Αυξήσεις μέχρι και 60% στις αντικειμενικές αξίες στο Ψυχικό ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών. Η απόφαση αυτή ουσιαστικά εξισώνει τις αντικειμενικές τιμές με τις αγοραίες, και αποτελεί προάγγελο των νέων αναπροσαρμογών για την υπόλοιπη χώρα, που αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ads

Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές έρχονται έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον περασμένο Νοέμβριο, με την οποία ακυρώθηκε παλαιότερη απόφαση του 2007 για τη Β’ ζώνη της περιοχής κατόπιν προσφυγής του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Ψυχικού µε το επιχείρηµα ότι οι τιµές είναι υψηλές. Ως αποτέλεσµα, οι τιµές για τη Β’ ζώνη επανήλθαν στα επίπεδα που είχαν οριστεί το 2005, όταν για όλες τις υπόλοιπες ζώνες συνέχισαν να ισχύουν εκείνες που καθορίστηκαν το 2007. Σύμφωνα με «Τα Νέα», το υπουργείο, µε επιχείρηµα ότι οι τιµές στις ζώνες ενός δήµου πρέπει να προκύπτουν όλες µε βάση τα ίδια στοιχεία, τις αναπροσάρµοσε συνολικά στο Ψυχικό, λαµβάνοντας υπόψη του τα σηµερινά δεδοµένα της αγοράς.

Το υπουργείο Οικονομικών αύξησε τις αντικειμενικές αξίες ως εξής σε σχέση με το 2007:

– Στην Α Ζώνη Ψυχικού οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο αυξήθηκαν από 6.250 ευρώ σε 10.000 ευρώ.
– Στην Β Ζώνη Ψυχικού οι τιμές αυξήθηκαν από 5.150 ευρώ σε 8.000 ευρώ.
– Στην Γ Ζώνη Ψυχικού οι τιμές αυξήθηκαν από 4.700 ευρώ σε 6.000 ευρώ.
– Στην Δ Ζώνη Ψυχικού οι τιμές αυξήθηκαν από 4.700 ευρώ σε 6.000 ευρώ.
– Στην Ε Ζώνη Ψυχικού οι τιμές αυξήθηκαν από 3.650 ευρώ σε 4.500 ευρώ.
– Στην Στ’ Ζώνη Ψυχικού οι τιμές αυξήθηκαν από 4.300 ευρώ σε 5.500 ευρώ.
– Στην Ζ Ζώνη Ψυχικού οι τιμές αυξήθηκαν από 3.250 σε 4.500 ευρώ.

Ads

Οι παραπάνω ζώνες είναι σήμερα οι πλέον ακριβές στο σύνολο της χώρας, µε δεύτερη αυτήν της Βουλιαγµένης (8.800 ευρώ/ τ.µ.) και τρίτη εκείνη στην Ηρώδου Αττικού µε 8.500 ευρώ.

Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για την υπόλοιπη χώρα αναμένεται να έρθουν το καλοκαίρι, και πρόκειται να προκαλέσουν ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη ου επιβαρύνουν τα ακίνητα όπως τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, τους φόρους μεταβίβασης κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, τα συμβόλαια και τις μετεγγραφές ακινήτων, τον ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες, τα τεκμήρια για κατοικίες αλλά και τον φόρο από ενοίκια και ΤΑΠ.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στα πλαίσια των αγοραίων αξιών δεν θα οδηγήσει σε υπέρογκες αυξήσεις τιμών και σε εκτίναξη της φορολογητέας αξίας, διαβεβαιώνουν ωστόσο στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, μιλώντας στον in.gr. Σημειώνουν πως το Ψυχικό αποτελεί «μεμονωμένη περίπτωση» που δεν πρέπει να συνδέεται με την συνολική αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών που έχει προγραμματισθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Αν και παραδέχονται πως η γενική γραμμή που θα ακολουθηθεί θα εστιάζει στη σύγκληση αντικειμενικών αξιών και εμπορικών τιμών, τονίζουν πως η αγορά των ακινήτων είναι τόσο πεσμένη που δεν επιτρέπει μεγάλες αναπροσαρμογές και οι αυξήσεις θα είναι «λογικές» και δεν θα ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 25% -30%.