Η υποβολή κοινής πρότασης προς τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις πηγές χρηματοδότησης των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Εργασίας με θέμα τον συντονισμό των κυβερνητικών πρωτοβουλιών κατά της ανεργίας.

Ads

Διαβάστε επίσης: «Μπλόκο» της Κομισιόν σε πρόγραμμα για ανέργους
 
Στη συνάντηση «επιβεβαιώθηκε η πολιτική βούληση και η κοινωνική αναγκαιότητα» για την άμεση ανακούφιση ανέργων που ανήκουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας.
 
Στη συζήτηση προσδιορίστηκαν συγκεκριμένοι τομείς προτεραιότητας (τοπική αυτοδιοίκηση, σχολεία, νοσοκομεία, κ.λπ.) και εξετάστηκαν οι εναλλακτικοί τρόποι χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών από πόρους του ΕΤΠΑ και του ΕΚΤ, καθώς οι διαθέσιμοι πόροι του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του υπουργείου Εργασίας έχουν αξιοποιηθεί στο σύνολο τους.
 
Στην αρχή της συνάντησης ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε την πορεία ολοκλήρωσης των υλοποιούμενων προγραμμάτων απασχόλησης, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ που αφορούν περισσότερους από 250.000 ανέργους και χαρακτήρισε επιτυχή την υλοποίηση της πρόσφατης δράσης «Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας 45.000 άνεργων νέων έως 29 ετών», μετά και την έκδοση, σήμερα, των αποτελεσμάτων της δεύτερης φάσης για 10.000 νέους στον τουριστικό τομέα.
 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξασφαλίσθηκε επίσης η συνέχιση της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και για το έτος 2013-2014 με ανακατανομή πόρων από άλλα Επιχειρησιακά Προγράμματα.
 
Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολουδάκης, ο γενικός γραμματέας Συντονισμού του κυβερνητικού έργου, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ), Γιώργος Γιαννούσης, η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, Άννα Δαλλαπόρτα, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Πόρων του υπουργείου Παιδείας, Ευάγγελος Ζαχαράκης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Βολές από ΠΑΣΟΚ για το θέμα της ανεργίας
 
Στο μεταξύ, το θέμα της ανεργίας βρέθηκε και στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του γραμματέα της ΚΟ του κόμματος Γιάννη Μανιάτη.
 
Όπως τονίστηκε, στη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε εκ νέου την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση του Προγράμματος για την ανάσχεση της ανεργίας, σύμφωνα και με τις διατάξεις που ψήφισε η Βουλή.
 
Σήμερα δε, διά του Φίλιππου Σαχινίδη, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, την πραγματοποίηση συνάντησης «το ταχύτερο» για το θέμα, παρουσία και των υπουργών Ανάπτυξης, Εργασίας και Εσωτερικών.
 
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «δεν θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος, πρόχειρες και αποσπασματικές λύσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο 24ωρο, οι οποίες μάλιστα προσπαθούν να παρακάμψουν τις διαδικασίες εποπτείας και ελέγχων από το ΑΣΕΠ».
 
Επιπλέον, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε επίκαιρη επερώτηση για τα προβλήματα, τις καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις στη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, την οποία υπογράφουν όλα τα μέλη της ΚΟ του Κινήματος, με επικεφαλής τον κ. Βενιζέλο. Στην επίκαιρη επερώτηση τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η διασφάλιση των πόρων για τη χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ και η ομαλοποίηση της λειτουργίας του θα πρέπει να αποτελούν τους δύο βασικούς στόχους».
 
Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση κατέθεσε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος για το πρόγραμμα των 400.000 θέσεων προσωρινής εργασίας, ρωτώντας τον υπουργό «σε ποιες συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έχετε προχωρήσει;» και σημειώνοντας ότι «δεν χωρούν καθυστερήσεις, κωλυσιεργία και μικροκομματικές επιδιώξεις».