Δημόσια πρόταση εξαγοράς τoυ 77,31% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33,04% Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς, όπως επιβεβαίωσε το πρωί της Πέμπτης ο διευθύνων σύμβουλός της Μιχάλης Σάλλας. Το τίμημα από την εξαγορά ανέρχεται στα 701 εκατ. ευρώ και θα είναι με ίδια κεφάλαια. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι εξετάζει την πρόταση της Πειραιώς για την εξαγορά των πακέτων μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο.

Ads

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο επικεφαλής της Πειραιώς σημείωσε πως η πρόταση είναι προς όφελος των μετόχων και των τριών τραπεζών, λόγω του μεγέθους του νέου Ομίλου, αλλά και της οικονομίας κλίμακος που επιτυγχάνεται.

Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, η πρόταση έχει ήδη υποβληθεί προς την Ελληνική Κυβέρνηση. Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε την πληροφορία, τονίζοντας πως «Το Ελληνικό Δημόσιο έλαβε χθες από τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλη Σάλλα, επιστολή με πρόταση εξαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς των πακέτων μετοχών που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο στην Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Η πρόταση εξετάζεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά».

«Η πρόταση του κ. Σάλλα εξετάζεται, υπάρχουν συγκεκριμένα πλαίσια, υπάρχουν θεσμοθετημένες διαδικασίες με μοναδικό κριτήριο και γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τη βιωσιμότητα των τραπεζών, που μεγάλο μέρος συμμετοχής έχει και το ελληνικό δημόσιο. Αυτά είναι τα κριτήρια και υπό αυτό το πρίσμα εξετάζεται» δήλωσε σχετικά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Ads

Ο πρόεδρος της Πειραιώς ξεκαθάρισε, επίσης, ότι αν επιτευχθεί η συμφωνία δεν πρόκειται να θιγούν οι εργαζόμενοι. «Η Τράπεζα Πειραιώς έχει διαχρονικά αποδείξει, με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τον σεβασμό της στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και στη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι η κατάθεση της πρότασης γίνεται αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής των ελληνικών τραπεζών στα πανευρωπαϊκά stress tests, αλλά και τις συνεχείς φήμες για οξυμένα προβλήματα ρευστότητας της τράπεζας Πειραιώς.

Σημαντικά κέρδη καταγράφονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πάνω από 16% τα κέρδη για τη μετοχή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, 8% τα κέρδη για την Πειραιώς και 10% τα κέρδη για την Αγροτική Τράπεζα.

Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία, αύριο, Παρασκευή, απαντούν οι εργαζόμενοι της Αγροτικής Τράπεζας και του ΤΤ στο ενδεχόμενο εξαγοράς των δύο τραπεζών από την Τράπεζα Πειραιώς. Η αντίδρασή τους είναι ιδιαίτερα έντονη, καθώς κάνουν λόγο για «Κορυδαλλό» στον οποίο θα μπουν οι «εκποιητές» και «ξεπούλημα».

Για «ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υπενθύμισε πως είχε καταθέσει ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. «Βγάζετε στο σφυρί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική, ό,τι έχει μείνει ως εργαλείο παρέμβασης στο τραπεζικό σύστημα χωρίς να έχετε σκεφτεί ποιες θα είναι οι επιπτώσεις. Οφείλετε να διαφυλάξετε τη δημόσια περιουσία. Είναι περιουσία του ελληνικού λαού και όχι περιουσία που θα σώσει τους φίλους σας από το φαλιμέντο» τόνισε στην Ολομέλεια της Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

«Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα καλό να περιμένουν από την συγκεκριμένη πρόταση συγχώνευσης – ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την Τράπεζα Πειραιώς. Η δε συσσώρευση κεφαλαίων και κερδών είναι και η βασική αιτία της σημερινής κρίσης», τονίζει στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ. «Αποτελεί μια ακόμη κίνηση στήριξης του χρηματοπιστωτικού συστήματος», προσθέτει το ΚΚΕ.

«Αναγκαίες» χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας κινήσεις, όπως αυτή της Πειραιώς, «ώστε να μπορέσουν οι Ελληνικές Τράπεζες να αντέξουν στην κρίση». Παράλληλα χαρακτήρισε «σκόπιμη» την την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Την ικανοποίηση του από τις εξελίξεις δηλώνει με ανακοίνωσή το ΛΑΟΣ καθώς όπως σημειώνει «μετά από τις επίμονες εισηγήσεις του Προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, το εγχώριο τραπεζικό σύστημα προχωρά προς συγχωνεύσεις. Η αρχή έγινε με την πρόταση για συγχώνευση της Πειραιώς με το Τ.Τ. και την Α.Τ.Ε. Η κυβέρνηση, η οποία στην αρχή ήταν επιφυλακτική, υιοθετώντας όμως στη συνέχεια την πρόταση Καρατζαφέρη, πρέπει τώρα να επιταχύνει τις διαδικασίες».

Χθες, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε υπέρ των συγχωνεύσεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αναφερόμενος επίσης και σε σχετικές συζητήσεις που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη μεταξύ των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Ο υπουργός έκανε λόγο για «επείγουσα ανάγκη» να γίνουν στρατηγικές κινήσεις από όλες τις τράπεζες, τονίζοντας ότι «Γίνονται πολλές συζητήσεις, θα δούμε εάν αυτές θα καταλήξουν σε ένα καινούριο περιβάλλον στον τραπεζικό τομέα».

«Είναι σαφές ότι η χώρα μας χρειάζεται λιγότερες και πιο ισχυρές τράπεζες. Εμείς θα σπρώξουμε προς αυτή την κατεύθυνση με όλες μας τις δυνάμεις» δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στη Βουλή κατά την ενημέρωση των μελών της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων σχετικά με την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού το πρώτο εξάμηνο. Επισήμανε επίσης ότι οι ελληνικές τράπεζες συμμετέχουν σε ποσοστό 90% στα stress tests προκειμένου να μη δημιουργηθεί η εσφαλμένη εντύπωση στο εξωτερικό ότι κάποια τράπεζα δεν θα μπορούσε να τα περάσει.

Πριν από την προγραμματισμένη συνέντευξη Τύπου, το Χρηματιστήριο Αθηνών ανέστειλε τη διαπραγμάτευση των μετοχών της Πειραιώς, της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, ύστερα από απόφαση του προέδρου Σπύρου Καπράλου και με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. «Αποφασίστηκε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών των τραπεζών ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε., ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. και ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Τ.Ε. μετά από ενημέρωση που έλαβε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την Τράπεζα Πειραιώς ότι υπέβαλε πρόταση προς την Ελληνική Κυβέρνηση για την εξαγορά σημαντικών μεριδίων στις ανωτέρω δύο τράπεζες. Η Τράπεζα Πειραιώς διαβεβαίωσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι θα προβεί εντός της ημέρας σε σχετική ανακοίνωση. Η επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών των τραπεζών θα γίνει μετά την έκδοση των σχετικών ανακοινώσεων» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Μετά την ανακοίνωση της κατάθεσης της επίσημης πρότασης, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς, της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η έναρξη της συνεχούς διαπραγμάτευσης των μετοχών των ανωτέρω τραπεζών, όπως και τα παράγωγα των μετοχών αυτών, πραγματοποιήθηκε στις 13:45. Από τις 13:30 ξεκίνησε περίοδος συγκέντρωσης εντολών διάρκειας 15 λεπτών έως τις 13:45 ακριβώς, οπότε και πραγματοποιείται η δημοπρασία για τον υπολογισμό της τιμής ανοίγματος. Στην συνέχεια οι μετοχές θα περάσουν σε φάση συνεχούς διαπραγμάτευσης μαζί με τις υπόλοιπες μετοχές της κατηγορίας «Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση».