Εντελώς τυχαία κάτοικοι και φορείς διαπίστωσαν ότι η μετατροπή του αθλητικού κέντρου Γαλατσίου, στο άλσος Ομορφοκκλησιάς – Βεϊκου, σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο αναβιώνει, με παρέμβαση του αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου. Αλλά και ένα ΦΕΚ της 28ης Δεκεμβρίου 2010 χαρακτηρίζει τμήμα της λεωφόρου Βεΐκου εθνικό δρόμο, προκειμένου να ξεπεραστούν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου που είχαν απορριφθεί και να παρακαμφθεί ο δήμος Γαλατσίου.

Ads

Το αθλητικό κέντρο Γαλατσίου, γνωστό και ως Παλαί, παραχωρήθηκε – έπειτα από διαγωνισμό – από τα Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ στην Αcropole Χαραγκιώνης ΑΕ και την πορτογαλική Sonae Sierra SGΡS SΑ για εμπορική χρήση, δηλαδή μετατροπή του χώρου σε ένα υπερμέγεθες εμπορικό κέντρο τύπου Μall. Το στάδιο, 5.200 θέσεων, κατασκευάστηκε σε έκταση του δασοκτήματος Βεΐκου, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, για να στεγάσει τα αγωνίσματα της γυμναστικής και της επιτραπέζιας αντισφαίρισης- πινγκ πονγκ. Καταλαμβάνει 38 στρέμματα, σε συνολική έκταση 90 στρεμμάτων.

«Στο κτήμα επί της λεωφόρου Βεΐκου κατασκευάστηκε ένα ολυμπιακό ακίνητο, το οποίο έγινε με πολύ ισχνή πλειοψηφία (13-12) στο Συμβούλιο της Επικρατείας γιατί επρόκειτο για δασική έκταση. Το Συμβούλιο της Επικρατείας ωστόσο αποφάσισε τα 90 στρέμματα όλης αυτής της έκτασης να χαρακτηριστούν χορτολιβαδική έκταση και για λόγους εθνικού συμφέροντος να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν στην Ολυμπιάδα. Κάποια στιγμή, το κτίριο παρέμεινε άδειο και μπήκε στη δικαιοδοσία των Ολυμπιακών Ακινήτων. Τα τελευταία, με διαγωνισμό, έδωσαν το έργο στην Αcropole Χαραγκιώνης ΑΕ και την πορτογαλική Sonae Sierra SGΡS SΑ», εξηγεί στο tvxs.gr o κ. Γιάννης Κολμανιώτης, αντιδήμαρχος Νέας Ιωνίας.

Η κατασκευή του υπερμεγέθους Mall από τον όμιλο Χαραγκιώνη συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση κατοίκων και τοπικών αρχών. «Άδεια ο κ. Χαραγκιώνης για την ανέγερση ενός εμπορικού κέντρου δεν μπόρεσε να πάρει ποτέ λόγω των περιβαλλοντικών όρων. Ο επιχειρηματίας κατέθεσε τους περιβαλλοντικούς όρους, οι οποίοι δεν έγιναν δεκτοί και στη συνέχεια η υπόθεση κόλλησε», τονίζει ο Κ.Κολμανιώτης.

Ads

Στις 22 Μαρτίου 2010, ωστόσο, δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ίδιο τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης μια επιστολή από τον επιχειρηματία Θεόδωρο Χαραγκιώνη, με τον τελευταίο να ευχαριστεί τον κ. Πάγκαλο για την παρέμβασή του στην αναβίωση της σύμβασης. «Η έγκαιρη παρέμβαση σας, τόσο προσωπικά όσο και των συνεργατών σας και την Ομάδα Εργασίας Απεμπλοκής Επενδύσεων που λειτουργεί υπό το συντονισμό σας, ήταν καταλυτική για αναστροφή του κλίματος και άρση της σχετικής καταγγελίας, ώστε Ολυμπιακά Ακίνητα και επενδυτές να προσπαθήσουν από κοινού για την άρση των εμποδίων στην έκδοση της οικοδομικής άδειας», αναφέρει η ευχαρισ΄τηρια επιστολή. Σημειώνεται πως μεταξύ άλλων εκκρεμεί μήνυση του δήµου Γαλατσίου κατά του Χαραγκιώνη και των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Πολεοδοµίας του ΥΠΕΧΩΔΕ για παράνοµη έκδοση οικοδοµικής άδειας, χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί και ένα ΦΕΚ της 28ης Δεκεμβρίου, με το οποίο ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας αποφασίζει το «χαρακτηρισμό του οδικού τμήματος της δημοτικής οδού Βείκου από τη διασταύρωση με την οδό Γαλατσίου μέχρι τη διασταύρωση με την οδό Καποδιστρίου, ως οδικού άξονα Εθνικού Επιπέδου».

«Βγήκε ο Χαραγκιώνης και ευχαρίστηκε τον Πάγκαλο και ξαφνικά είδαμε και ένα ΦΕΚ που χαρακτηρίζει εθνικό δρόμο τμήμα της Βεΐκου. Δεν υπήρχε καμία ενημέρωση προς εμάς. Εμείς τώρα αρχίσαμε να κινητοποιούμαστε. Ουσιαστικά, η Νέα Ιωνία απλώς συνορεύει με το χώρο, ο οποίος ανήκει στο Γαλάτσι και συμπαραστεκόμαστε διότι θεωρούμε ότι θα θίξει και εμάς η εμπορική χρήση του κτιρίου αυτού. Αλλά είναι και ένας χώρος που όλοι περιμένουμε κάποια στιγμή να λειτουργήσει ως μηρτροπολιτικό πάρκο και όχι ως εμπορικό κέντρο», τονίζει ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης.

Αλλά και ο δήμαρχος Γαλατσίου, κ. Κυριάκος Τσίρος υπογραμμίζει πως «ο δήμος Γαλατσίου θέλει το Παλαί χώρο αθλητισμού και πολιτισμού, όχι εμπορικό κέντρο. Έχουμε κάνει πολλούς νομικούς αγώνες μέχρι τώρα για να εμποδίσουμε το έργο στο ΣτΕ, και τώρα η πολιτεία το ξαναζεσταίνει και πάει να το προωθήσει μέσω fast track. Εγώ καταλαβαίνω το πρόβλημα που υπάρχει εκ μέρους της πολιτείας, λόγω έλλειψης χρημάτων, από κει και πέρα όμως ο δήμαρχος πρέπει να κοιτάξει το συμφέρον της πόλης. Γιατί θα δημιουργηθούν πολλά προβλήματα και εμείς προτείνουμε οι δήμοι Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Ψυχικού σε συνεργασία και με εκείνον της Αθήνας να συνεκμεταλλευτεί ο χώρος, να μετατραπεί σε χώρο αθλητισμού και πολιτισμού. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να έτσι να μετατραπεί όλος αυτός ο χώρος σε εμπορικό κέντρο».

«Η Πολιτεία μας αγνοεί»

Στα σχέδια των δήμων Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας και Ψυχικού είναι η σύγκληση ενός κοινού δημοτικού συμβουλίου, ώστε να ληφθούν από κοινού και ομοφώνως οι αποφάσεις προκειμένου να αποφευχθεί η κατασκευή του Mall. Το ζήτημα θα συζητηθεί αρχικά στα δημοτικά συμβούλια του κάθε δήμου, ενώ θα ακολουθήσει και συνέντευξη Τύπου ώστε να υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις.
Όπως εξηγεί ο κ. Γκότσης, «στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Ιωνίας τη Μεγάλη Δευτέρα θα συζητήσουμε το ζήτημα για τις κινητοποιήσεις αναφορικά με το θέμα, αλλά και να στηρίξουμε νομικά το όλο θέμα. Από’ κει και περά, συζητάμε σειρά κινητοποιήσεων, με αφίσες, ενημέρωση, συμβολική ίσως κατάληψη του Παλαί κτλ. Να δούμε βέβαια και τα όσα προχώρησαν ο Πάγκαλος και ο Ρέππας».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Γαλατσίου προτείνει μια ανεπίσημη, εναλλακτική λύση, που ναι μεν περιλαμβάνει κάποια εμπορική χρήση του χώρου, αλλά προβλέπει και αξιοποίησή του προς όφελος των δημοτών. «Αν η Πολιτεία θέλει τόσο επιτακτικά να γίνει η επένδυση, τουλάχιστον να δώσει ανταποδοτικά στους δήμους, δηλαδή αθλητικούς χώρους. Αυτή είναι μια ανεπίσημη εναλλακτική λύση. Η θέση μας είναι μια: αξιοποίηση από τους δήμους. Το να μείνει όπως είναι πάλι δεν είναι σωστό. Αλλά η Πολιτεία μας αγνοεί. Και έκαναν και το άγραφο ότι χαρακτήρισαν εν μία νυκτί τη Βεΐκου από δημοτικό δρόμο σε εθνικό, με σκοπό να κατασκευάσουν έναν ανισόπεδο κόμβο στο Παλαί και να μην χρειάζεται υπογραφή του δήμου. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στην πόλη δεν μπορούμε να έχουμε φανάρια, διάβαση πεζών… θα κοπεί το Γαλάτσι στα δύο. Να έρθει εδώ η Πολιτεία και να μας πει: έχουμε οικονομικό πρόβλημα, αλλά αυτό που κάνουν από την πίσω πόρτα δεν είναι σωστό. Μπορούσε να γίνει ένας συνδυασμός που να εξυπηρετεί και τους δήμους και να βγάλει και η Πολιτεία χρήματα. Αλλά αυτό που τα μαθαίνουμε όλα τυχαία… Αν προχωρήσει αυτό θα αντιδράσουμε. Αν θέλουμε αύριο, σαν δήμος, κλείνουμε τη Βεΐκου και παραλύει η Αθήνα. Δεν το κάνουμε γιατί θέλουμε να μιλήσουμε με την Πολιτεία και να βρεθεί μια χρυσή τομή», επισημαίνει ο κ. Τσίρος.

Κατά οποιασδήποτε εμπορικής χρήσης του αθλητικού κέντρου τάσσεται ο δήμαρχος Ν. Ιωνίας. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «έχουμε περικυκλωθεί από ένα σωρό τέτοιου είδους μεγαθήρια εμπορικών χρήσεων. Όλος αυτός ο χώρος είναι ένα πάρκο μητροπολιτικό για όλη την Αθήνα. Δεν συνδιάζεται με τη λειτουργία εντός του ενός κτιρίου με εμπορικές χρήσεις. Μιλάμε για ένα τεράστιο χώρο και η θέση μας είναι, όπως λέει και ο νόμος, ότι τα Ολυμπιακά Ακίνητα θα περνούσαν στους δημότες ώστε να χρησιμοποιηθούν ως αθλητικοί χώροι. Οι εμπορικές χρήσεις απαγορεύονται από το νόμο. Αλλά και ο χαρακτηρισμός του τμήματος της Βεΐκου ως εθνικός δρόμος δίνει τη δυνατότητα να κατασκευαστεί μια υπόγεια διάβαση που θα δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στο εμπορικό κέντρο με εκμετάλλευση τμήματος από τη δασική έκταση. Κι όλα αυτά θα γίνουν με χρήματα δικά μας όχι του ιδιώτη».