Κάθε πολίτης που διατηρεί αυθαίρετο κτίσμα εντός δασικής έκτασης και ανεξαρτήτως των υποχρεώσεων του κράτους για την τήρηση της νομιμότητας είναι δυνατόν να τιμωρηθεί με πρόστιμο ή και ποινή φυλάκισης.

Ads

Στον Άρειο Πάγο προσέφυγε ιδιοκτήτης αυθαίρετης κατασκευής, ο οποίος µε απόφαση του Τριµελούς Πληµµελειοδικείου Αθηνών καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 15 µηνών µε τριετή αναστολή για χρέη προς το ∆ηµόσιο ύψους 175.624 ευρώ, που είχαν συσσωρευτεί από µη καταβολή επί σειρά ετών της ειδικής αποζηµίωσης για την ανέγερση και διατήρηση αυθαίρετης κατασκευής εντός δασικής έκτασης. Ο εν λόγω πολίτης ζητούσε την αναίρεση της απόφασης, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει το Σύνταγµα και τη νοµοθεσία και ειδικότερα ότι αντίκειται στο άρθρο 114 του Ν. 1892/1990 και τις διατάξεις των άρθρων 24 και 17 του Συντάγµατος, που καθιστούν αποκλειστικά υπεύθυνη τη διοίκηση για την άµεση κατεδάφιση των χαρακτηρισµένων ως αυθαίρετων εντός δάσους κατασκευών.

Ο Άρειος Πάγος, ωστόσο, µε την υπ’ αριθµ. 780/2010 απόφασή του επικύρωσε την επίµαχη απόφαση, κρίνοντας ότι το Σύνταγµα δεν αποκλείει την επιβολή κυρώσεων στον κατεξοχήν υπαίτιο παράλληλα προς τις υποχρεώσεις τους κράτους για την προστασία των δασών.