Το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» προκάλεσε έντονη συζήτηση, κάνοντας λόγο για αποχή του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου και του προέδρου του ΛΑΟΣ από τα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης, σε περίπτωση που παραστεί σε αυτά και ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Γιάννης Κωνσταντίνου. Ο κ. Κωνσταντίνου έχει στιγματιστεί από τους συντηρητικούς και εθνικιστικούς κύκλους με αφορμή τις προ τετραετίας δηλώσεις του στην παρουσίαση του Μακεδονικού Αναγνωστικού. Το tvxs αναζήτησε τους πρωταγωνιστές του σεναρίου της έγκυρης εφημερίδας της Θεσσαλονίκης.

Ads


Tων Μιχάλη Γουδή και Βαγγέλη Στολάκη (ομάδα tvxs Θεσσαλονίκης)

«Πώς προκύπτει ζήτημα χωρίς προσκλήσεις;»

Για την τελετή των εγκαινίων δεν έχουν αποσταλεί οι αναλυτικές επιστολές προσκλήσεων από του προέδρους των ΔΕΘ και HELEXPO, πληροφόρησε το tvxs ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Γιάννης Κωνσταντίνου, εκφράζοντας την απορία του για το θέμα που δημιουργήθηκε. Ωστόσο, σε ερώτηση σχετικά με το ποια θα είναι η στάση του σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα της «Θεσσαλονίκης», ο πρόεδρος της ΔΕΘ υποστήριξε: «Δεν μπορώ να υπεισέλθω στους λόγους για τους οποίους ένας θρησκευτικός λειτουργός μπορεί ενδεχομένως να απόσχει από μια τέτοια πράξη. Από την άλλη, είναι γνωστό πως οι πολιτικοί αρχηγοί ποτέ δε συνηθίζουν να προσέρχονται ούτε στον κλειστό αγιασμό των εγκαινίων ούτε στην ομιλία του πρωθυπουργού…».

Ads

Το tvxs προσπάθησε, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα, να επικοινωνήσει με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, κ. Άνθιμο, η αντιπαράθεση του οποίου με τον πρόεδρο της ΔΕΘ μετράει αρκετά χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Γιάννης Κωνσταντίνου με την ιδιότητα του δικηγόρου, για λογαριασμό πελατών του, είχε κάνει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αναστολή των εργασιών κατασκευής ξενώνα σε οικόπεδο 32 στρεμμάτων στο Πανόραμα, ενώ από την άλλη με αρθογραφία του, σε εφημερίδες και περιοδικά, για εκκλησιαστικά θέματα, ιδίως κατά την αντιπαράθεση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, είχε ενοχλήσει και πάλι το Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης.

«Τι σχέση έχω εγώ μ’ αυτόν…;».

Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη». Κρατώντας αποστάσεις σε ό,τι αφορά το τι θα πράξει τελικά ο πρόεδρος του κόμματός του, σχολίασε πως ο ίδιος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον πρόεδρο της ΔΕΘ, Γιάννη Κωνσταντίνου. Σε ερώτηση για το εάν σκοπεύει να παρευρεθεί σε εκδηλώσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που συνήθως πραγματοποιούνται με την παρουσία του προέδρου της ΔΕΘ, απάντησε: «Τι σχέση έχω εγώ με αυτόν;».

Υπενθυμίζεται πως ο βουλευτής του ΛΑΟΣ είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Κωνσταντίνου αλλά και την επιλογή του από την Υπουργό Οικονομίας, Ανταγνωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη. Στη σχετική συζήτηση που είχε γίνει ο βουλευτής επεσήμανε μεταξύ άλλων: ««Ήμουν εκεί και τον άκουσα. Στην ομιλία του είπε πως είναι ελληνόφωνος, κεντροαριστερός δικηγόρος και Ευρωπαίος, ότι τον ενοχλεί που δεν προβάλλεται η βλάχικη γλώσσα γιατί είναι και κείνος βλαχόφωνος από βλάχικη οικογένεια. Με την λογική του θα πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία και βλάχικα και σκοπιανά και ποντιακά. Και γιατί διορίζεται δικηγόρος επικεφαλής της ΔΕΘ;». Και συνέχισε: «Εμένα με ενδιαφέρει αν είναι Έλληνας ή ελληνόφωνος ο κύριος, γιατί ως πρόεδρος της ΔΕΘ, εκπροσωπεί την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό είναι μείζον θέμα».

Μία φράση που αντέχει στο χρόνο…

Ο Γιάννης Κωνσταντίνου, επί σειρά ετών (1999-2010) μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, παρεμβαίνει συχνά δημοσίως για θέματα εξωτερικής πολιτικής μέσω του προσωπικού του blog, “lawprofile” (https://gianniskonstantinou.wordpress.com) τόσο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και για θέματα Ε.Ε. Ωστόσο, μόνο μετά τις δηλώσεις του στην παρουσίαση του Μακεδονικού Αναγνωστικού, πριν από τέσσερα χρόνια, βρέθηκε αντιμέτωπος με βαρείς χαρακτηρισμούς και σκληρές κατηγορίες. «Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την απομόνωση και την παραποίηση μιας προ τετραετίας φράσης μου από συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους, ώστε να εμφανίζομαι κάτι διαφορετικό από αυτό που είμαι. Από την αρχή έχω επιλέξει να μη νομιμοποιώ τους κύκλους αυτούς με εξηγήσεις και απαντήσεις.», ήταν η τοποθέτηση του κ. Κωνσταντίνου για την ανακίνηση του ζητήματος.

Κυβερνητική Στήριξη

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομίας αναφέρουν πως η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου δίνει νέα πνοή στη ΔΕΘ, και μας παρέπεμψαν στις σχετικές δηλώσεις που είχε κάνει η αρμόδια υπουργός, Λούκα Κατσέλη, από το βήμα της Βουλής. Τότε η Υπουργός είπε μεταξύ άλλων: «Σε λίγο θα ανοίξει τις πύλες της η ΔΕΘ. Η κυβέρνηση θέλει αναβάθμιση της HELEXPO-ΔΕΘ σε νέες εγκαταστάσεις, με νέους ανθρώπους, στρατηγικό διεθνή εταίρο και με εξωστρέφεια στο θεσμό. Στην προσπάθεια αυτή ο κ. Κωνσταντίνου έχει όλα τα προσόντα να υποστηρίξει το εγχείρημα».

«Ήξεις, αφήξεις» Ψωμιάδη

Για το θέμα ρωτήθηκε από το tvxs και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος λίγο αργότερα εξέφρασε μέσω δελτίου τύπου της θέση του: «Ο θεσμός της ΔΕΘ είναι υπεράνω προσώπων και θέσεων. Εγώ εκπροσωπώ το λαό του νομού. Αλίμονο αν δεν πάω. Εξάλλου, ανταποκρίνομαι σε όλες τις προσκλήσεις όπου είναι παρών και ο Πρωθυπουργός της χώρας». Φυσικά, είναι αξιομνημόνευτο πως και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης είχε καταφερθεί αρνητικά κατά το παρελθόν για τον κ. Κωνσταντίνου, ζητώντας μάλιστα την απομάκρυνσή του από τη θέση του Προέδρου της ΔΕΘ…

Με τα εγκαίνια της ΔΕΘ να πλησιάζουν και με φόντο τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου είναι σίγουρο πως το σημερινό δημοσίευμα της «Θεσσαλονίκης» ήταν μόνο η αρχή για μια νέα περίοδο πολιτικών παιχνιδιών στη Θεσσαλονίκη. Άραγε, πόσοι ενδιαφέρονται γι’ αυτά σε μια πόλη που η αγορά της πεθαίνει και ο δείκτης ποιότητας ζωής της βιώνει ιστορικά χαμηλά;