Το μεγαλύτερο αριθμό τεθωρακισμένων στην Ευρώπη διαθέτει η Ελλάδα, χωρίς όμως αυτά να έχουν επαρκή πυρομαχικά. Ωστόσο, οι γερμανικές εταιρείες παραγωγής οπλικών συστημάτων εκτιμούν ότι οι παραγγελίες τεθωρακισμένων θα συνεχίσουν, σύμφωνα με άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Die Welt.

Ads

Σε ολοσέλιδο κείμενό του, ο δημοσιογράφος Florian Hassel αναφέρεται στη «δύσκολη» συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου 2009, μεταξύ Ελλήνων αξιωματούχων και εκπροσώπων των γερμανικών ομίλων παραγωγής οπλικών συστημάτων Kraus Maffei Wegmann (KMW), Rheinmetall, καθώς και εκπροσώπων της γερμανικής κυβέρνησης. Το τεθωρακισμένο Leopard δεν λειτουργούσε με τον τρόπο τον οποίο προσδοκούσε η Αθήνα, η οποία διαμαρτυρόταν για μικρά ρήγματα και σκουριά σε τμήματα των τεθωρακισμένων. Οι Γερμανοί και οι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης κλήθηκαν να επιληφθούν του θέματος, δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι δύσκολος μεν πλην όμως καλός πελάτης. Σε αναλογία με τα 11 εκατομμύρια κατοίκους της, δαπανά περισσότερα χρήματα για εξοπλισμούς από κάθε άλλη χώρα στην Ευρώπη. «Και αυτό μπορεί να συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια, παρά την οικονομική κρίση», εκτιμά ο αρθρογράφος.

«Στις αρχές Ιουλίου η ελληνική κυβέρνηση δήλωσε στην υπηρεσία καταγραφής όπλων των Ηνωμένων Εθνών ότι διαθέτει 1614 τεθωρακισμένα», προσθέτει. Περίπου 1.000 εξ αυτών είναι γερμανικά Leopard 1 και Leopard 2, τα οποία έχουν κοστίσει στους Έλληνες περισσότερα από δύο δις ευρώ. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει ο Hassel, «η Ελλάδα μπορεί μεν να διαθέτει το στρατό της, πλην όμως δυσκολεύεται να τον συντηρήσει. Λόγω λιτότητας αλλά και οργανωτικού χάους πολλές εκατοντάδες τεθωρακισμένων του ελληνικού στρατού δεν έχουν εδώ και χρόνια πυρομαχικά».

Το 2003 και 2005 οι Έλληνες ήθελαν να αγοράσουν όχι μόνο τα 350 Leopard 2, αλλά και τα ανάλογα πυρομαχικά όμως, εξαιτίας του ανοδικού κόστους, το θέμα των πυρομαχικών δεν συμπεριλήφθηκε στα συμβόλαια. «Γεγονός πάντως είναι ότι μέχρι σήμερα τα 353 υπερσύγχρονα Leopard 2 τεθωρακισμένα του ελληνικού στρατού δεν διαθέτουν πυρομαχικά, πράγμα που εκμηδενίζει την αξία τους», δήλωσε στην εφημερίδα ο Περικλής Ζορζοβίλης, επικεφαλής του ινστιτούτου αναλύσεων ασφάλειας και άμυνας.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες από το γερμανικό Υπουργείο Άμυνας και από εκπρόσωπο της εταιρείας Rheinmetall, μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί κάποια συμφωνία για την προμήθεια πυρομαχικών. Στα επόμενα 20 χρόνια, όμως, οι Έλληνες προτίθενται να αγοράσουν περίπου 85.000 βλήματα τεθωρακισμένων για τα Leopard, αναφέρουν πληροφορίες της Die Welt.

Δεν είναι να απορεί κάποιος για το γεγονός ότι Έλληνες και Γερμανοί συνεχίζουν τη συνεργασία τους, παρά τις καθυστερήσεις πληρωμών, προσθέτει ο αρθρογράφος της εφημερίδας. Για την Ελλάδα «οι Γερμανοί εδώ και δεκαετίες είναι ένας από τους μεγαλύτερους και καλύτερους προμηθευτές. Κανένας δεν μας αναγκάζει να αγοράζουμε όπλα από τη Γερμανία. Το κάνουμε επειδή, παρά τα μεμονωμένα προβλήματα, είμαστε γενικά πεπεισμένοι για την ποιότητά τους», του επισήμανε ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Θάνος Ντόκος. Ωστόσο, όπως επαναλαμβάνει πρόσφατο ρεπορτάζ της Deutsche Welle, πολλοί Ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να διερευνήσει αν οι προμηθευτές εξοπλισμών είχαν καταβάλει μίζες εκατομμυρίων ευρώ σε Έλληνες αξιωματούχους σε περιπτώσεις αγοράς συστημάτων από γερμανικές εταιρείες.