Πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις Πάγκαλου για ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, με τη ΝΔ να ζητά από τον πρωθυπουργό είτε να αποπέμψει τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ή να πει «όλη την αλήθεια για αυτά που κρύβει πίσω από τον πολιτικό εκβιασμό του για εκλογές και άθελά του αποκάλυψε σήμερα, ο κ. Πάγκαλος». Για διαστρέβλωση του δημόσιου διαλόγου και σενάρια συνωμοσίας κατηγορούν την ΝΔ τόσο ο Θ. Πάγκαλος, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Στο φόντο της αντιπαράθεσης, τα σενάρια για πρόωρες βουλευτικές εκλογές…

Ads

Στη συνέντευξή του στο «Βήμα», όπου διέψευσε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ο Θ. Πάγκαλος, άφησε ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους λέγοντας χαρακτηριστικά «τα χρέη υπάρχουν για να αναδιαρθρώνονται. Μπορεί να το επιδιώξουμε ή να μας προταθεί και να μη μας συμφέρει να το απορρίψουμε».

Με αφορμή τις εν λόγω δηλώσεις, δια στόματος του εκπροσώπου της, Π. Παναγιωτόπουλου, η ΝΔ εξαπέλυσε επίθεση τόσο στον πρωθυπουργό, όσο και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Αναφερόμενος στη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στην εφημερίδα Real News, στην οποία απέκλεισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους, ο Π. Παναγιωτόπουλος είπε τα εξής: «είτε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του κ. Παπανδρέου επενδύει στη χρεοκοπία της χώρας, όπως λέει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για όσους μιλούν για αναδιάρθρωση του χρέους, είτε άθελά του ο κ. Πάγκαλος, αποκάλυψε στον ελληνικό λαό το πραγματικό περιεχόμενο και το σκοπό του πρόσφατου εκλογικού εκβιασμού του κ. Παπανδρέου», ζητώντας από τον πρωθυπουργό είτε να αποπέμψει τον Θ. Πάγκαλο ή να πει «όλη την αλήθεια για αυτά που κρύβει πίσω από τον πολιτικό εκβιασμό του για εκλογές και άθελά του αποκάλυψε σήμερα, ο κ. Πάγκαλος».

Στις κατηγορίες της ΝΔ απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Είναι προφανές ότι η ΝΔ έχει φαντασιώσεις και διαθέτει εκπληκτικές ικανότητες διαστροφής όλων όσων περιλαμβάνονται στο δημόσιο διάλογο. Αφού κατέστρεψε ως κυβέρνηση την οικονομία, προσπαθεί τώρα με τις συκοφαντίες, τις αφελείς διαβολές και το κουτσομπολιό να λοβοτομήσει το πολιτικό και επιστημονικό προσωπικό της χώρας».

Ads

Ο Γιώργος Πεταλωτής από την πλευρά του, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι για να ξεφύγει από τα αδιέξοδα της πολιτικής της ανυπαρξίας, αναπτύσσει σενάρια συνωμοσίας διαστρεβλώνοντας συνειδητά τις δηλώσεις του Θόδωρου Πάγκαλου.

Ανταπάντηση του Π. Παναγιωτόπουλου

Συνέχεια στην αντιπαράθεση έδωσε ο εκπρόσωπος της ΝΔ, δηλώνοντας ότι οι διευκρινίσεις του Θ. Πάγκαλου για το ζήτημα δεν πείθουν κανέναν, τονίζοντας μάλιστα ότι « ‘η άλλα αντ’ άλλων’ απάντηση του κ. Πάγκαλου και η άρνησή του να ανασκευάσει τα όσα είπε περί “αναδιάρθρωσης του χρέους” εκθέτουν ακόμη περισσότερο τον πρωθυπουργό», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ίσως έχει κρυφή ατζέντα. «Ενισχύουν τις ενδείξεις ότι ο κ. Παπανδρέου, πίσω από τον πολιτικό εκβιασμό περί πρόωρων εκλογών, έχει κρυφή ατζέντα που αφορά πολύ ευαίσθητα θέματα της Ελληνικής οικονομίας», είπε μεταξύ άλλων.

Στο μεταξύ, μέσα σε αυτό το κλίμα, τα σενάρια για πρόωρες βουλευτικές εκλογές εξακολουθούν να απασχολούν τον Τύπο, με «Το Βήμα» να εξετάζει τις πιο πιθανές εκδοχές της επόμενης Βουλής, σε περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές, παρουσιάζοντας τρεις εκδοχές: α) την εκλογή κυβέρνησης με οριακή αυτοδυναμία, β) τον σχηματισμό μεγάλου συνασπισμού ΠAΣOΚ και ΝΔ και γ) τη δημιουργία μικρού συνασπισμού ύστερα από τη συνεργασία του ΠαΣοΚ με κάποια από τα μικρότερα κόμματα που θα καταφέρουν να υπερβούν το πλαφόν του 3%.

Συγκεκριμένα, το κείμενο του «Βήματος» έχει ως εξής:

Η εκδοχή του «μικρού συνασπισμού»

Για να υλοποιηθεί προϋποθέτει να διατηρήσουν τα δύο μεγάλα κόμματα τις δυνάμεις τους αλλά και τη μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, πάνω από 8 μονάδες. Επίσης, να μπουν στη Βουλή όλα τα υπάρχοντα κόμματα και όλα τα καινούργια. Η πρόγνωση για Βουλή οκτώ κομμάτων διευκολύνει τις συμμαχικές κυβερνήσεις. Στο σενάριο αυτό το ΠαΣοΚ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με ποσοστό 40,24% αλλά καταλαμβάνει μόνο 146 έδρες. Η ΝΔ θα φτάσει στο 31,78% με 48 έδρες. Η πτώση των δύο μεγάλων κομμάτων στο σενάριο αυτό είναι μικρή και με την κατανομή των εδρών στα μικρά κόμματα δημιουργείται μια δεξαμενή βουλευτών από την οποία το ΠαΣοΚ μπορεί άνετα να συμπληρώσει τις έδρες που του λείπουν. Η περίπτωση της «αυτοδυναμίας»

Στο δεύτερο σενάριο το ΠαΣοΚ και η ΝΔ παρουσιάζουν σχετική πτώση στα ποσοστά τους αλλά διατηρείται ακόμη η μεγάλη διαφορά μεταξύ τους. Στην περίπτωση αυτή επιτυγχάνεται οριακή αυτοδυναμία με ποσοστό 39,32% και 151 έδρες για το πρώτο κόμμα. Στη Βουλή μπαίνουν μόνο τα κόμματα που υπάρχουν και σήμερα συν οι Οικολόγοι-Πράσινοι. Σε αυτή την εκδοχή η κυβέρνηση κινείται επί ξυρού ακμής καθώς διαθέτει οριακή αυτοδυναμία και ένα δύσκολο πρόγραμμα να εφαρμόσει ως το καλοκαίρι του 2011.

Η λύση του «μεγάλου συνασπισμού»

Σε αυτή την περίπτωση λαμβάνεται υπόψη η φθορά της κυβέρνησης από την εφαρμογή του μνημονίου αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν καταφέρνει να καρπωθεί τη δυσαρέσκεια του κόσμου. Τα δύο μεγάλα κόμματα παρουσιάζουν μεγάλη πτώση στα ποσοστά τους, εξακολουθεί όμως να διατηρείται η διαφορά ασφαλείας μεταξύ τους και μπαίνουν άνετα στη Βουλή και τα οκτώ μικρότερα κόμματα. Η κυβέρνηση συνεργασίας είναι η μόνη λύση καθώς κανένα κόμμα δεν επιτυγχάνει αυτοδυναμία. Το ΠαΣοΚ μπορεί ακόμη να ρίξει γέφυρες στα μικρότερα κόμματα, τα «συνοικέσια» όμως δυσκολεύουν καθώς το πρώτο κόμμα έχει απολέσει σημαντικό κομμάτι της δύναμής του. Στον ορίζοντα προβάλλει ισχυρό το ενδεχόμενο του συνασπισμού ΠαΣοΚ και ΝΔ για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το σενάριο «χάους και ακυβερνησίας»

Το ΠαΣοΚ και ο ΛΑΟΣ, δηλαδή τα δύο κόμματα που επικύρωσαν με την ψήφο τους στη Βουλή το μνημόνιο, εισπράττουν τη δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος και καταποντίζονται. Η ΝΔ καταφέρνει να αυξήσει λίγο τα ποσοστά της και μπαίνουν στη Βουλή όλα τα μικρότερα κόμματα, πλην αυτού της κυρίας Μπακογιάννη, το οποίο επίσης εισπράττει το αντιμνημονιακό κλίμα. Στην περίπτωση αυτή κατεδαφίζεται το κομματικό σύστημα όπως το γνωρίζαμε ως σήμερα. Ο σχηματισμός κυβέρνησης προβάλλει αδύνατος, εκτός και αν αποφασιστεί μια κυβέρνηση συνεργασίας των δύο μεγάλων κομμάτων (ΠαΣοΚ και ΝΔ) ή μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Εναλλακτική λύση, να προκηρυχθούν ξανά εκλογές.