το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, το σήμα άρχισε σιγά – σιγά να κόβεται. Οι αστυνομικές δυνάμεις ανέβηκαν στις κεραίες της Πάρνηθας και του Υμηττού κλείνοντάς τες απειλώντας τους εργαζόμενους να φύγουν. Μετά έπεσε το «σκοτάδι». Ο Αποστόλης, τεχνικός δικτύων της ΕΡΤ, περιγράφει στο tvxs.gr τι έγινε εκείνο το βράδυ στα βουνά της Αττικής. Του Νίκου Μίχου

Ads

 
Το βράδυ της Τρίτης χιλιάδες κόσμου ήταν συγκεντρωμένοι στο Ραδιομέγαρο. Συναυλίες με πολιτικά τραγούδια, παρέες νέων καθισμένες στο γρασίδι, κυρίες μεγαλύτερης ηλικίας να λένε η μια στην άλλη ότι «εδώ μου θυμίζει το Πολυτεχνείο». Ξαφνικά ακούγεται από τα μεγάφωνα το σήμα της ΕΡΑ και μετά ακολούθησε το «έκτακτο ανακοινωθέν» της εισβολής του 1940.
 
Την ίδια ώρα «στην Πάρνηθα και στον Υμηττό στα κέντρα δικτύων από όπου εκπέμπουν όλα τα προγράμματα της ΕΡΤ εισέβαλλαν αστυνομικές δυνάμεις με σκοπό να διακόψουν την λειτουργία των μηχανημάτων», περιγράφει ο Αποστόλης.
 
«Ήταν γύρω στα 10 τζιπ της Αστυνομίας – πιθανώς των ΕΚΑΜ. Δεν τα είδαμε καλά μέσα στη νύχτα. Ανάλογη δύναμη πήγε και στον Υμηττό. Εκεί όταν έφτασαν συνοδεία εισαγγελέα απείλησαν τον συνάδελφο λέγοντάς του επιγραμματικά «έβγα έξω, μη φας και ξύλο». Υπό την απειλή των όπλων ο άνθρωπος μάζεψε τα πράγματά του και έφυγε.
 
Εμείς, στην Πάρνηθα, εξασφαλίσαμε αυτόνομη σύνδεση με την Μεσογείων πέρα από ίντερνετ και άλλα δίκτυα, αφήσαμε τα μηχανήματα να λειτουργούν, κλειδώσαμε και σφραγίσαμε το κτίριο και φύγαμε για να μην τους συναντήσουμε».
 
Το συναπάντημα έγινε στην κατάβαση από το βουνό, όπου και η ομάδα των τεχνικών κατάφερε να μετρήσει τα οχήματα της αστυνομίας.
 
«Ήρθαμε στην κατάληψη στην Μεσογείων όπου και είδαμε ότι είχε κοπεί το σήμα. Άρα παραβίασαν με κάποιο τρόπο τις κλειδωμένες πόρτες και έκλεισαν τα μηχανήματα με τρόπο που δεν θα το έκανε ένας τεχνικός. Πρόκειται για πανάκριβα μηχανήματα που δεν είναι δυνατό να τα διαχειρίζεται μη εξειδικευμένο προσωπικό. Θα μπήκαν μέσα και θα άρχισαν να κατεβάζουν διακόπτες», εκτιμά ο τεχνικός της ΕΡΤ θεωρώντας ότι αυτό εξηγεί και το ότι έχει κοπεί η μετάδοση του CNN και του ΡΙΚ στην Ελλάδα.
 
«Από εκείνη την ώρα δεν έχουμε εικόνα των εγκαταστάσεων στα βουνά και δεν μπορούμε να κάνουμε εκτίμηση των καταστροφών. Κάποια συστήματα φαίνεται να λειτουργούν ακόμη αλλά δεν μεταδίδουν εικόνα. Αν ένα μηχάνημα δεν λειτουργεί καλά καταστρέφεται ή παρουσιάζει σημαντικές βλάβες. Μπορεί να είναι 10 εκατομμύρια ή 100 εκατομμύρια. Είναι μηχανήματα που έχουν συντηρηθεί με αγάπη για χρόνια. Είναι μηχανήματα που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός για τον οποίο κάποιοι διατείνονται ότι κόπτονται».