Αναβλήθηκε η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που είχε προγραμματιστεί για σήμερα, Δευτέρα, με την αιτιολογία της ανάγκης να προηγηθούν επαφές του πρωθυπουργού για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα με τους εμπλεκόμενους υπουργούς. Ωστόσο, πληροφορίες διαρρέουν που θέλουν αρκετά κυβερνητικά στελέχη να εκφράζουν είτε προβληματισμό για τις αντιδράσεις που θα φέρουν τα νέα μέτρα είτε αντιδράσεις επί ορισμένων από αυτά.

Ads

Σύμφωνα με τον Τύπο, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα των δανειστών διήρκεσαν ως πολύ αργά το βράδυ της Κυριακής καθώς τόσο η κυβέρνηση όσο και οι εκπρόσωποι επείγονται να «κλείσει» το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα χαρακτηρίζεται ως το «κλειδί», μαζί με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που θα ξεκλειδώσει τα ταμεία των δανειστών ώστε να πάρει η κυβέρνηση το επιπρόσθετο δάνειο. Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαίωσε με γραπτή ανακοίνωση του ότι οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται θετικά, αλλά ενδεχομένως να χρειάζεται να αναληφθούν και πολιτικές δεσμεύσεις στο ανώτατο επίπεδο. Την ίδια ώρα, πολλοί βουλευτές εμφανίζονται να αντιδρούν σε ορισμένα μέτρα, όπως η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Πληθαίνουν φωνές και αντιδράσεις για ανασχηματισμό και κυβέρνηση τεχνοκρατών

Επιπλέον, δημοσιεύματα θέλουν τις φωνές των βουλευτών που ζητούν ανασχηματισμό να πληθαίνουν και παράλληλα αυξάνεται η σκληρή κριτική προς των υπουργό οικονομικών. Επιπλέον υπάρχουν βουλευτές που εκφράζουν δημοσίων τη δυσαρέσκεια τους για τους υπουργούς που δείχνουν ότι δεν στηρίζουν επαρκώς τις μεταρρυθμίσεις. Ενδεικτική είναι η παρέµβαση της Σούλας Μερεντίτη η οποία είπε στον Φλας ότι «αν υπάρχουνυπουργοί που δεν µπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν τη δουλειά τους, ας παραιτηθούν, θα βρεθούν άλλοι να κάνουν σωστά τη δουλειά».

Ads

Την ίδια ώρα, εμμέσως πλην σαφώς, ο Κώστας Γείτονας, ζήτησε ανασχηματισμό τονίζοντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να βελτιώσει το κυβερνητικό σχήµα που πρέπει να είναι πιο συνεκτικό και η κυβέρνηση συνολικά να επιταχύνει και να διορθώσει το πρόγραµµα πορείας. Στην ίδια γραμμή και ο βουλευτής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος εκτίμησε ότι μόλις ο πρωθυπουργός πάρει τα λεφτά στις 25 του μήνα πρέπει να προχωρήσει αμέσως σε δομικό ανασχηματισμό.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ανοιχτός στις προτάσεις για ριζικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα και την αξιοποίηση ακόμη και εξωκοινοβουλευτικών στελεχών. Ωστόσο κορυφαίοι υπουργοί, φέρονται να διαφωνούν στον ορισμό ενός νέου δυναμικού σχήματος ιδιαίτερα στην περίπτωση της κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Επιμένει συναινετικά… ο Παπανδρέου

Επιπλέον ο Γιώργος Παπανδρέου επιμένει συναινετικά παρά τις μέχρι τώρα αρνήσεις της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία», η πρόσκληση σε συναίνεση προς την αντιπολίτευση παραμένει ανοιχτή. Το ίδιο δημοσίευμα θέλει μάλιστα Παπανδρέου – Σαμαρά να βρίσκονται σε διαδικασία ανταλλαγής ανεπίσημων μηνυμάτων μεταξύ των δυο πλευρών. Μάλιστα τονίζεται, ότι ο Αντώνης Σαμαράς είναι ανοιχτός σε ενδεχόμενη νέα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όντας θετικός στη περίπτωση χρήσης τεχνοκρατών στις αποκρατικοποιήσεις. Σε αυτή την περίπτωση πάντως αγκάθι θα υπάρξει και πάλι το ζήτημα των φορολογικών συντελεστών.
Από την άλλη πλευρά πάντως, πληροφορίες θέλουν την ΝΔ να προβληματίζεται για τη στάση που πρέπει να κρατήσει ο Αντώνης Σαμαράς σε ενδεχόμενη νέα πρόσκληση του Παπανδρέου για κατ’ ιδίαν συνάντηση µε τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τα «Νέα» στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να απαντήσει αρνητικά.

Σήμερα πάντως ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, στις 12:30 και αναμένεται να τοποθετηθεί σχετικά. Αναμένεται πάντως να κινηθεί ξανά στη λογική της «κόκκινης γραμμής» που για τη ΝΔ είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Σαχινίδης: Ανοιχτή η συζήτηση για τους φορολογικούς συντελεστές

Ωστόσο την ίδια ώρα, σε σημερινές του δηλώσεις, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει η κυβέρνηση με τη ΝΔ για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, αρκεί όπως υπογράμμισε να κατατεθούν ρεαλιστικές προτάσεις που θα εξασφαλίσουν τους δηµοσιονοµικούς στόχους. Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα τα “Νέα”, ο κ. Σαχινίδης επισηµαίνει κατηγορηµατικά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας και εµµέσως επιβεβαιώνει πως εφόσον η Ελλάδα καλύψει τους στόχους για το 2011 θα υπογράψει νέα δανειακή σύµβαση, µε τους εταίρους µας. Για τις αποκρατικοποιήσεις σχολιάζει ότι «όπου κριθεί αναγκαίο, το Δηµόσιο θα διασφαλίσει την παρουσία του», αλλά και θα κλείσουν φορείς του Δηµοσίου και, εποµένως, θα υπάρξουν και απολύσεις.