Στη Δικαιοσύνη προτίθεται να προσφύγει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ) για το νομοθετικό πλαίσιο που αφορά στη δωρεά οργάνων.
 

Ads

«Η δωρεά οργάνων είναι μια εθελοντική ανθρωπιστική προσφορά», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος και προτείνει στους πολίτες να συμπληρώνουν τη σχετική δήλωση ότι «Αρνούμαι να γίνω δότης οργάνων», την οποία θα βρουν στις ιστοσελίδες και στα γραφεία της με τις σχετικές κοινοποιήσεις και οδηγίες.
 
«Βάσει του νόμου αυτού, από το 2013 και εν αγνοία της πλειοψηφίας των πολιτών, η Ελλάδα μετατρέπεται ουσιαστικά σε τροφοδότη χώρα οργάνων και ανθρωπίνων ιστών για όλο τον πλανήτη. Θα είμαστε δηλαδή το παγκόσμιο φυτώριο ανθρωπίνων οργάνων και ιστών», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της.
 
Η οργάνωση των καταναλωτών γνωστοποιεί με ανακοίνωσή της
ότι προτίθεται να προσβάλει δικαστικά το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, που αφορά στην «εικαζόμενη συναίνεση (opt out)» στη δωρεά οργάνων ανθρωπίνου σώματος και δηλώνει ότι θεωρεί «αναξιόπιστη και τελείως ανασφαλή τη διαδικασία μεταμόσχευσης, όπως πλέον διαμορφώθηκε».