Ads

Δυο σημειώσεις στο ημερολόγιο του Μιχάλη Χριστοφοράκου, οι οποίες έγιναν λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της 17ης Σεπτεμβρίου του 2007, προκαλούν νέα ερωτηματικά στην υπόθεση Siemens, αφού αναφέρονται τα ονόματα δυο κορυφαίων στελεχών των μεγάλων κομμάτων, του Λευτέρη Ζαγορίτη από τη Νέα Δημοκρατία και του Ροβέρτου Σπυρόπουλου του ΠαΣοΚ.

«Ζαγορίτης 10-10.30» αναφέρεται στη σελίδα της 4ης Σεπτεμβρίου 2007 του ημερολογίου του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ενώ δίπλα προστίθεται η ώρα «21.00». Κατά τα φαινόμενα η εγγραφή αναφέρεται σε τηλεφωνική επαφή του γραμματέα της κεντρικής επιτροπής του τότε κυβερνώντος κόμματος, Λευτέρη Ζαγορίτη, άγνωστο για ποιο ακριβώς σκοπό.

«Σπυρόπουλος Ροβέρτος, Γεν. Διευθυντής ΠαΣοΚ» αναφέρεται στη σελίδα της 12ης Σεπτεμβρίου του 2007, και δίπλα σημειώνεται ένα σταθερό και ένα κινητό τηλέφωνο «για επαφή». Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η σκοπιμότητα και αυτής της επαφής, μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις κάλπες.

Ads

Στην ίδια σελίδα με την σημείωση για τον κ. Σπυρόπουλο, κατά διαβολική σύμπτωση, υπάρχει και η σημείωση για τις 5/9/07 και η έλευση της D&P για τον εσωτερικό έλεγχο που ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens Hellas καθυστερούσε, επικαλούμενος την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αναφέρει το σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.

Συγκεκριμένα, το γραφείο του ενημερώνει τον κ. Χριστοφοράκο: «Seeger (Κάρολος Σίγκερ της D&P) προτείνει Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου να ‘ρθει εδώ Ελλάδα για ραντεβού (Μήτρου, Σιούτη, Seeger, Ταλεδάκη). Η Σιούτη (πρόκειται για τη Γλυκερία Σιούτη, σημερινή νομική σύμβουλο του πρωθυπουργού) προτείνει να γίνει η συνάντηση στο γραφείο Ταλεδάκη» (δικηγόρος της Siemens). Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η κ. Σιούτη μετείχε στην ομάδα των νομικών που συνέταξε τη γνωμοδότηση-ανάχωμα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στις έρευνες για το ελληνικό μαύρο ταμείο της Siemens. Η γνωμοδότηση αυτή χρησιμοποιήθηκε και ενώπιον της Αρχής προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην οποία είχε προστρέξει ο κ. Χριστοφοράκος για να αντιμετωπίσει τους ελεγκτές από την Debevoise & Plimpton.

Διαψεύδουν Ζαγορίτης και Σπυρόπουλος

«Εγώ δεν γνωρίζω τον κ. Χριστοφοράκο, δεν έχω μιλήσει ποτέ μαζί του, δεν έχει υπάρξει καμία συναλλαγή την οποία εγώ να γνωρίζω στην περίοδο κατά την οποία ήμουν γραμματέας του κόμματος» δήλωσε σήμερα ο Λευτέρης Ζαγορίτης, σχετικά με το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας». Ανέφερε επίσης ότι την εγγραφή στο ημερολόγιο του κ. Χριστοφοράκου θα πρέπει να την εξηγήσουν εκείνοι που την έχουν κάνει, εάν είναι πραγματική. Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν είναι αρμοδιότητα του γραμματέα τα οικονομικά του κόμματος», ωστόσο, «όταν ήρθε στην επιφάνεια αυτή η ιστορία, έγινε έλεγχος από τον οποίο δεν προέκυψε κανένα στοιχείο για εισροή χρημάτων είτε από τον κ. Χριστοφοράκο, είτε από τη Siemens».

Από την πλευρά του ο γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΟΚ την εποχή εκείνη και γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας σήμερα Ροβέρτος Σπυρόπουλος, σε δήλωσή του αναφέρει: «ουδεμία τηλεφωνική ή διαζώσης επαφή είχα ποτέ με τον κ. Χριστοφοράκο, τον οποίο και δεν γνωρίζω προσωπικά».

Σχολιάζοντας ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου, σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης ήταν άτυπος νομικός σύμβουλος του κ. Χριστοφοράκου, ο κ. Σπυρόπουλος δήλωσε στο Σκάι ότι έχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του υπουργού.

Εσωκομματικοί τριγμοί στη Νέα Δημοκρατία

Την ίδια ώρα, αναταράξεις στη ΝΔ συνεχίζει να προκαλεί η δημοσιοποίηση της ευχαριστήριας επιστολής του Κώστα Καραμανλή προς τον Μιχάλη Χριστοφοράκο. Βουλευτές του κόμματος ζητούν από τον τέως πρωθυπουργό να δώσει διευκρινίσεις, κρατώντας σαφείς αποστάσεις απ’ όσους κάνουν λόγο για «ουδέν μεμπτό».

Οι αντιδράσεις, φέρονται να έχουν «ενοχλήσει» τον πρώην πρωθυπουργό. Σύμφωνα με σχόλιο συνεργατών του που επικαλείται η Ελευθεροτυπία, «έχουν όλα εξηγηθεί» γι’ αυτήν επιστολή του πρώην πρωθυπουργού. «Κάποιοι επιχειρούν να συντηρήσουν ένα θέμα που δεν υπάρχει για δικούς τους λόγους», είπε συνεργάτης του. Η έμμεση αυτή παρέμβαση του κ. Καραμανλή προέκυψε ύστερα από δηλώσεις των βουλευτών της.

Ο γραμματέας αυτοδιοίκησης της Ρηγίλλης, Βασίλης Μιχαλολιάκος, αν και δήλωσε ότι «δεν αμφιβάλλει κανείς για το ήθος» του πρώην πρωθυπουργού, πρόσθεσε ωστόσο ότι η επιστολή «χρήζει διευκρινίσεων». Χθες, δήλωσε με νόημα «Έχουμε χρέος να ρίξουμε άπλετο φως σε όλα. Δεν διστάζω να σας πω ότι η καλύτερη στιγμή του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή ήταν όταν ζήτησε να ματώσουμε… Ναι, να ματώσουμε. Δεν έχουμε κανένα λόγο συνύπαρξης με ανθρώπους που πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και τη δημοκρατία, σε όποιο κόμμα κι αν ανήκουν. Τιμώ, σέβομαι και εμπιστεύομαι τον Κ. Καραμανλή, τον θεωρώ υπεράνω κάθε υποψίας για χρηματισμό. Όμως, ένας πολιτικός, πολύ περισσότερο ένας πρωθυπουργός, πολλές φορές υπογράφει επιστολές που του φέρνουν συνεργάτες του και δεν έχω καμία υποχρέωση να εμπιστεύομαι όσους επέλεξε και πρόδωσαν την εμπιστοσύνη του και την εμπιστοσύνη της παράταξης».

Να διερευνηθεί το θέμα ζήτησε και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος ενώ ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης έκανε λόγο για παιχνίδι εντυπώσεων ενόψει της συγκρότησης Εξεταστικής Επιτροπής και υπεραμύνθηκε της θέσης του κ. Καραμανλή δηλώνοντας ότι «αυτού του τύπου οι επιστολές φεύγουν κατά χιλιάδες από τα κόμματα και από τα γραφεία προέδρων για να ευχαριστούν κάθε φορά ανθρώπους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν εκδηλώσει τη στήριξή τους στο κόμμα».

Στο ίδιο πνεύμα, ο βουλευτής της Ν.Δ. Στ. Καλαφάτης τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να σπιλώνετε ανθρώπους με κρυστάλλινο δημόσιο βίο», ενώ ο Ανδ. Λυκουρέντζος χαρακτήρισε τον κ. Καραμανλή «φωτεινό παράδειγμα ηθικής και πολιτικής ακεραιότητας». Ο βουλευτής Γ. Βλάχος αμφισβήτησε, μάλιστα, τη γνησιότητα της επιστολής, υποστηρίζοντας ότι « η υπογραφή της δεν φέρει τον γραφικό χαρακτήρα του Κώστα Καραμανλή».

Ο κ. Παυλόπουλος ωστόσο προειδοποίησε την κυβερνητική παράταξη λέγοντας ότι «τα πλήρη αποδεικτικά στοιχεία που ήδη υπάρχουν ή θα υπάρξουν εις βάρος του ΠΑΣΟΚ δεν θα τα ισοφαρίσουν κραυγές και ψίθυροι από ή για ευχαριστήριες επιστολές ή ασημαντότητες ή ενδεχομένως και ψεύτικες μαρτυρίες σαν κι αυτές που είδαμε, για να χρεωθούν ευθύνες ακόμα και στον τέως πρωθυπουργό της χώρας, με ψευδομάρτυρες στην υπόθεση του Βατοπεδίου».

H Εξεταστική για τη Siemens

Στη Βουλή συζητήθηκε την Τετάρτη για πρώτη φορά το θέμα της υπόθεσης Siemens και αποφασίστηκε η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Τα κόμματα τάχθηκαν ομόφωνα, αλλά κινούμενα από διαφορετικές κατευθύνσεις, υπέρ της επιτροπής. Η Επιτροπή θα έχει 19 μέλη, η πρώτη συνεδρίαση θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου και ως τις 17 Μαρτίου θα πρέπει να έχει υποβάλει πόρισμα.

Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης, δήλωσε ότι «αν θέλουμε αλήθειες και ευθύνες, πρέπει να γίνει Εξεταστική για την υπόθεση της Siemens και το συμπέρασμα αυτής να είναι κοινό από όλα τα κόμματα», ενώ πρόσθεσε ότι η δικαιοσύνη «πληγώθηκε γιατί κάποιοι δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους». Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί μάχη για τη διεθνή μας υπόληψη και όχι να εξελιχθεί σε μάχη εντυπώσεων.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μιχάλης Κεφαλογιάννης, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για μαύρα ταμεία. Εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του με το σκεπτικό της πρότασης του ΠΑΣΟΚ ότι δεν υπήρξε επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης αποτελεσματική δικαστική έρευνα, λόγω κυβερνητικών παρεμβάσεων και χειραγώγησης. Ο ίδιος είπε ότι η έρευνα θα πρέπει να αρχίσει από το 1990 και τις πρώτες προμήθειες ψηφιακών κέντρων από τη Siemens. Κι ακόμη να εξετάσει τις προγραμματικές συμφωνίες του ΠΑΣΟΚ του 1997, αλλά και τις διαδικασίες προμήθειας του συστήματος ασφάλειας των ολυμπιακών αγώνων C4 I. Tαυτόχρονα παραδέχθηκε τη ροή πολιτικού χρήματος, επικαλούμενος τη σχετική δήλωση του Θόδωρου Τσουκάτου για το 1 εκατ. μάρκα πού πήρε από την εταιρεία.

Στην αρχή της συζήτησης, ο βασικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Παντελής Οικονόμου ανέβασε τους τόνους εμπλέκοντας το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ο Π. Οικονόμου υπογράμμισε ότι σκοπούμενο της εξεταστικής είναι η εξεύρεση της αλήθειας χωρίς πρόθεση προβολής δευτερευουσών πτυχών μέσα από μεγεθυντικούς καθρέφτες. Ενδεικτικά μάλιστα στοιχεία προς διερεύνηση ο κ. Οικονόμου ανέφερε την συνολική συμπεριφορά του ανακριτού Ν. Ζαγοριανού, αλλά και την ευχαριστήρια επιστολή του Κ. Καραμανλή στο Μ.Χριστοφοράκο που είδε το φως της δημοσιότητας: «Πόσο τυπική ήταν; Επ’ αυτού είμαι βέβαιος ότι έχει τη βούληση και κάθε δυνατότητα να μας διαφωτίσει ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός».

Απαντώντας ως βασικός εισηγητής της ΝΔ ο Προκόπης Παυλόπουλος επέμεινε ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πήρε το μάθημά του», αλλά προσέθεσε ότι «δεν θα κρύψουμε τίποτε, θα υπάρξει φως παντού, αλλά προειδοποιούμε ότι τα πλήρη στοιχεία δεν θα τα καλύψουν κραυγές και ψίθυροι γύρω από ευχαριστήριες επιστολές και ασημαντότητες και ψεύτικες μαρτυρίες για να αποδοθούν ευθύνες στον πρώην πρωθυπουργό, όπως έγινε και στην υπόθεση Βατοπεδίου». Δεν θα ανεχθούμε, συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος, επιμερισμό ευθυνών και εξισορρόπηση πραγμάτων και δεν θα ανεχτούμε τη χρησιμοποίηση τυπικών στοιχείων για να γίνουν δούρειος ίππος για τα επικοινωνιακά παιχνίδια κάποιων. Δεν θα τα συμψηφίσουμε για να καλυφθεί το αμήχανο ΠΑΣΟΚ, όταν είναι διαπιστωμένο και επιβεβαιωμένο το 1εκατ. που δόθηκε στον κ. Τσουκάτο».

Παρεμβαίνοντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής διερωτήθηκε γιατί τόσα χρόνια αρνείτο η ΝΔ τις προτάσεις που κατέθετε το ΠΑΣΟΚ για διερεύνηση της υπόθεσης Siemens και προσέθεσε ότι η σύστασή της συνιστά πράξη ευθύνης και διαφάνειας, αφού «δεν υπάρχει το δικαίωμα, με πράξεις και παραλείψεις, να εγκλωβιστουν η Δικαιοσύνη και η Βουλή, οι οποίες εξευτελίστηκαν σε καθεστώς ανυποληψίας», ενώ προσδιόρισε ότι δεν ομιλεί για το σύνολο της Δικαιοσύνης, αλλά για “μία μικρή μειοψηφία που χειραγωγήθηκε”.

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επιχειρεί να στρέψει την υπόθεση στο παρελθόν, αποπροσανατολίζοντας από τη διερεύνηση αυτής της μεγάλης υπόθεσης. Για μας, είπε ο κ. Παπουτσής, η κυβέρνηση Σημίτη με αυστηρή εντολή ακολούθησε απολύτως νόμιμες διαδικασίες για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, έκανε λόγο «για στημένη υπόθεση από το ΠΑΣΟΚ, για να πληγούν ανεπανόρθωτα οι πρώην πρόεδροι της ΝΔ και πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Κωνσταντίνος Μητσοτάκης» ενώ εξέφρασε τη θέση του ότι το κόμμα του θα συμμετάσχει στην εξεταστική, διαφωνεί όμως με την χρονική στιγμή, αλλά διαφωνεί και «με τη μεθόδευση από αυτό πού έρχεται και θέλει ταπεινωμένους και καταρρακωμένους τους πρώην ηγέτες της ΝΔ». Επίσης είπε ότι δεν θεωρεί τυχαία τη δημοσιοποίηση της επιστολής Καραμανλή, ούτε τηλεοπτικές εκπομπές που διαστρέβλωσαν την πραγματικότητα: «Εμείς δεν θα συμπράξουμε σε αυτό για να διευκολύνουμε το παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ», είπε.

«Ετοιμαστείτε για την εξόδιο ακολουθία του κ.Καραμανλή. Θα λουστείτε αυτά που σας ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ», είπε κλείνοντας ο κ. Καρατζαφέρης. «Για έναν ηγέτη, όπως ο Καραμανλής, δεν χρειάζεται να φοβάστε τίποτε. Η παράταξή του τον τιμά και ξέρει πώς θα τον υπερασπιστεί, αν και δεν θα χρειαστεί», απάντησε παρεμβαίνοντας ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, από τη μεριά του τόνισε πως είναι σύνηθες φαινόμενο να γίνεται η χρηματοδότηση πάνω ή κάτω από το τραπέζι υπηρετώντας τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Περί ατιμωρησίας πρασινογάλαζων κοράκων έκανε λόγο ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης, ο οποίος αναρωτήθηκε αν ήταν τυχαία η επιστολή Καραμανλή στον Χριστοφοράκο. «Είναι ώρα να βγάλουμε την πρίζα από τη διαφθορά και να πάψει η Βουλή να είναι ένα πλυντήριο της Siemens που πλένει τη διαφθορά και κάνει τα σκάνδαλα αόρατα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αν πραγματικά η Κυβερνητική παράταξη έχει την πρόθεση να διερευνήσει την υπόθεση σε βάθος χρόνο και κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι «αναπαράγουν ίδιες πολιτικές που γεννούν υποθέσεις σαν τη Siemens, το Βατοπέδι, το σκάνδαλο του Χρηματιστήριου», αναρωτήθηκε ο βουλευτευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, μιλώντας για τη υπόθεση Siemens είπε ότι για το κόμμα του ισχύει ότι «καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για εξαιρετική καθυστέρηση στη διερεύνηση της υπόθεσης με αποτέλεσμα να είναι πολύ μικρά τα περιθώρια, ώστε να βγάλει κάτι επιπλέον ο κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Διαβάστε επίσης:
Ευχαριστήρια επιστολή Καραμανλή στον Χριστοφοράκο
Αντώναρος καλεί Χριστοφοράκο