Μετά τον κύκλο τις προσφυγές του «τέλους επιτηδεύματος» κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας νέα αίτηση που επιδιώκει να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η μεγάλη αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες – από 13 σε 23% – στον ΦΠΑ για τις υπηρεσίες εστίασης. Με τις εν λόγω προσφυγές προσβάλλονται ως αντισυνταγματικές και οι διατάξεις του Ν. 3986/11 που στερούν πλέον από τον φορολογούμενο το δικαίωμα να πετυχαίνει αυτόματα με την άσκηση της προσφυγής το «πάγωμα» του 50% του αμφισβητούμενου φόρου.

Ads

Σύμφωνα με το Έθνος, η προσφυγή που υπέβαλε η Πανελλήνια Ενωση Φοροτεχνών Επιστημόνων (ΠΕΦΕ) υποστηρίζει ότι η επίμαχη αύξηση παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν τη συνεισφορά των πολιτών στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους, την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία, το δικαίωμα εργασίας.

Η αύξηση στο 23% εν μέσω ύφεσης για εισπρακτικούς λόγους, τονίζει, αντιστρατεύεται τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και του κοινωνικού κράτους, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε άλλες προηγμένες χώρες, καθώς σε πίνακα 45 χωρών της ευρωπαϊκής ζώνης η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις 7 με τον υψηλότερο ΦΠΑ.

Η ΠΕΦΕ χαρακτηρίζει προσχηματική την κυβερνητική αιτιολόγηση των μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση και η επερχόμενη ύφεση, υπογραμμίζοντας ότι η αύξηση του συντελεστή στο 23% επιδιώκει να αναπληρωθούν τα διαφυγόντα έσοδα.

Ads

Επιπλέον, επικρίνει ως αντιφατικές τις φορολογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ενώ επικαλείται νομολογία ανώτατων δικαστηρίων, ελληνικών και ευρωπαϊκών, που κρίνουν ότι οι ταμιευτικοί σκοποί του δημοσίου δεν αποτελούν λόγους δημοσίου συμφέροντος που μπορούν να δικαιολογήσουν τον περιορισμό συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Η ΠΕΦΕ προειδοποιεί ότι εκατοντάδες επιχειρήσεις θα κλονιστούν άμεσα συμπαρασύροντας τον τουρισμό και τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Προβλέπει δε, ότι η αύξηση θα οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης κατά 15%, ενίσχυση της παραοικονομίας, λόγω μείωσης εισφορών προς το δημόσιο από μικρούς μεμονωμένους επιχειρηματίες, επιδότηση της ανομίας, ενώ στον κλάδο εστίασης οι 600.000 εργαζόμενοι θα μειωθούν κατά 120.000 που θα μείνουν άνεργοι.