Σήμερα θα λάβει χώρα η κρίσιμη σύσκεψη στη Βουλή με τη συμμετοχή καθηγητών του ποινικού και του συνταγματικού δικαίου κατά την οποία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη σύσταση ή μη Προκαταρκτικής Επιτροπής Εξέτασης για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αναμένεται πάντως να ζητήσουν παράταση λίγων ημερών της Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να μελετήσουν τα νέα στοιχεία που προέκυψαν μετά την πολύκροτη κατάθεση της πρώην διευθύντριας Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνας Μαντέλη. Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια, ώστε τα κόμματα που μετέχουν στην Εξεταστική να συνυπογράψουν ένα πλαίσιο 10 σημείων στα οποία οι κρίσεις τους για την μεθόδευση του σκανδάλου συμπίπτουν. Από την πλευρά της, η ΝΔ αναμένεται να ζητήσει τη περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, απορρίπτοντας παράλληλα το ενδεχόμενο να κληθεί στην επιτροπή ο Κ. Καραμανλής.

Ads

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των βουλευτών της ΝΔ που μετέχουν στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι «Αναγνωρίζουμε πολιτικές ευθύνες σε όλους τους αξιωματούχους που υπέγραψαν συγκεκριμένες πράξεις διότι απεδείχθη ελλιπής εποπτεία των διοικητικών οργάνων που ήταν αρμόδια για τις ανταλλαγές». Για την κλήση του κ. Καραμανλή, ωστόσο, οι βουλευτές της ΝΔ τονίζουν ότι «Το να αντιπαρατάσσουμε κατηγορούμενο για τρία κακουργήματα (Σταμαντίνα Μαντέλη) με αίτημα να κληθούν σε απολογίες πρώην πρωθυπουργοί, είναι τακτική που υπερβαίνει τα εσκαμμένα».

«Η ΝΔ κληρονόμησε και δεν δημιούργησε το πρόβλημα με τη λίμνη Βιστωνίδα, η κυριότητα της οποίας αποδόθηκε στη Μονή Βατοπεδίου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» τόνισαν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι θα επισημάνουν στο πόρισμά τους ότι η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «ελέγχεται για ευθύνες που μπορεί να ανακύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δεν αποδέχτηκε την ομόφωνη εισήγηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, σύμφωνα με την οποία υποδεικνύονταν ο τρόπος επιστροφής των ακινήτων στο ελληνικό δημόσιο».

Στη σημερινή σύσκεψη, υπό τον υπουργό Επικρατείας Χάρη Παμπούκη, θα εξεταστούν όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τις έως τώρα έρευνες της Εξεταστικής Επιτροπής και θα κριθούν δύο ζητήματα που έχουν ανακύψει μετά την υποβολή του υπομνήματος της Σταματίνας Μαντέλη: Πρώτον, εάν θα ζητηθεί μικρή παράταση των εργασιών της Επιτροπής ώστε να κληθούν εκ νέου οι υποδειχθέντες από την κ. Μαντέλη πρώην υπουργοί ως οι άμεσα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση. Δεύτερον, αν θα γίνει δεκτή η πρόταση του ΛΑΟΣ να κληθεί ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για να δώσει διευκρινίσεις για την υπόθεση ο τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ads

Η κα Μαντέλη φέρεται να ζητά μάλιστα την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου, με το σκεπτικό ότι με την αποκάλυψη των τηλεφωνημάτων που έκαναν οι δύο ιερωμένοι της μονής Βατοπεδίου θα φανεί ότι είχαν στενές σχέσεις με ανώτατους παράγοντες της κυβέρνησης Καραμανλή.

Πληροφορίες της «Ημερησίας» αναφέρουν ότι η κ. Μαντέλη έδωσε κι άλλα στοιχεία στην ειδική ανακρίτρια: η κα Μαντέλη φέρεται να υποστηρίζει ότι είχε προφορική εντολή από τον κ. Κοντό ώστε να φτιάξει έναν κατάλογο με τα ακίνητα που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα και θα μπορούσα να ανταλλαγούν με εκτάσεις της Μονής. Κατέθεσε δε έγγραφο όπου αναφέρονται τα συγκεκριμένα ακίνητα και η ημερομηνία είναι πριν την υπουργική απόφαση για την ανταλλαγή των ακινήτων. Επίσης, κατέθεσε άλλο έγγραφο «καθ’ υπαγόρευση της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης». Τέλος κατέθεσε fax που έστειλε ο μοναχός Αρσένιος όπου υποδείκνυε στην πρώην διευθύντρια τις εκτάσεις που θα ήθελε η μονή Βατοπεδίου να αποκτήσει μέσω των ανταλλαγών.

Για πιέσεις από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ προς την πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λόγο από τη μεριά του ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός μέσα από τηλεοπτική εκπομπή χθες. Όπως είναι λογικό, η κατάθεση της κας Μαντέλη έσπειρε πανικό στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, με την ηγεσία να ανασυντάσσεται και να χαράζει νέα στρατηγική μετά τα όσα επιβαρυντικά για τους «γαλάζιους» υπουργούς κατατέθηκαν στην ειδική ανακρίτρια. Με βασικό επιχείρημα ότι η κυβέρνηση στήνει σχέδιο ενοχοποίησης των πολιτικών της αντιπάλων, η ΝΔ μιλά για ψευδείς καταγγελίες, αμφισβητώντας την αξιοπιστία της μάρτυρος ενώ αναμένεται να εμμείνει και στο γεγονός πως η υπόθεση του Βατοπεδίου ξεκίνησε από την εποχή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με τους χειρισμούς των κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη, υποστηρίζοντας ότι οι ανταλλαγές που προωθήθηκαν επί ημερών ΝΔ έγιναν μόνο προκειμένου οι αγρότες να κρατήσουν τις εκτάσεις τους και χωρίς να υπάρξει πρόθεση να ζημιωθεί το δημόσιο.