Μέσα στις επόμενες ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εκπέμψει ξανά ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Η εκπομπή θα γίνει από χώρο εκτός των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ, από όπου εκπέμπουν εδώ και μέρες οι απολυμένοι εργαζόμενοι της ΕΡΤ. Το γεγονός καταγγέλλουν και καταδικάζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε σε πρώτη ανάγνωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη ΝΕΡΙΤ με τους βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να το υπερψηφίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα να τάσσονται κατά. Θέμα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά τη διάταξη για τη μεταβατική περίοδο στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ έθεσε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, επικεφαλής της επιτροπής που είχε επεξεργαστεί το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ επί υπουργίας Ηλία Μόσιαλου.

Ads

 
Η πληροφορία για τις νέες εκπομπές προκαλούν αντιδράσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός του μαύρου ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν το έγκλημα κατά της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και των εργαζομένων της.
 
«Αδίστακτοι και κυνικοί, όχι μόνο δεν συμμορφώνονται με την απόφαση του ΣτΕ για άμεση επαναλειτουργία της ΕΡΤ συνεχίζοντας να παρανομούν, αλλά είναι έτοιμοι να εκπέμψουν από ιδιωτικά στούντιο πράττοντας και άλλη παρανομία. Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει κατήφορο. Το σήμα της ΕΡΤ εκπέμπει και θα εκπέμπει από τις εγκαταστάσεις και τους εργαζόμενους της ΕΡΤ. Να μην διανοηθούν κάτι διαφορετικό» τονίζεται στην ανακοίνωση.
 
«Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκπέμψει σήμα από τις δημόσιες συχνότητες της ΕΡΤ, από ιδιωτικά στούντιο, χωρίς να έχει ανακοινώσει -ως οφείλει από την κείμενη νομοθεσία- ούτε τη συμφωνία με το ιδιωτικό στούντιο, ούτε τους συντελεστές αυτού του ‘προγράμματος’» τονίζει η ΔΗΜΑΡ και σημειώνει: «Ερωτούμε: Ποιοι είναι, ποιος τους προσέλαβε, ποιοι και πόσο τους πληρώνουν; Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει το σχέδιο αυτό, το οποίο, είμαστε δυστυχώς υποχρεωμένοι να το χαρακτηρίσουμε ως διακωμώδηση της απόφασης – διαταγής του Συμβουλίου της Επικρατείας. Καλούμε την κυβέρνηση να έρθει αμέσως σε συνεννόηση με τους εργαζόμενους στην ΕΡΤ ώστε από τις εγκαταστάσεις της να εκπεμφθεί εκ νέου ραδιοτηλεοπτικό σήμα».

 

ΔΗΜΑΡ: Προϋποθέσεις από τη ΔΗΜΑΡ για ΕΡΤ και πολυνομοσχέδιο

Ads

 
Αλιβιζάτος: Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ
 
Θέμα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά τη διάταξη για τη μεταβατική περίοδο στο νομοσχέδιο για τη ΝΕΡΙΤ έθεσε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, επικεφαλής της επιτροπής που είχε επεξεργαστεί το νομοσχέδιο για τη νέα ΕΡΤ επί υπουργίας Ηλία Μόσιαλου. Κατά τη δεύτερη μέρα συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής πάντως, ο υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης αντέτεινε πως δεν υπάρχει «ούτε ψήγμα αντισυνταγματικότητας».
 
«Για να μπούμε στην επόμενη μέρα, το μεταβατικό εποπτικό συμβούλιο δεν θα πρέπει να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες επί κρίσιμων θεμάτων όπως οι προσλήψεις εργαζομένων ή οι προμήθειες, αλλά ο ρόλος του πρέπει να είναι πώς να βάλει μπροστά και να κινήσει τις διαδικασίες για τον νέο φορέα. Όχι να αποφασίσει», είχε τονίσει νωρίτερα ο κ. Αλιβιζάτος και είχε προσθέσει: «Η μεταβατική περίοδος, το πώς θα πάμε στον νέο φορέα, είναι το “αγκάθι” σήμερα. Με τη διάταξη για την μεταβατική περίοδο φοβάμαι ότι το νομοσχέδιο μπορεί να τιναχτεί στον αέρα. Νομίζω ότι η κυβέρνηση θέλει να γλιτώσει χρόνο αλλά με τη συγκεκριμένη διάταξη για προσωρινή διοίκηση για ένα χρόνο, αλλά ο ένας χρόνος είναι μεγάλη περίοδος, υπονομεύεται το πνεύμα του νόμου».
 
Ο κ. Αλιβιζάτος υποστήριξε παράλληλα ότι στόχος του νομοσχεδίου που προωθείται, είναι «να σταματήσει η κυβερνητική κηδεμονία, να κοπεί ο κυβερνητικός εναγκαλισμός». «Αυτό το νομοσχέδιο προσπαθεί να σπάσει τον ομφάλιο λώρο όχι μόνο με την κυβέρνηση αλλά και με τα κόμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση Καψή

Ο υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, Παντελής Καψής, σε σύντομη παρέμβασή του, εμφανίστηκε θετικός να συζητηθούν, αν υπάρχουν όπως είπε, προβλήματα για τη μεταβατική περίοδο. Παράλληλα, επικαλούμενος και την αναφορά του καθηγητή Νίκου Αλιβιζάτου, ότι με αυτό το νομοσχέδιο, για πρώτη φορά, γίνεται προσπάθεια να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με την κυβέρνηση, σημείωσε ότι αυτό είναι το μείζον και δεν αναιρείται από το θέμα της μεταβατικής περιόδου. Ακόμα, αντέτεινε ότι το εποπτικό συμβούλιο δεν εκτελεί κομματικές εντολές, ενώ έδωσε έμφαση στις προσλήψεις που θα γίνουν στον νέο φορέα, για τις οποίες δεσμεύτηκε ότι θα είναι αξιοκρατικές.

Ο κ. Καψής διέψευσε, επίσης, τους ισχυρισμούς του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτη Καλφαγιάννη, ότι το Ραδιομέγαρο δεν είναι υπό κατάληψη, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι είναι δυνατόν για να πάρουν μέρος οι εργαζόμενοι στη νέα προσπάθεια και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει. Τέλος, υποστήριξε ότι ούτε το επιχείρημα για πλεονασματική ΕΡΤ δεν ισχύει, καθώς όπως είπε «όταν επιδοτείται εξ ορισμού τρώει την επιδότηση του κράτους».
 
Οι θέσεις των ενώσεων εργαζομένων στην ΕΡΤ

Ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης χαρακτήρισε «παράνομη, αυθαίρετη και εκδικητική την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ». «Χρησιμοποιεί κάθε μέσο, απειλές συκοφαντίες και ενοχοποιήσεις εργαζομένων, προκειμένου να φιμώσει την ΕΡΤ. Ο αγώνας μας έγινε παράδειγμα αντίστασης σε πολιτικές που σκοτώνουν. Έγινε παγκόσμιο το σύνθημα: “όχι άλλο μαύρο”», υπογράμμισε ο κ. Καλφαγιάννης και συμπλήρωσε: «Μονάχα συνεχίζοντας τις δράσεις μας μπορούμε να κρατήσουμε ανοιχτή την ΕΡΤ και να σταματήσουμε το “τσουνάμι” που έρχεται. Για εμάς μόνο ένας δρόμος υπάρχει. Συνεχίζουμε τον αγώνα με πολιτισμό, ενημέρωση και ψυχαγωγία. Το νομοσχέδιο αυτό όχι μόνο δεν κόβει τον ομφάλιο λώρο της ΕΡΤ με την κυβέρνηση αλλά τον τυλίγει στο λαιμό της. Στόχος είναι ο ασφυκτικός κυβερνητικός έλεγχος τουλάχιστον για τα επόμενα 10 χρόνια». Ακόμα, ο κ. Καλφαγιάννης μίλησε για καρτέλ όσον αφορά την Digea, ενώ υποστήριξε ότι με κουκουλοφόρους, με ΕΚΑΜ και απειλές, υποχρεώθηκαν οι εργαζόμενοι να διακόψουν τις μεταδόσεις των πομπών.
 

ΠΟΣΠΕΡΤ: Κυβερνητικό και παιδαριώδες το ν/σ για τη ΝΕΡΙΤ

 
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης, εξέφρασε την πλήρη αντίθεση της Ομοσπονδίας στο νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι δεν ήταν προϊόν διαβούλευσης. «Ήρθε αιφνιδίως για να δώσει επίφαση νομιμότητας στο κλείσιμο της ΕΡΤ. Οι συνάδελφοί μου δεν επέτρεψαν το μαύρο να είναι οριστικό. Με θυσίες, και μεγάλο πόνο κράτησαν το φως στη ΝΕΤ μεταδίδοντας συνεχές πρόγραμμα το οποίο παρακολουθούν ανελλιπώς 1.600.000 επισκέπτες, ενώ ξεπερνούν τα 4 εκατ. στο Ίντερνετ», υπογράμμισε ο κ. Σαββίδης. Πρόσθεσε πως η ΠΟΕΣΥ είναι πρόθυμη για διαβούλευση με στόχο τον εξορθολογισμό της ΕΡΤ εφόσον επανέλθει στο καθεστώς πριν από την 11η Ιουνίου.
 
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου ΜΜΕ Ιωάννης Σιοροβίγκας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι, αν σκοπός της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει άλλο φορέα, τότε θα πρέπει να εκμεταλλευτεί το υπάρχουν εξαιρετικό εργατικό δυναμικό της ΕΡΤ. Ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος και Ακρόασης (ΠΟΘΑ) Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, επέκρινε τους χειρισμούς που έγιναν από τη κυβέρνηση τονίζοντας ότι «όλα αυτά θα μπορούσαν να γίνουν με ανοιχτή την ΕΡΤ» και σημειώνοντας πως «το ότι δεν έγιναν, μας βάζει σε υποψίες».