Με φόντο τη λιτότητα, τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά της ανεργίας και στη σκιά της δολοφονικής επίθεσης που δέχθηκαν οι μετανάστες εργάτες στις καλλιέργιες φράουλας στη Μανωλάδα, πραγματοποιήθηκαν οι διαδηλώσεις σήμερα για την εργατική Πρωτομαγιά. ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και πρωτοβάθμια σωματεία κάλεσαν σε συγκεντρώσεις και πορείες που ολοκληρώθηκαν σε υποτονικό κλίμα λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει γενική απεργία απαντώντας στην απόφαση της κυβέρνησης να μεταφέρει την αργία την ερχόμενη Τρίτη 7 Μαΐου.

 
Η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας είχαν προγραμματίσει συλλαλητήριο στην Πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί και στην συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Βουλή.
 
«Θέλουμε τον κόσμο της εργασίας στην πρώτη γραμμή για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος έδωσε το παρών στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.
 

 
«Το 1,5 εκατ. των ανέργων, οι χιλιάδες εργαζόμενοι της επισφάλειας, τα χιλιάδες νοικοκυριά δίχως εισόδημα, οι χιλιάδες νέοι που φεύγουν μετανάστες στο εξωτερικό, δεν είναι το βάρος της πατρίδας μας. Είναι η ελπίδα, είναι η δύναμη της πατρίδας μας. Είναι η δύναμη για να αλλάξουμε το μέλλον», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Την οικονομία δεν θα την αναστήσει ούτε η χρεοκοπημένη τραπεζοκρατία, ούτε το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα. Θα την αναστήσει ο κόσμος της εργασίας με τους αγώνες του. Τον θέλουν στο περιθώριο υποταγμένο γιατί τον φοβούνται. Τον θέλουμε στην πρώτη γραμμή για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα».
 
Νωρίτερα, στις 10:30, το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Πλατεία Συντάγματος. Στην συγκέντρωση έδωσαν το παρών ο νέος γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσουμπάς και η Αλέκα Παπαρήγα.
 
«Θα θέλαμε να απευθύνουμε μήνυμα συσπείρωσης με το ΚΚΕ ώστε να γίνει πραγματικότητα η διέξοδος από την καπιταλιστική κρίση προς όφελος του λαού και όχι ξανά προς όφελος των μονοπωλίων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του συστήματος τους», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.
 

 
Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι στις ακτοπλοϊκές σιδηροδρομικές και αστικές συγκοινωνίες με απεργίες ή στάσεις εργασίας, όπως και τα πρωτοβάθμια σωματεία.

Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Μαζική ήταν η πορεία στην Θεσσαλονίκη, ενώ συγκέντρωση διαδηλωτών έγινε και στην Ρόδο. Στην Χαλκιδική, διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο Χοντρό Δέντρο και ακολούθησε πορεία προς τις Σκουριές. Στην Σύρο εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί, φοιτητές αλλά και μαθητές ξεχύθηκαν στους δρόμους του νησιού προκειμένου να στηρίξουν το Νεώριο και να διασωθούν οι θέσεις εργασίας. Σήμερα, θα παραμείνουν κλειστές όλες οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις του νησιού. 
 

Ads

Διαβάστε αναλυτικά τις εξελίξεις όπως τις κάλυψε το tvxs.gr