Σε μια συνταγματική αναθεώρηση θα οδηγήσει, όπως προκύπτει από τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το δημοψήφισμα που προανήγγειλε για το φθινόπωρο, ο Γιώργος Παπανδρέου. Αυτό διεφάνη από τον τρόπο περιγραφής του δημοψηφίσματος από τον πρωθυπουργό στη Βουλή αλλά και από τις δηλώσεις περί αυτού, οτυ νέου κυβερνητικού εκπροσώπου, Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος υποστήριξε ότι υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία της Βουλής, της κυβέρνησης αλλά και της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστηρίξει ότι του δημοψηφίσματος θα προηγηθεί από το Σεπτέμβρη ένας ανοιχτός διάλογος, κατά τον οποίο οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους. Κατόπιν θα ακολουθήσει συζήτηση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για τη διαμόρφωση των ερωτημάτων που θα τεθούν.

Ads

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι πέραν των πολιτικών μεταρρυθμίσεων που θα μπορούσαν να συναποφασισθούν και αμέσως από τα δύο κόμματα, όπως π. χ. η αλλαγή του εκλογικού νόμου ή η μείωση των βουλευτών σε 200, για όλες τις άλλες αλλαγές στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και κυρίως αναφορικά με το νόμο περί ευθύνης υπουργών απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι το δημοψήφισμα μπορεί να έχει πρακτικό αποτέλεσμα το 2013.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της “Καθημερινής”, οι απαντήσεις των πολιτών στο δημοψήφισμα ούτε την ολομέλεια δεσμεύουν ούτε και τη διαδικασία αναθεώρησης. Οι συνταγματικές αλλαγές, ούτως ή άλλως, δεν μπορούν να αρχίσουν να σηζητιούνται πριν από τον Ιούνιο 2013. Αν μάλιστα τον Ιούνιο του ’13 δεν υπάρχει η σημερινή κυβέρνηση, τότε η δεύτερη φάση ούτως ή άλλως θα ολοκληρωθεί από τη μεθεπόμενη Βουλή. Από την πλευρά του, ο βουλευτής της Ν. Δ. κ. Πρ. Παυλόπουλος, υπογράμμισε, χθες, ότι αναθεώρηση διά δημοψηφισμάτων συνιστά εκτροπή, καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα το δημοψήφισμα έχει χαρακτήρα έκτακτης διαδικασίας για κρίσιμα εθνικά θέματα ή για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, πλην των δημοσιονομικών.

Νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων
Μιλώντας σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης αναφέρθηκε στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα και όπως ειδικότερα προανήγγειλε η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, προκειμένου να υπάρξει εναρμόνιση με την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, στην οποία υπήρξε πρόνοια για τη δυνατότητα δημοψηφισμάτων όχι μόνο για μείζονος σημασίας εθνικά θέματα αλλά και για νομοσχέδια που ψηφίζονται από τη Βουλή.

Ads

Θέμα άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο ανοίγει η κυβέρνηση

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση θέτει θέμα άρσης μονιμότητας στο δημόσιο τομέα στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, αφήνοντας ανοιχτό και πάλι το ενδεχόμενο απολύσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετά την αξιολόγηση από το ΑΣΕΠ των υπαλλήλων των οργανισμών που καταργούνται. Ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δήλωσε χθες, με αφορμή τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλου, περί μερικής άρσης της μονιμότητας στο Δημόσιο, ότι τέτοιες απόψεις έχουν εκφραστεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια κι από διάφορες πλευρές. Υποστήριξε, ωστόσο, ότι στη συζήτηση για την αλλαγή του Συντάγματος, την οποία θα ανοίξει η κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, θα συζητηθεί και αυτή η άποψη στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα, με αντιστοίχηση, όπως τόνισε του αριθμού των υπαλλήλων με τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Υπογράμμισε δε, ότι η αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα είναι αίτημα της ελληνικής κοινωνίας. Διευκρίνισε, πάντως ότι τώρα η συζήτηση για απολύσεις στο δημόσιο τομέα είναι άκαιρη, γιατί η μονιμότητα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη.

Επιτροπή προσωπικοτήτων για τη συνταγµατική µεταρρύθµιση

Τη συγκρότηση 25μελούς επιτροπής από “διακεκριμένες προσωπικότητες ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης” στο πλαίσιο της συνταγματικής μεταρρύθμισης προανήγγειλε ο Ηλίας Μόσιαλος. Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, η επιτροπή θα συλλέξει απόψεις μέσω της διαβούλευσης από την Κοινωνία των Πολιτών, τους φορείς, τα κόμματα, τις οργανώσεις των πολιτών, θα τις συστηματοποιήσει και θα τις καταθέσει στην κυβέρνηση μέχρι το φθινόπωρο, για να τις φέρει στη Βουλή. Η σύνθεση της επιτροπής αυτής, αναµένεται να ανακοινωθεί την επόµενη εβδοµάδα από τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Μόσιαλος συμπλήρωσε ότι «δεν θα υπάρξουν εκβιαστικά διλήµµατα, δεν θα υπάρχει µια ερώτηση σε καµία περίπτωση στο δηµοψήφισµα που θα ακολουθήσει εντός φθινοπώρου». Αντίθετα, διευκρίνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «τον Σεπτέµβριο θα ανοίξει ευρύτατος διάλογος µε όλα τα µέσα ενηµέρωσης και µε το ∆ιαδίκτυο, όπου όλοι οι έλληνες πολίτες θα µπορούν να καταθέτουν τις απόψεις τους. Και ο κατ’ εξοχήν θεσµός της ελληνικής δηµοκρατίας που θα συζητήσει τη συνταγµατική µεταρρύθµιση είνα το ελληνικό Κοινοβούλιο και η αρµόδια Επιτροπή Θεσµών και ∆ιαφάνειας».