Για «δομικές αλλαγές» που θα γίνουν τόσο στο υπουργικό συμβούλιο όσο και το πρωθυπουργικό γραφείο έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, αναφέροντας ότι οι μελέτες της επιτροπής στην οποία έχει αναθέσει ο Γιώργος Παπανδρέου αυτό το έργο, είναι σε εξέλιξη και προς επεξεργασία.

Ads

Οι αλλαγές αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από Επιτροπή για τον Εκσυγχρονισμό της Λειτουργίας της κυβέρνησης, τον συντονισμό της οποίας έχει αναλάβει ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης. Η επιτροπή αποτελείται από τους:

– Kevin Featherstone, Καθηγητής Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών στην Έδρα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και Διευθυντής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE

– Richard Parker, Λέκτορας Δημόσιας Πολιτικής, Σχόλη Διακυβέρνησης, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ

Ads

– Roger Wilkins, Γενικός Γραμματέας της Γενικής Εισαγγελίας της Κυβέρνησης της Αυστραλίας, Ειδικός Σύμβουλος του Αυστραλού Πρωθυπουργού, Kevin Rudd.

– Leif Pagrotsky, Βουλευτής, πρώην Υπουργός Βιομηχανίας & Εμπορίου, Σουηδία.

– Jeoff Mulgan, τ. Επικεφαλής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Γραφείου Πρωθυπουργού, Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι προτάσεις που επεξεργάζεται η Επιτροπή, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αφορούν τους εξής οκτώ άξονες:

1. Δομική αναμόρφωση των υπηρεσιών του Γραφείου του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης,

2. Αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία της Κυβέρνησης,

3. Αλλαγή της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, και παράλληλα την εμπέδωση της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης,

4. Αποτελεσματικότερη λειτουργία των κυβερνητικών οργάνων,

5. Εισαγωγή ενός μεταβατικού μοντέλου στη διαδοχή των Κυβερνήσεων,

6. Κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας Υπουργικού Συμβουλίου,

7. Αλλαγή κανονισμού του Υπουργικού Συμβουλίου,

8. Αξιολόγηση και θεσμοθέτηση των διαδικασιών επιλογής στελεχών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης.

Ο Γιώργος Πεταλωτής δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα γίνουν αυτές οι αλλαγές και αν θα υπάρξει «συντονιστής» του κυβερνητικού έργου ή δεύτερος αντιπρόεδρος.

Για τον ανασχηματισμό, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι πολιτικές και όχι τα πρόσωπα ενδιαφέρουν την κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας ότι αν κυβερνητικά στελέχη μεταπηδήσουν στην εκλογική μάχη για την αυτοδιοίκηση, θα αντικατασταθούν.

Αποσύνδεσε, πάντως, τις παραπάνω δομικές αλλαγές από το θέμα της αναπλήρωσης στελεχών του υπουργικού συμβουλίου, εξαιτίας ενδεχόμενης συμμετοχής τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Παράλληλα, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ζητά «δεκανίκια» από κανέναν, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι είναι ανοιχτό σε συνεργασίες εφόσον υπάρχουν κοινά προγράμματα και κοινή αντίληψη σε αυτοδιοικητικά θέματα.

Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής παρέπεμψε στην αρμόδια επιτροπή του κόμματος για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων, ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλη για κοινή στήριξη, από το ΠΑΣΟΚ και τους Οικολόγους Πράσινους,του νυν Συνηγόρου του Πολίτη κ. Γ. Καμίνη για την Αθήνα.

Ο Γιώργος Πεταλωτής επισήμανε ακόμη ότι δεν υφίσταται θέμα νέων μέτρων για το 2010, αλλά δρομολογημένα μέτρα και αποφάσεις και ταυτόχρονα, διέψευσε κατηγορηματικά τα περί «νέου μνημονίου», αφενός εξηγώντας ότι υπάρχει επικαιροποίηση του υπάρχοντος και αφετέρου κάνοντας λόγο για «καταστροφολογία», που δεν βοηθάει το μεγάλο εθνικό αγώνα λαού και κυβέρνησης και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Επισήμανε δε ότι δεν θα υπάρξει μετακύληση ορισμένων προϊόντων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ το 2010, προσθέτοντας ότι αυτό έχει δρομολογηθεί για τον επόμενο χρόνο.

Κατηγορηματικός ότι «δεν πρόκειται να παρθούν νέα μέτρα» εμφανίστηκε, με δηλώσεις του, και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης. «Τα αποτελέσματα για το πρώτο επτάμηνο επιβεβαιώνουν ότι η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους στόχους της, σε ό,τι αφορά στην υλοποίηση του προϋπολογισμού» ανέφερε σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κανάλι 1».

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε πως «Ο πρωθυπουργός βλέπει ότι η πολιτική του φέρνει βαρύτερες καταιγίδες το φθινόπωρο, γι’ αυτό και θα προσπαθήσει με ανασχηματισμό να διώξει κάποια σύννεφα», τονίζοντας παράλληλα ότι «οι όποιες αλλαγές προσώπων δεν θα έχουν αποτέλεσμα», γιατί «είναι η πολιτική της κυβέρνησης του μνημονίου που φταίει και όχι τα πρόσωπα».

Σχετικά με τα περί ανασχηματισμού, ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης δήλωσε πως «Τα προβλήματα του τόπου δεν λύνονται ούτε “φυσώντας” τα σύννεφα, όπως αποφαίνεται η Ν.Δ ότι κάνει το ΠΑΣΟΚ, ούτε “ρουφώντας” τα σύννεφα όπως έκανε ως κυβέρνηση η Ν.Δ. Η μόνη λύση είναι μιας οικουμενικής αντίληψης κυβέρνηση, αλλιώς η συσσώρευση των προβλημάτων και η αναμενόμενη κοινωνική έκρηξη θα πάρουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις».

Άρθρο – παρέμβαση από τον πρωθυπουργό

Υπό τον τίτλο «Κράτος και πολιτικό σύστημα στην υπηρεσία του πολίτη: Το αυτονόητο γίνεται πραγματικότητα», ο πρωθυπουργός δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του άρθρο με το οποίο ο ίδιος βάλλει εναντίον αναλύσεων «που υποτιμούν την σημασία της βασικότερης ίσως παραμέτρου της προσπάθειάς μας: τις βαθύτατες θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους» και συμφερόντων και συντεχνιών «που ελέγχουν τους μηχανισμούς εξουσίας ή για πολλούς και διαφορετικούς λόγους έχουν προνομιακή πρόσβαση σε αυτήν».

Ο ίδιος υπερασπίζεται την κυβερνητική πολιτική και θέτει ως στόχους «να επαναφέρουμε τον πολίτη στο κέντρο της πολιτικής» και «να βάλουμε και την αγορά και το κράτος στην υπηρεσία του πολίτη».

Το άρθρο παρατίθεται αυτούσιο στην ιστοσελίδα www.primeminister.gr.