Πιθανή είναι η μονιμοποίηση της Frontex στην Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα του κοινοτικού δελτίου Europolitique, στο οποίο αναφέρεται ότι η νέα μόνιμη υπηρεσία θα αποτελεί «βραχίονα της Επιχείρησης «Ποσειδών», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Frontex ήδη από το 2006, έχοντας ως αποστολή τη φρούρηση των θαλάσσιων ελληνοτουρκικών συνόρων». Οι υπουργοί εσωτερικών της ΕΕ πρόκειται να εξετάσουν το ζήτημα στις 24 Φεβρουαρίου.

Ads

Ειδικότερα, το δημοσίευμα αναφέρεται στην ομάδα των περίπου 200 συνοριοφυλάκων που απέστειλε εκτάκτως τον περασμένο Νοέμβριο η ΕΕ για ενίσχυση στην περιπολία των ελληνοτουρκικών χερσαίων συνόρων.Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, τα κράτη μέλη δεν είναι σύμφωνα για παράταση της αποστολής ή μονιμοποίηση της, ωστόσο, όπως τονίζεται στο άρθρο, «αναγνωρίζεται το γεγονός ότι, αν αποχωρήσουν οι δυνάμεις φύλαξης μετά τη λήξη της σημερινής αποστολής στις 3 Μαρτίου, η λαθρομετανάστευση θα σημειώσει πάλι άνοδο».

«Δεν γίνεται να υπάρχουν 180 συνοριοφύλακες τη μία μέρα και κανείς την επόμενη», αναφέρει διπλωματική πηγή που επικαλείται η Europolitique και επισημαίνεται ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται αισιόδοξη, καθώς θεωρεί ότι η συμφωνία επανεισδοχής που επιτεύχθηκε με την Τουρκία τον Ιανουάριο θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα».

Υπενθυμίζεται ότι παλαιότερα δημοσιεύματα έκαναν λόγο για υποβολή αιτήματος από την Ελλάδα για παράταση της παρουσίας της Frontex στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας. Η αρχική συμφωνία με τη Frontex προέβλεπε ότι οι επιχειρήσεις στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας θα ολοκληρώνονταν τον Μάρτιο.

Ads