Χωρίς δουλειά κινδυνεύουν να μείνουν οι εργαζόμενοι τον Ναυπηγείων Σκαραμαγκά μετά τη χθεσινή καταγγελία εκ μέρους της γερμανικής εταιρείας ThyssenKrupp, του προγράμματος κατασκευής δύο εκ των έξι νέων υποβρυχίων. Πρόκειται ουσιαστικά για τη σύμβαση «Ποσειδών» που προέβλεπε την ανακατασκευή ενός παλαιού υποβρυχίου και την κατασκευή δύο νέων τύπου 214. Παράλληλα πάντως εγείρονται και ερωτήματα καθώς σύμφωνα με πηγές των ναυπηγείων που επικαλείται η «Ελευθεροτυπία» κινδυνεύουν να χαθούν εκ. ευρώ.

Ads

Η αρχική σύμβαση «Ποσειδών» προέβλεπε την ανακατασκευή τριών παλαιού τύπου υποβρυχίων, αλλά στην πορεία το υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαπίστωσε ότι το κόστος ήταν τόσο υψηλό που θα μπορούσε με τα ίδια χρήματα να ανακατασκευάσει ένα και να αγοράσει δύο καινούργια.

Χθες το απόγευμα, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της HDW (θυγατρική της Thyssen) ενημέρωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ότι η εταιρεία του κατήγγειλε τη σύμβαση υποκατασκευής που είχε συνάψει με τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε., για το πρόγραμμα «Ποσειδών», που περιλαμβάνει την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου «ΩΚΕΑΝΟΣ» και την κατασκευή άλλων δύο νέων υποβρυχίων, Τύπου 214, του Πολεμικού Ναυτικού. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Ποσειδών» αρχικώς προέβλεπε τον εκσυγχρονισμό 3 παλαιών υποβρυχίων τύπου 209 και, μετά την τροποποίησή του, την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου «Ωκεανός» Τύπου 209 και την κατασκευή δύο υποβρυχίων Τύπου 214.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η σχετική καταγγελία δεν συνδέεται με πράξεις ή παραλείψεις του ελληνικού Δημοσίου, αλλά οφείλεται σε σοβαρές διαφωνίες που έχουν προκύψει μεταξύ της σημερινής ιδιοκτησίας των ΕΝΑΕ (Privinvest Shipbuilding/Abu Dhabi Mar) και της Thyssen Krupp Marine Systems/HDW, όχι μόνον για τα ζητήματα που αφορούν τα ΕΝΑΕ και τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και γενικότερα την ευρύτερη συνεργασία των δύο πλευρών στη Γερμανία.

Ads

Κατόπιν αυτού το Πολεμικό Ναυτικό δεν θα κατασκευάσει έξι υποβρύχια αλλά τέσσερα. Κύκλοι του υπουργείου αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια τα χρήματα που έχουν πληρωθεί για το πρόγραμμα «Ποσειδών», να μεταφερθούν στο πρόγραμμα «Αρχιμήδης» που αφορά την κατασκευή τεσσάρων υποβρυχίων, ένα στη Γερμανία και άλλων τριών στην Ελλάδα. Από τα Ναυπηγεία πάντως αναφέρεται ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν συμφωνήσει η «Abu Dhabi Mar» και εφόσον τα χρήματα δεν τα έχει δώσει με τη σειρά της στους υποκατασκευαστές. Πάντως ανα δεν γίνει η μεταφορά θα χαθεί ένα τεράστιο ποσό. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πάντως αναφέρει ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα επηρεάσει την ολοκλήρωση των τεσσάρων υποβρυχίων του προγράμματος «Αρχιμήδης».

Πάντως, τη βεβαίωση ότι δεν θίγονται τα συμφέροντα της Ελλάδας από την αιφνιδιαστική κίνηση της γερμανικής εταιρείας HDW να καταγγείλει τη σύμβαση «υποκατασκευής» που έχει συνάψει με τα Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στην επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής. «Έχουμε μια νομική ενέργεια για μια από τις δύο συμβάσεις. Δεν έχουμε οριστική ρήξη ούτε αποχώρηση εταιρείας» υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος και συμπλήρωσε ότι «ως προς το τι θα γίνει με το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης θα το κρίνουμε όταν ο ανάδοχος θα μας πει τι μπορεί να κάνει και τι όχι. Χρήματα πάντως δεν έχουν καταβληθεί».

Επιπλέον, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει την Τετάρτη συνάντηση με τον νέο ιδιοκτήτη των ΕΝΑΕ, Ισκαντάρ Σάφα, ο οποίος πάντως φέρεται, σύμφωνα με το «Βήμα» να έχει διαβεβαιώσει προφορικώς και γραπτώς την ελληνική πλευρά ότι δεν προτίθεται να αποχωρήσει από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά παρά τα προβλήματα που έχουν ανακύψει.