Σύμφωνο με το Σύνταγμα, τη Συνθήκη για τη Λειτουργία της ΕΕ και την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, είναι σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων.

Ads

 
Το ΣτΕ απέρριψε τις σχετικές αιτήσεις των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής, Θεσσαλονίκης, Λιβαδειάς και Κορινθίας επισημαίνοντας πως το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων δεν επιβάλλεται περιορισμός στην επαγγελματική ελευθερία των φαρμακοποιών, αλλά αντίθετα παρέχεται μεγαλύτερη ελευθερία κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους.
 
Επιπλέον το ΣτΕ σημειώνει ότι το διευρυμένο ωράριο των φαρμακείων θεσπίζεται «γενικώς κατά τρόπο αντικειμενικό και αποβλέπει στην εξυπηρέτηση σκοπού Δημοσίου συμφέροντος».
 
Όπως υπογραμμίζουν το ωράριο είναι «προαιρετικό κατ’ ουδένα τρόπο θίγει είτε το υφιστάμενο νόμιμο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, είτε το σύστημα των εφημεριών, ήτοι τις υποχρεωτικές διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις των φαρμακείων».
 
Αντίθετα «παρέχει τη δυνατότητα λειτουργίας κατά τη διάρκεια του ωραρίου των εφημεριών, αριθμού φαρμακείων μεγαλύτερο από τον υποχρεωτικό καθοριζόμενο».
 
Επίσης το ΣτΕ αναφέρει πως το διευρυμένο ωράριο δεν αντίκειται στα άρθρα 4 και 25 του Συντάγματος (ισότητα και αρχή αναλογικότητας), όπως σημείωναν στις αιτήσεις τους οι φαρμακοποιοί, και δεν είναι αντίθετο στα άρθρα 101 και 103 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς δεν θεσπίζεται περιορισμός στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας των φαρμακοποιών που θα επιλέξουν να μην ενταχθούν στο διευρυμένο ωράριο.
 
Το ΣτΕ υποστήριξε πως δεν παραβιάζεται η επίμαχη Συνθήκη, αφού τα φαρμακεία τα οποία θα ενταχθούν στο διευρυμένο ωράριο λειτουργίας δεν θα αποκτήσουν δεσπόζουσα θέση στην αγορά, με συνέπεια να μη νοθεύεται ο ελεύθερος ανταγωνισμός.
 
Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι το διευρυμένο ωράριο δεν προσκρούει στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2003/88/ΕΚ που αφορά την οργάνωση του χρόνου εργασίας.