Στην εισροή χρήματος στα δημόσια ταμεία επικεντρώνει τις προσπάθειές του το υπουργείο Οικονομικών, αφού σύμφωνα με το πρόγραμμα είσπραξης εσόδων της τρόικας και τον φετινό προϋπολογισμό, πρέπει να εισπραχθούν 25 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους για να επιτευχθεί ο αναθεωρημένος στόχος των 53,7 δισ. ευρώ. Παραχώρηση «φιλέτων» δημόσιας γης σε ιδιώτες, αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και νέο φοροεισπρακτικό σαφάρι με τα σκάφη αναψυχής και τις πισίνες στο επίκεντρο είναι μερικοί από τους τρόπους μέσω των οποίων τo υπουργείο ελπίζει να επιτύχει τον στόχο του.

Ads

Εντός του φθινοπώρου θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για εξεύρεση ιδιωτών επενδυτών για την εκμετάλλευση ακίνητων ιδιοκτησιών του ελληνικού Δημοσίου, για διάστημα έως και 50 έτη, μέσω διαγωνισμών. Σύμφωνα με τα “Νέα”, προς εκμετάλλευση θεωρείται πλέον βέβαιο πως θα παραχωρηθούν το ακίνητο των 270 στρεμμάτων όπου εκτεινόταν το εργοτάξιο της γέφυρας Ρίου- Αντιρρίου στο Αντίρριο και το χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν μαζί με την περιβάλλουσα έκταση των 16.900 στρεμμάτων.

Το σχέδιο τόνωσης των εσόδων προβλέπει αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ με τη δημιουργία πέντε νέων ειδικών ομάδων δράσης για τα υψηλά εισοδήματα, την επώνυμη φοροδιαφυγή και τους οφειλέτες του Δημοσίου, επιτάχυνση της αποστολής των εκκαθαριστικών για τον φόρο εισοδήματος, το ΕΤΑΚ του 2009, αλλά και το Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας για το 2010, εντατικοποίηση των ελέγχων στους ελεύθερους επαγγελματίες και κατασχέσεις ακινήτων και καταθέσεων για οφειλές προς το Δημόσιο.

Στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ μπαίνουν τα πολυτελή σκάφη αναψυχής, οι ιδιοκτήτες των οποίων μέχρι σήμερα δήλωναν το σκάφος τους ως επαγγελματικό και απαλλάσσονταν από το ΦΠΑ κατά την αγορά του, αλλά και στην προμήθεια καυσίμων και τροφίμων. Το σαφάρι αφορά 3.000 σκάφη που ξεπερνούν σε μήκος τα 17 μέτρα και το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει από 500 εκ έως 1 δις. ευρώ. Στο στόχαστρο των ομάδων δράσης βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες σπιτιών με αδήλωτη πισίνα.

Ads

Εντός του Σεπτεμβρίου, θα αποφασιστεί το τελικό ύψος της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του “Έθνους” θα φθάσει τουλάχιστον στο 30% κατά μέσο όρο. Από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, το υπουργείο προσδοκά έσοδα της τάξης των 400 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ με τις συνεπακόλουθες αυξήσεις των υπόλοιπων φόρων και τελών, τα πρόσθετα έσοδα υπολογίζονται στα 100 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 500 εκατ. ευρώ.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων και σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα όπως: τον ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες, τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τον φόρο μεταβίβασης, τον φόρο κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, τον φόρο εισοδήματος με βάση τα νέα τεκμήρια, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ, την κατάρτιση των συμβολαίων, τα έξοδα του υποθηκοφυλακείου και τον φόρο εισοδήματος επί των ενοικίων.

Με το γέμισμα των ταμείων στο νου, το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθεί να οριστικοποιήσει το πακέτο μέτρων που θα κατευνάσουν τα πνεύματα και θα παράσχουν κοινωνική και αναπτυξιακή στήριξη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της “Ελευθεροτυπίας”, για το κοινωνικό πακέτο που αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός έχουν βρεθεί 6,5 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ.

Οι δέκα εξαγγελίες «με κόστος μηδέν» του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα είναι οι ακόλουθες: Αναβολή στην αύξηση ΦΠΑ, φοροελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις, σταθερότητα σε Εργασιακό και Ασφαλιστικό, επιτάχυνση των ξένων επενδύσεων, ολοκληρωμένα σχέδια τοπικής ανάπτυξης, επιδότηση εργοδοτικών εισφορών εργαζομένων, παιδικοί σταθμοί για το 80% των οικογενειών, κατάρτιση, αυτασφάλιση και επιδότηση ανέργων, χρηματοδότηση επιχειρήσεων για πρόσληψη προσωπικού, περίθαλψη για ανασφάλιστους και ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε ευπαθείς ομάδες.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες της “Καθημερινής της Κυριακής”, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα που υπάρχει στην αγορά για την αναιτιολόγητη κωλυσιεργία της κυβέρνησης στην επιζητούμενη αναπτυξιακή προσπάθεια ανατροπής της οικονομικής ύφεσης. Ο κ. Παπανδρέου θα απαριθμήσει όλες τις μείζονες επενδύσεις που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη ή σε «δρομολόγηση» και κυρίως να αναδείξει τις ήδη ληφθείσες αποφάσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας που τις κρατά τελματωμένες. Μεταξύ άλλων, συνεχίζει το δημοσίευμα, θα αναφερθεί στην αιολική σύνδεση των νησιών του Β. Αιγαίου, στη δημιουργία τριών νέων μεγάλων αιολικών «πάρκων» (δύο στην Κρήτη και ένα στη Σκύρο), αλλά και στην πολυσυζητημένη κατασκευή μιας τεράστιας φωτοβολταϊκής μονάδας με έδρα την Κοζάνη.