Σύμφωνα με τη προβολή σε πανελλαδικό επίπεδο των πρώτων αποτελεσμάτων, όπως τα επεξεργάστηκε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης της Vprc για το Tvxs, το ΠΑΣΟΚ σημειώνει πτώση συγκεντρώνοντας 35,4% , η ΝΔ διατηρεί τις δυνάμεις της με 34,4% (αλλά εδώ περιλαμβάνονται και υποψήφιοι περιφερειάρχες που υποστηρίχθηκαν από το ΛΑΟΣ), το ΚΚΕ σημειώνει άνοδο 10,3% και ο ΣΥΝ μικρή πτώση.

Ads

Η αποχή πλησιάζει το ποσοστό αποχής των ευρωεκλογών. Με βάση αυτά τα αποτελέσματα που μένει όμως να επιβεβαιωθούν, δεν αποκλείονται οι πρόωρες εκλογές.

Εν αναμονή των δηλώσεων Παπανδρέου

Σχετικά ομαλά ολοκληρώθηκε η διαδικασία των αυτοδιοικητικών εκλογών. Λίγο πριν τις 20:00, ο κ. Παπανδρέου έφτασε στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους χωρίς να κάνει δηλώσεις. Αργότερα, αναμένεται να μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα εξετάσει το αποτέλεσμα και θα εισηγηθεί σχετικά στον Πρωθυπουργό. Στη συνέχεια, θα προβεί σε δηλώσεις σχετικά με τη διενέργεια ή όχι πρόωρων εκλογών.

Παράλληλα, στα γραφεία της ΝΔ βρίσκεται από τις 18:25 ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα παρακολουθήσει στη Ρηγίλλης μαζί με στενούς συνεργάτες του τη ροή των αποτελεσμάτων.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρευσαν, κυβερνητικό στέλεχος φέρεται να δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ προβληματίζει το υψηλό ποσοστό της αποχής, αλλά πρόσθετε ότι «δεν πέρασε στο εκλογικό σώμα η αντιμνημονιακή φρενίτιδα». Πηγές στο πρωθυπουργικό περιβάλλον εκτιμούν ότι «η κυβέρνηση δεν αποδοκιμάστηκε» και ότι το μήνυμα «ζεματίστε την κυβέρνηση» δεν πέρασε.

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στο πλαίσιο του «Καλλικράτη», προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός «θα τοποθετηθεί με απόλυτη ευθύνη και ειλικρίνεια απέναντι στον ελληνικό λαό, μόλις υπάρξει σαφής, αξιόπιστη και καθαρή εικόνα των στοιχείων που συναποτελούν την ετυμηγορία των πολιτών».

Ακόμα, σημείωσε πως «στην κρισιμότατη αυτή καμπή για τη σωτηρία της χώρας, έχοντας απόλυτη συναίσθηση του εθνικού μας καθήκοντος, η Κυβέρνηση κάλεσε τους πολίτες να απορρίψουν κάθε προσπάθεια ανακοπής του σχεδίου για τη διάσωση, αλλά και την αναμόρφωση της χώρας. Οι κάλπες έκλεισαν. Ο λαός ήδη μίλησε. Αναμένουμε με απόλυτο σεβασμό την αποτύπωση της λαϊκής ετυμηγορίας». Όσον αφορά στον Καλλικράτη, ανέφερε ότι υπήρξε «θεμελιώδης επιλογή της κυβέρνησης».

Στο μεταξύ, στη δημοσιότητα έδωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεών τους που πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ. Προβάδισμα δίνουν σε Σγουρό, Κακλαμάνη, Μίχα και Γκιουλέκα. Διαβάστε αναλυτικά τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εδώ.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο κήρυξης πρόωρων εκλογών, όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο άρθρο, στελέχη του κυβερνώντος κόμματος έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι εκείνο που θα μετρήσει -σίγουρα- δεν είναι οι επιδόσεις στους δήμους αλλά στις περιφέρειες. Κάποιοι οριοθετούν μία διαφορά κοντά στο 5% ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, επί του συνολικού αποτελέσματος ανά την επικράτεια, ως αποτρεπτική της πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές. Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών ξορκίζουν τις τελευταίες μέρες τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με σειρά δημοσιευμάτων.