Εντός των επόμενων δύο μηνών πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση μια αναθεώρηση όλου του θεσμικού πλαισίου που διέπει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία είχε να αλλάξει από το 1977, όπως επισήμανε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρία Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Πειραιά.

Ads

Η υπουργός γνωστοποίησε επίσης ότι στη διαβούλευση για τον αναπτυξιακό νόμο συμμετείχαν τετρακόσιοι φορείς και φυσικά πρόσωπα.

Σχετικά με την ακρίβεια η υπουργός σημείωσε ότι η αύξηση του πληθωρισμού είναι απόρροια δύο βασικών πηγών. Η μία είναι η αύξηση της έμμεσης φορολογίας και του ΦΠΑ. «Κατά 70% περίπου η αύξηση των τιμών τους τελευταίους μήνες οφείλεται σ’ αυτό. Και το υπόλοιπο οφείλεται στη διατήρηση σε μερικούς τομείς, όχι σε όλους, των τιμών αρκετά ψηλά, αν εξαιρέσει κάποιος τους φόρους. Αν εξαιρέσουμε τους φόρους, ο ρυθμός αύξησης των τιμών ήταν 1,92 το Γενάρη. Τώρα έχει πέσει στο 1,22. Εμείς θα θέλαμε να είναι πιο κοντά στο μηδέν και αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται με μια σειρά μέτρων που παίρνουμε, τα οποία έχουν αποφέρει» είπε η υπουργός και συμπλήρωσε ότι «σε ορισμένα προϊόντα διατηρούνται υψηλές τιμές λόγω ολιγοπωλιακών καταστάσεων και γι’ αυτό προχωράμε με βασικές ρυθμίσεις για την τιμολόγηση όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας, και πολύ σύντομα θα τις καταθέσουμε στη Βουλή».

Όπως τόνισε η υπουργός αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων στην οικονομία.

Ads