Τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Siemens προανήγγειλε ο πρόεδρος της αρμόδιας Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο με τα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρείας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Σήφης Βαλυράκης, «Δεν θέλω να εξειδικεύσω, αλλά από την ίδια τη δικογραφία υπάρχουν θέματα που αφορούν σε ευθύνες υπουργών και μάλιστα μη παραγεγραμμένα».

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Βαλυράκη, οι συμβάσεις που υπέγραψε η Siemens με το ελληνικό δημόσιο είχαν ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί το τελευταίο με τουλάχιστον 10% επί του ποσού των συμβάσεων, κατηγορώντας παράλληλα τον πρόεδρο του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη, ότι «παρά τις ευθύνες του είχε την κάλυψη της προηγούμενης κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Επιτροπής απέδωσε ευθύνες και στις εταιρείες αξιολόγησης των συμβάσεων, καθώς «δεν θα υπήρχαν αποκλίσεις αν έκαναν καλά τη δουλειά τους».

Στο μεταξύ, με επιστολή της προς τον πρόεδρο του νομικού συμβουλίου Αλέξανδρου Τζεφεράκο η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση Siemens ζητά να ασκηθούν αγωγές σε βάρος όλων των εμπλεκομένων φυσικών και νομικών προσώπων που προκύπτουν από τις ποινικές δικογραφίες για την αποκατάσταση κάθε ζημιάς που υπέστη το ελληνικό δημόσιο από τις συμβάσεις με τη Siemens.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της επιτροπής, το Δημόσιο και τα νομικά του πρόσωπα έχουν χάσει τουλάχιστον το 10% του συνόλου των προμηθειών και υπηρεσιών της Siemens στην Ελλάδα, που συνίσταται στην καταβολή των μιζών -8% για τους υπηρεσιακούς παράγοντες, 2% για τα πολιτικά πρόσωπα. Εκτός αυτών, σημείωσε ο κ.Βαλυράκης, περιλαμβάνονται στη ζημία «και αυτά που δεν πήραμε και αυτά που ήταν άχρηστα, αλλά τα πήραμε για το μπαξίσι».

Ads

Ο πρόεδρος της εξεταστικής χαρακτήρισε, επίσης, ξεχωριστό ποινικό και αστικό κεφάλαιο τη συμπεριφορά των οίκων αξιολόγησης, ύστερα από τα στοιχεία που κατασχέθηκαν από το γραφείο του Παντελεήμονα Καρακώστα και από τα οποία προκύπτει χειραγώγηση στελεχών της Price Waterhouse & Coopers όταν διενεργούσαν κοστολογικούς ελέγχους από το 2000- 2003 στον ΟΤΕ. «Αν είχαμε σύμμαχο στον ΟΤΕ θα είχαν αποκαλυφθεί οι αποκλίσεις και θα είχαν διορθωθεί. Αλλά η απάτη δεν μπορεί να γίνει χωρίς σύμπραξη» ήταν το σχόλιο του κ. Βαλυράκη.

Κατά τα άλλα ο πρόεδρος της εξεταστικής επιβεβαίωσε ότι το εξεταστικό έργο της επιτροπής ολοκληρώνεται την άλλη εβδομάδα και αρχίζει το έργο σύνταξης των πορισμάτων. Μετά τις 15 Σεπτεμβρίου εξάλλου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και το ταξίδι στο Μόναχο της αντιπροσωπείας της εξεταστικής προκειμένου να εξετάσει τόσο τη σημερινή διοίκηση της Siemens όσο και τους μάρτυρες, πρώην στελέχη της εταιρείας, Σίκατσεκ, Κουτσενρόϊτερ και Χριστοφοράκο.

Σήμερα εξετάσθηκε ως πρώτος μάρτυρας ο Γεώργιος Πλάκας, απόστρατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ, πρώην γενικός διευθυντής ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων 2004. Ο μάρτυρας παραδέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο ίδιος επέλεξε ως εταιρείες συμβούλων ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων τις εταιρείες Borders, Metrotech και Armor αντί του ποσού αμοιβής των 10 εκ ευρώ, η δε εισήγησή του είχε εγκριθεί από τον Αθήνα 2004 υπό την προεδρία της Γιάννας Αγγελοπούλου.

Ο νομικός σύμβουλος του ΟΣΕ Ανδρέας Ζαχόπουλος, που εξετάσθηκε στη συνέχεια, υποστήριξε απολύτως τις θέσεις του πρώην υπουργού Χρήστου Βερελή στη διαμάχη του με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, για το θέμα της μη κήρυξης ως έκπτωτου το 2003 κοινοπραξίας κατασκευάστριας τροχαίου υλικού για τον ΟΣΕ.