Στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστεί τις επόμενες ημέρες η δικογραφία που αφορά την υπόθεση των υποβρυχίων τύπου 214 που προμηθεύθηκε το Δημόσιο για το Πολεμικό Ναυτικό. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Εισαγγελία Πρωτοδικών, που ερευνά την υπόθεση, φέρεται να «σκόνταψε» ήδη σε στοιχεία που παραπέμπουν σε ενδεχόμενες ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Ads

Από την αξιολόγηση των στοιχείων της εισαγγελικής έρευνας και κυρίως το ογκώδες υλικό που συνέλεξε μετά από πολύμηνους ελέγχους του ο ΣΔΟΕ, οι Εισαγγελείς του Οικονομικού Εγκλήματος και η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κ. Ράικου έκριναν ότι η δικογραφία θα πρέπει να σταλεί στην Βουλή βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να εξεταστούν τα δεδομένα και να κριθεί αν θα πρέπει να ελεγχθεί ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος, επί θητειών του οποίου ελήφθη η απόφαση για την εν λόγω προμήθεια πολεμικού υλικού και υπογράφηκε η σχετική σύμβαση, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».

Όσον αφορά στην εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων, θα συνεχίσει να διερευνάται από τους εισαγγελείς. Υπενθυμίζεται ότι έχουν κληθεί να δώουν ανωμοτί κατάθεση 37 πρόσωπα που προέκυψαν ως εμπλεκόμενα από τα στοιχεία της Εισαγγελίας και το πόρισμα του ΣΔΟΕ. Οι κλήσεις αφορούν τα κακουργήματα της απιστίας, δωροδοκίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και ως ύποπτοι καλούνται κυρίως μέλη του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στρατιωτικοί, μέλη επιτροπών που είχαν συσταθεί για την προμήθεια των υποβρυχίων και ιδιώτες.

Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», έχουν προκύψει υποψίες τέλεςσης αδικημάτων και για άλλα πρόσωπα πλην των 37, οπότε αναμένεται νέος κύκλος αποστολή κλήσεων. Στους υπόπτους περιλαμβάνονται και γενικοί γραμματείς εξοπλισμών κατά την περίοδο που πραγματοποιήθηκε η ανάθεση της κατασκευής των υποβρυχίων μέχρι και την παραλαβή τους.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της κατασκευής των υποβρυχίων, ανέλαβαν οι γερμανικές εταιρίες HDW και Ferrostaal και τα Ελληνικά Ναυπηγεία, με απόφαση για απευθείας ανάθεση που ελήφθη το 1998 και σύμβαση που υπογράφηκε το 2000. Η έρευνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών σε αυτή την φάση της διερεύνησης της υπόθεσης έχει επικεντρωθεί στο διάστημα από το 1998 έως το 2002 που υπογράφηκαν συμβάσεις για αντισταθμιστικά οφέλη. Στην υπόθεση πλην των τριών βασικών εταιριών, εμπλέκονται περίπου δέκα ακόμη εταιρίες που έχουν εμπλακεί, είτε ως υπεργολάβοι στο σκέλος των έργων των αντισταθμιστικών ωφελημάτων είτε ως σύμβουλοι.