Ολοκληρώθηκε σήμερα ο έλεγχος της οικονομίας της Ελλάδας από το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων της τρόικας των δανειστών, με μία ακόμα συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών. Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο – σκούπα με το οποίο θα γίνει η απελευθέρωση όλων των κλειστών επαγγελμάτων. Ακόμα, οι ελεγκτές συναντήθηκαν και με τον γ.γ. του υπουργείου Περιβάλλοντος Κ. Μαθιουδάκη, ο οποίος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, παραδέχθηκε ότι η τρόικα ζήτησε και επίσημα μερική ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Ads

Συγκεκριμένα, ο Κ. Μαθιουδάκης μίλησε με το κλιμάκιο των ελεγκτών για θέματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ίδιος, σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, παραδέχθηκε ότι η τρόικα έθεσε και επίσημα ζήτημα πώλησης του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων παραγωγής ρεύματος της ΔΕΗ σε ιδιώτες, αλλά η απάντηση που δόθηκε ήταν πως αυτή η πρόταση δεν βρίσκει σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση καθώς και ότι υπάρχουν τεχνικά και ουσιαστικά προβλήματα για την εφαρμογή της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τις διαπραγματεύσεις διαφαίνεται ότι η τρόικα δεν αποκλείει άλλες λύσεις πέρα από την πώληση μονάδων που θα οδηγήσουν πάντως στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Με ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ καλεί την κυβέρνηση να μην υποκύψει σε αυτές τις παράλογες και προκλητικές όπως αναφέρει απαιτήσεις. Η ομοσπονδία επισημαίνει ακόμη ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξεπουλήσει την ΔΕΗ» και προειδοποιεί με αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ο κύκλος των ελέγχων ολοκληρώθηκε με τη νέα συνάντηση με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη συνάντηση, ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα ενημερώθηκε ότι ο προϋπολογισμός υλοποιείται κανονικά και οι κίνδυνοι που υπάρχουν έχουν αναγνωριστεί. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, τα επόμενα βήματα θα αφορούν τον «Καλλικράτη», την εξυγίανση του ΟΣΕ και το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων». Ειδικά για τα “κλειστά επαγγέλματα”, αναμένεται να υπάρξει έως το τέλος του έτους ένα νομοσχέδιο- σκούπα για την πλήρη απελευθέρωσή τους συνολικά. Όσον αφορά στην υλοποίηση του μνημονίου, το στέλεχος του υπουργείου ανέφερε ότι θα υπάρξει εξειδίκευση και επικαιροποίηση των δεσμεύσεων έναντι της τρόικας και όχι άνοιγμα νέων θεμάτων.

Ads

Νωρίτερα, το κλιμάκιο συναντήθηκε και με τον αναπληρωτή πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γ. Γεωργίου και επικεφαλής ομάδα βουλευτών και στελεχών του κόμματος στην οποία μετείχαν ο εκπρόσωπος Κ. Αϊβαλιώτης, η ευρωβουλευτής Ν. Τζαβέλα και ο επίτιμος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Π. Γεννηματάς. Οι εκπρόσωποι της τρόικας ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του ΛΑΟΣ για την πορεία εφαρμογής του Μνημονίου από την κυβέρνηση.

Ο Γ. Γεωργίου τόνισε, μετά τη συνάντηση, ότι «φαίνεται ότι γίνεται μία χρήση «αλά σάκος του μποξ» και οτιδήποτε κοστίζει πολιτικά το περνούν στους ώμους αυτής την αντιπροσωπείας. Τους ειδοποιήσαμε, λοιπόν, να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και βεβαίως αυτό είναι και ένα μήνυμα ότι πράγματι η Κυβέρνηση πρέπει να κυβερνά η ιδία και όχι δια του ΔΝΤ».

Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, οι περίπου τριάντα ελεγκτές επισκέφτηκαν όλα τα υπουργεία «πρώτης γραμμής» και συνέλεξαν στοιχεία για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Μάιο, με το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε η Ελλάδα.

Στη συνέχεια, η τρόικα θα επιδώσει την προσεχή Δευτέρα ένα πρώτο απολογιστικό κείμενο στον κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ στα μέσα της επόμενης εβδομάδας θα συντάξουν μια πρώτη αναφορά για τα όσα διαπίστωσαν η οποία θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), στη Φρανκφούρτη (ΕΚΤ) και στην Ουάσινγκτον (ΔΝΤ). Ακολούθως, η Ε.Ε., η Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. θα συντάξουν τα πορίσματά τους, βάσει των οποίων θα εγκριθεί η εκταμίευση της β’ δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, στα μέσα Σεπτέμβρη. Η αναφορά θα πηγαίνει επίσης ένα βήμα παραπέρα, απαριθμώντας όλα όσα θα πρέπει να γίνουν, σύμφωνα με του δανειστές, μέχρι το τέλος του έτους ώστε να εκταμιευθεί και η τρίτη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, στο κείμενο αναμένεται να επισημαίνεται ότι παραμένουν δημοσιονομικοί κίνδυνοι και κυρίως στο σκέλος των εσόδων, τα οποία υστερούν σημαντικά έναντι του ετήσιου στόχου. Ενώ, θα ζητείται η επιτάχυνση ορισμένων κινήσεων, όπως είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η τοποθέτηση ορκωτών ελεγκτών στις ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και η ενίσχυση της διαφάνειας στις προμήθειες του δημοσίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Σκάι, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι το περιεχόμενο της αναφοράς της τρόικας θα είναι θετικό, καθώς όλες οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα για το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.

Επόμενη «επίσκεψη» των ελεγκτών αναμένεται να γίνει στα τέλη Οκτωβρίου, οπότε και θα λάβουν και το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011, το οποίο θα προβλέπει περαιτέρω μείωση του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 2,5 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, δέκα φορείς και συνδικάτα καθώς και 22 πολίτες, κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφυγή κατά του μνημονίου που έχει υπογράψει η χώρα με την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ.