Αίτημα προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής για τη Siemens, Σ. Βαλυράκης, ζητώντας να επιβληθούν πρόστιμα στη γερμανική εταιρεία.

Ads

Το ποσό των 2 δις ευρώ αφορά στο ύψος της ζημίας του ελληνικού δημοσίου, όπως την υπολόγισε η εξεταστική επιτροπή. Σημειώνεται ότι η νομοθεσία προβλέπει πρόστιμα από 50.000 ευρώ έως 5 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Σήφης Βαλυράκης, εξαπέλυσε επιπλέον επίθεση κατά της ανακρίτριας Μαρίας Νικολακέα, που έχει αναλάβει την υπόθεση, κατηγορώντας την για «εγκληματική καθυστέρηση».

«Δυο μήνες μετά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της Siemens για εγκληματική οργάνωση δεν έχουμε ακόμη ούτε κατηγορητήριο, με αποτέλεσμα η εξεταστική να μεταβεί στο Μόναχο χωρίς να έχει στα χέρια της ένα αξιοπρεπές ένταλμα κατά Χριστοφοράκου και Καραβέλα» ανέφερε.

Ads

Επιπλέον με έγγραφό του ζητάει τη δικαστική συνδρομή της εισαγγελίας του Μονάχου για να δοθούν στην επιτροπή όλα τα στοιχεία της υπόθεσης. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος της βδομάδας τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής θα μεταβούν εκ νέου στο Μόναχο για να πάρουν κατάθεση από το διαχειριστή των «μαύρων ταμείων» της Siemens, κ. Κουτσερόιτερ.