Σε ριζική αναθεώρηση του προσχεδίου προϋπολογισμού 2011 προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, περικόπτοντας περαιτέρω τις κρατικές δαπάνες, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων». Στο πλαίσιο αυτό, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου συνεχίζει σήμερα τις επαφές του με υπουργούς, ενόψει και της άφιξης στις 15 Νοεμβρίου του κλιμακίου της τρόικας και της κατάθεσης του νέου «μνημονιακού» προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου.

Ads

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ενώ στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2011 οι συνολικές δαπάνες έχουν εκτιμηθεί σε 67,65 δισ. ευρώ, στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου, οι δαπάνες θα είναι κατά 1,9 δισ. ευρώ λιγότερες, δηλαδή θα κυμαίνονται στα 65,75 δισ. ευρώ περίπου, όταν στο σύνολο του 2010 αναμένεται πως θα διαμορφωθούν στα 66,5 δισ. ευρώ (από 71,8 δισ. ευρώ το 2009).

Τα 500 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 1,9 δισ. ευρώ των νέων περικοπών θα προέλθουν από το ψαλίδισμα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων 2011, οι δαπάνες πληρωμών του οποίου μειώνονται από τα 8,7 δισ. ευρώ, στα 8,2 δισ. ευρώ. Περίπου 300 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από την περαιτέρω μείωση των καταναλωτικών δαπανών των υπουργείων, ενώ περίπου 200 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν από τον περιορισμό των εξόδων των εποπτευόμενων φορέων. Σημαντική εξοικονόμηση αναμένεται επίσης και από την εφαρμογή του Καλλικράτη, την αλλαγή του συστήματος προμηθειών στην υγεία, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αλλά και την επιμήκυνση αποπληρωμής των εξοπλιστικών προγραμμάτων, την περικοπή στις μισθολογικές δαπάνες των ΔΕΚΟ, στις δαπάνες των νοσοκομείων, στις δαπάνες των ΟΤΑ, ενώ θα εντατικοποιηθεί το σχέδιο για κατάργηση ή συγχώνευση φορέων του δημόσιου τομέα και των δήμων.

Όσον αφορά στις δαπάνες των υπουργείων, σύμφωνα με την εφημερίδα, το υπουργείο Οικονομικών θέτει για το 2011 πλαφόν, περικόπτοντας τις δαπάνες οριζοντίως και καθέτως κατά 10%.

Ads

Το θέμα συζητήθηκε την Τρίτη σε συναντήσεις που είχε ο Γ.Παπακωνσταντίνου, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ.Σκανδαλίδη, τον υπουργό Θαλασσιών Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γ.Διαμαντίδη, τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δ.Ρέππα, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευ.Βενιζέλο και τον υπουργό Εξωτερικών Δ.Δρούτσα. Κάθε υπουργός παρουσίασε το σχέδιό του για την περικοπή δαπανών στους τομείς που τον αφορούν

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών είχε συναντήσεις με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρ.Παπουτσή, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ.Καστανίδη, τον υπουργό Εσωτερικών Γ.Ραγκούση και τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχ.Χρυσοχοΐδη.

Με πέντε ακόμη υπουργούς της κυβέρνησης θα συναντηθεί αύριο, στο υπουργείο Οικονομικών, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο κατάρτισης των προϋπολογισμών των υπουργείων και του νέου κρατικού προϋπολογισμού. Πρόκειται για τους υπουργούς, Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέα Λοβέρδο, Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη.

Σημειώνεται ότι στις 15 Νοεμβρίου θα φτάσει στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας για να ελέγξει την πορεία της ελληνικής οικονομίας και των διαρθρωτικών αλλαγών αλλά και την πορεία του τρέχοντος και του νέου «μνημονιακού» προϋπολογισμού, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή στις 18 Νοεμβρίου.

Το κλιμάκιο της τρόικας μετά τους ελέγχους θα συντάξει αναφορά προκειμένου να εκταμιευθεί στο τέλος Δεκεμβρίου η τρίτη δόση, ύψους 9 δισ. ευρώ, του δανείου.

Επίσκεψη Παπανδρέου στον ΟΑΕΕ

Επίσκεψη στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ώστε να ενημερωθεί για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης που εφαρμόζεται στον Οργανισμό από τις 18 Οκτωβρίου.

«Αν αυτά που παρουσιάστηκαν εδώ σήμερα, είχαν γίνει εδώ και χρόνια, δεν θα είχαμε ούτε ελλείμματα, ούτε χρέη, ούτε θα αναγκαζόμασταν να υπογράψουμε Μνημόνιο με τους εταίρους μας για να δανειστούμε, γιατί δεν μας δάνειζαν οι αγορές», δήλωσε ο πρωθυπουργός. «Καταφέραμε, αυτόν τον χρόνο, να σταθεί η πατρίδα στα πόδια της και οι θυσίες έπρεπε να γίνουν για να αποφευχθεί η χρεοκοπία», πρόσθεσε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου αναφέρθηκε και στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση υποστηρίζοντας πως «οι αυτοαποκουλέμενες φιλολαϊκές είπαν όχι σε έναν τέτοιο νόμο που καταπολεμά την αδιαφάνεια». «Δεν ξέρω πότε θα πουν ναι», διερωτήθηκε και σημείωσε πως με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αποδεικνύεται ότι λεφτά υπήρχαν και υπάρχουν και πως το θέμα ήταν πού πήγαιναν.

Διαβάστε επίσης:
Εγχώρια και ευρωπαϊκά προγράμματα για πρακτική εξάσκηση και αντιμετώπιση της ανεργίας

ΙΟΒΕ: Βελτίωση στο Δείκτη Οικονομικού Κλίματος τον Οκτώβρη