Ελεύθεροι αφέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, οι προσαχθέντες στη Χαλκιδική. Επρόκειτο τελικά για τρεις, αντί για δύο,  όπως αρχικά είχε θεωρηθεί. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από τα αστυνομικά τμήματα του Πολυγύρου και της Ιερισσού πραγματοποίησαν από τις 6 το απόγευμα της Κυριακής, κάτοικοι της Χαλκιδικής, για τις προσαγωγές των τριών πολιτών, που έγιναν με αφορμή την εμπρηστική επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές.

Ads

Στις 20.30  αφέθηκαν ελεύθεροι οι δύο τελευταίοι προσαχθέντες στη Χαλκιδική. Νωρίτερα, είχε αφεθεί ελεύθερη και η τρίτη προσαχθείσα.
 
Σύμφωνα με την ανεπίσημη πληροφόρηση που είχαν οι δικηγόροι, ολοκληρώθηκαν οι κατ’ οίκον έρευνες στα σπίτια των προσαχθέντων οι οποίες έγιναν με την παρουσία πταιματοδίκη και δεν βρέθηκε το παραμικρό στοιχείο σε βάρος τους, αναφέρει το left.gr.

Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για κλίμα τρομοκρατίας ενόψει της διαδήλωσης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, που θα λάβει χώρα την Κυριακή. Εν τω μεταξύ, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης διέψευσε τις καταγγελίες «περί κατατρομοκράτησης πολιτών» για την υπόθεση της εμπρηστικής επίθεσης.

 

Ένας από τους δικηγόρους των κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, ο Βασίλης Τζιμούρτος, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στις 6 το πρωί προσήχθη στην Ασφάλεια Πολυγύρου μία 30χρονη, στις 10 προσήχθη και ο σύζυγός της, ενώ το μεσημέρι προσήχθη και μία φίλη του ζεύγους που πήγε να τους αναζητήσει. Σύμφωνα με τον κ. Τζιμούρτο δεν επιτρεπόταν στους δικηγόρους να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Ads

«Έχουν καταλύσει κάθε έννοια δημοκρατίας, προσπαθούν να καταλύσουν τον ρόλο μας ως δικηγόρων. Ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση αλλοφροσύνης. Η αστυνομία παραπληροφορεί λέγοντας ότι πρόκειται για απλές προσαγωγές», κατήγγειλε ο κ. Τζιμούρτος.
 
Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, οι δικηγόροι που υπερασπίζονται τους κατοίκους της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, προέβησαν σε καταγγελίες περί «αστυνομικής αυθαιρεσίας» και «βίας» στην περιοχή στο πλαίσιο των ερευνών για τον εντοπισμό των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές.
 
Διάψευση από ΓΑΔ Θεσσαλονίκης

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με ανακοίνωση που εξέδωσε το πρωί της Κυριακής διέψευσε τις κατηγορίες αναφέροντας:
 
«Οι έρευνες και οι προανακριτικές ενέργειες της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στην ευρύτερη περιοχή για την εξιχνίαση της εμπρηστικής επίθεσης από άγνωστους δράστες σε εταιρεία εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, την 17-02-2013, γίνονται στο πλαίσιο της νομιμότητας, με πιστή εφαρμογή των διατάξεων της ποινικής δικονομίας και με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα».

Συνέχεια την Κυριακή

Επιτροπές κατοίκων της Χαλκιδικής θα συνεχίσουν την Κυριακή τις κινητοποιήσεις τους, ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης θα δώσουν το «παρών» και κάτοικοι της Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης.
 
Συγκεκριμένα, το πρωί θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση στη Ιερισσό και συγκέντρωση στη Μεγάλη Παναγιά και στη συνέχεια θα υπάρξει ενημέρωση από τους δικηγόρους που υπερασπίζονται τους κατοίκους της περιοχής.
 
Στην πορεία καλούν σύλλογοι και φορείς, καθώς και το Τμ. Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ με ανακοίνωσή του το Σάββατο.  
 
Η Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Νωρίτερα, για «εθνικό και διπλό έγκλημα, οικολογικό και οικονομικό», στη Χαλκιδική, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση της Γραμματείας.
 
Τονίζεται πως «απάντηση στο έγκλημα αυτό είναι ο μαζικός και ειρηνικός αγώνας των κατοίκων, απέναντι στον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στέκεται απόλυτα αλληλέγγυος».
 
«Προϊόν πρωτοφανούς σκανδάλου που ξεκινά από το 2003, απέναντι στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής δίνουν ένα δίκαιο αγώνα για την υπεράσπιση της ποιότητας της ζωής της δικής τους και των επόμενων γενιών», χαρακτηρίζονται στην ανακοίνωση οι επιχειρηματικές δραστηριότητες με το χρυσό στις Σκουριές Χαλκιδική.
 
«Με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στις εγκαταστάσεις πριν από λίγες ημέρες, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν καθημερινά την κρατική καταστολή, ενώ ο εμπρησμός των εγκαταστάσεων της Ελληνικός Χρυσός έδωσε και το κατάλληλο άλλοθι στην κυβέρνηση για την όξυνση της στρατηγικής τής έντασης και την ενοχοποίηση του αγώνα των κατοίκων.
 
Πρόκειται, προσθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ, για μια οργανωμένη εκστρατεία συκοφάντησης και ποινικοποίησης του κινήματος ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, αλλά και πρακτικών καταστολής ενάντια στους κατοίκους που παραπέμπουν σε άλλες, σκοτεινές εποχές»