Ads

Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αντιδρώντας στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Χωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα παραμείνει το επιβατικό κοινό. Όπως σημειώνουν τα συνδικάτα, οι αλλαγές στο ασφαλιστικό «επιφέρουν σοβαρό πλήγμα στη δομή και στην εσωτερική λειτουργία του συστήματος, γιατί με τον πιο ακραίο και αντικοινωνικό τρόπο πλήττουν χαμηλοσυνταξιούχους και νέους». Ολοκληρώθηκαν λίγο πριν από τις 15:00 το μεσημέρι οι σημερινές διαδηλώσεις.

Μαζική ήταν η προσέλευση του κόσμου στις απεργιακές συγκεντρώσεις, όπως μαζική ήταν και η παρουσία της αστυνομίας, με 3.000 αστυνομικούς να έχουν παραταχθεί στο κέντρο της Αθήνας. Η αστυνομία μάλιστα προέβη σε τουλάχιστον 98 «προληπτικές προσαγωγές» πριν από την έναρξη των πορειών, αλλά και κατά τη διάρκειά τους, κυρίως στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων. Πιο συγκεκριμένα, ένταση επικράτησε λίγο πριν από τις 11:00 έξω από το κοινωνικό κέντρο Nosotros στα Εξάρχεια, όπου αστυνομία έχει παραταχθεί, εμποδίζοντας τη διέλευση μελών της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης που είχαν συγκεντρωθεί εκεί για να κατέβουν στην πορεία ενάντια στο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η αστυνομία προσπάθησε να σπάσει την πόρτα και να εισβάλει στον χώρο, ενώ πραγματοποίησε τουλάχιστον 4 προληπτικές προσαγωγές στο σημείο.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε στο tvxs.gr, ο Θανάσης Κούρκουλας μέλος της κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό», λίγο πριν από τις 11:00, αστυνομικές δυνάμεις διενήργησαν προληπτικές προσαγωγές συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ, της ΠΟΕ ΟΤΑ και μελών της ΔΕΑ μπροστά από το Μουσείο, όπου βρίσκονταν συγκεντρωμένοι για την πορεία. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν στο Αλλοδαπών, όπου έσπευσαν δικηγόροι προς υποστήριξή τους. Συγκεκριμένα ο κ. Κούρκουλας μας ενημέρωσε ότι έπεσαν στην αντίληψη του 5 προσαγωγές μελών της ΔΕΑ, 2 του Ξεκινήματος καθώς και μία ενός μετανάστη από την Αίγυπτο που είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και ένα μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Για «γενικευμένη αστυνομική επιχείρηση» έκανε λόγο στο tvxs.gr, ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο οποίος κατήγγειλε επίσης προληπτικές προσαγωγές εργαζομένων και φοιτητών. Έξι προσαγωγές έγιναν και κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή γύρω από το Πολυτεχνείο.

Ads

image

Νωρίτερα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και λίγο μετά τις 12:00 το συγκεντρωμένο πλήθος ξεκίνησε πορεία προς τη Βουλή. Από τη Βηρυτό, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έστειλε το μήνυμα πως ο ίδιος κατανοεί τις αντιδράσεις, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

«Κάποιος πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό για ποιο λόγο τα σπασμένα πρέπει να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι χαμηλόμισθοι και όλοι όσοι κέρδιζαν το προηγούμενο διάστημα, βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, να συνεχίζουν να κερδίζουν αλώβητοι. Και, κυρίως, ποια ανωτέρα δύναμη μας αναγκάζει να διαλύσουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Ομόνοιας πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ. «Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Σημασία έχει να μετατραπεί σε έναν ορμητικό χείμαρρο, σε έναν αληθινό καταρράκτη. Να βγάλουμε από τη μέση όλα τα φράγματα, όλα τα αναχώματα που δυσκολεύουν να περάσει ο λαός απ’ αυτό που πρέπει να είναι ζητούμενο, το δρόμο της κοινωνικής λαϊκής ευημερίας», ήταν το μήνυμα της Αλέκας Παπαρήγα. Λίγο μετά τις 12:00 τα μέλη του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν πορεία με κατεύθυνση το υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς και κατέληξαν στο σταθμό του Ηλεκτρικού στο Θησείο, λίγο μετά τις 13:00.

Τα μπλοκ της πορείας συναντήθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, όπου διαδήλωσαν ειρηνικά φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στα νέα οικονομικά μέτρα και το Ασφαλιστικό, υπό την επιτήρηση ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων. Μαρτυρίες έκαναν λόγο για ξυλοδαρμό ενός Πακιστανού μετανάστη από ακροδεξιούς, κοντά στην πλατεία, τους οποίους απομόνωσαν οι διαδηλωτές.

Μικρή ένταση επικράτησε γύρω στις 13:15 μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να ανέβουν στα σκαλιά της που οδηγούν προς τη Βουλή. Η αστυνομία απώθησε τους διαδηλωτές.

Νωρίτερα, περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου. Ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας στο σημείο, όπου σημειώθηκαν μικρο – διαπληκτισμοί όταν οι διαδηλωτές φώναξαν το σύνθημα «έξω απ’ την πορεία η αστυνομία». Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τον τραγικό θάνατο των τριών υπαλλήλων στην τράπεζα, κατά το προηγούμενο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όλα τα καταστήματα και οι χώροι εργασίας κατά μήκος της οδού Σταδίου, της οδού Πανεπιστημίου και στην οδό Πατησίων στο ύψος της Ομόνοιας είναι κλειστοί.

Η πορεία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 15:00. Μετά τη λήξη της, περίπου 100 άτομα παρέμειναν έξω από τη Βουλή, προβαίνοντας σε καθιστική διαμαρτυρία. Η αστυνομία τους απομάκρυνε και όλοι οι δρόμοι δόθηκαν στην κυκλοφορία λίγο πριν από τις 16:00.

image

Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση μπροστά στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ/ΝΤ ΑΔΕΔΥ. Τα προεδρεία του ΕΚΘ και της ΕΔΟΘ υπογραμμίζουν ότι το νέο ασφαλιστικό «επιμηκύνει από δύο έως επτά χρόνια τα όρια συνταξιοδότησης, χωρίς να δίνει λύσεις». Συλλαλητήρια κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου είχαν προγραμματιστεί και για άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Η πορεία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου και της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων κατέληξε έξω από το κτήριο της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας-Θράκης. Η πορεία του ΠΑΜΕ ξεκίνησε από το άγαλμα του Βενιζέλου και κατέληξε επίσης στη Γενική Γραμματεία. Οι συνδικαλιστές δήλωσαν ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή στην απεργία και τις διαδηλώσεις, τόσο από τον ιδιωτικό, όσο και τον δημόσιο τομέα.
image
Ποιοι απεργούν σήμερα

Δημόσιοι υπάλληλοι, εφοριακοί, εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες, οι τελωνειακοί υπάλληλοι, το προσωπικό των Ταμείων, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συμμετέχουν στη γενική απεργία της Πέμπτης. Απέχουν από τα καθήκοντά τους και οι δικηγόροι.

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία. Εξαιτίας της συμμετοχής στη γενική απεργία, την οποία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, η υπηρεσία επίσης λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κάλεσε τα μέλη του σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 20ης Μαΐου, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «πρακτικές στοχοποίησης» του κλάδου.

Στην απεργία μετέχουν και οι ναυτεργάτες και οι λιμενεργάτες, με αποτέλεσμα τα πλοία να παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια.

Και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ συμμετέχει στην απεργία,ενώ από το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας έχει αποφασίσει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

image

Χειρόφρενο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Χωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς παραμένει σήμερα η πρωτεύουσα, καθώς οι εργαζόμενοι σε Μετρό, Προαστιακό, ΗΛΠΑΠ και ΕΘΕΛ συμμετέχουν στην 24ωρη κινητοποίηση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Από τις 10:00 έως τις 16:00 πραγματοποίησαν δρομολόγια ο ΗΣΑΠ και το Τραμ. Παράλληλα, δεν θα πραγματοποιηθεί κανένα δρομολόγιο του ΟΣΕ, εκτός των λεγόμενων Κοινωνικών Αναγκών. Σήμερα, δεν ισχύει το μέτρο του Δακτυλίου εξαιτίας της απεργίας των ΜΜΜ.

Κανονικά θα γίνουν τα αεροπορικά δρομολόγια, καθώς στην απεργία δεν συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Ωστόσο, προβλήματα θα υπάρξουν στις πτήσεις εσωτερικού λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Όπως ανακοίνωσε η Olympic Air, λόγω της απεργίας των τηλεπικοινωνιακών υπαλλήλων της ΥΠΑ, οι οποίοι εκτελούν καθήκοντα air traffic control στα αεροδρόμια των λεγόμενων άγονων γραμμών, την Πέμπτη δεν θα γίνουν οι πτήσεις της εταιρείας προς και από: Πάρο, Νάξο, Αστυπάλαια, Κάλυμνο, Σύρο, Μήλο, Ρόδο-Κάρπαθο-Κάσο-Σητεία, Καστελόριζο και Λέρο.

Στη Θεσσαλονίκη, τα λεωφορεία του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης θα κυκλοφορήσουν με προσωπικό ασφαλείας. Σε ανακοίνωση του ΟΑΣΘ αναφέρεται ότι η νυκτερινή λεωφορειακή γραμμή Νο 78Ν «ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο» θα λειτουργήσει κανονικά από τις 22:30 έως τις 06:25.

Δεν απεργούν οι δημοσιογράφοι

Με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), οι δημοσιογράφοι δεν συμμετέχουν στη σημερινή απεργία, ύστερα από σχετικό αίτημα της ΓΣΕΕ, ώστε να καταστεί δυνατή «η πλήρης ενημέρωση της κοινής γνώμης». Η Π.Ο.Ε.ΣΥ. προτείνει στις Ενώσεις-μέλη της τη διεξαγωγή 24ωρης απεργίας την ερχόμενη εβδομάδα, με τον προσδιορισμό της ημερομηνίας της απεργίας να γίνεται μετά από συνεννόηση με τις Ενώσεις Συντακτών.

Η λήψη της απόφασης αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της ΕΣΗΕΑ, η οποία αρχικά είχε αποφασίσει τη συμμετοχή των δημοσιογράφων στη σημερινή κινητοποίηση. Κατά τη νέα συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για την τελική απόφαση ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις, όπως η συμμετοχή των δημοσιογράφων μαζί με τους υπόλοιπους κλάδους, η κήρυξη της απεργίας την επομένη της γενικής κινητοποίησης, αλλά και η συμμετοχή την ίδια μέρα, με εξαίρεση τους συντάκτες του εργατικού ρεπορτάζ.

Διαδήλωση αλληλεγγύης στις Βρυξέλλες προς «την Ελλάδα που αντιστέκεται»

Περίπου εκατό άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους προς «την Ελλάδα που αντιστέκεται». Η ειρηνική συγκέντρωση διοργανώθηκε από ομάδα Ελλήνων που διαμένουν στο Βέλγιο και υποστηρίχθηκε από πολλές οργανώσεις της αριστεράς.

«Ο αγώνας για ένα κοινωνικό κράτος της Ευρώπης περνάει μέσα από την αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό» αναγραφόταν στο πανό στην αρχή της πορείας των διαδηλωτών. «Με την επιβολή άδικων μέτρων λιτότητας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η ΕΕ και το ΔΝΤ παίρνουν σαφώς το μέρος των τραπεζιτών» δήλωσε ο Γιώργος Βασάλος, ερευνητής σε ευρωπαϊκό κέντρο μελετών και ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «να πληρώσουν οι τράπεζες για την κρίση» και «το πρόγραμμα ΔΝΤ/ΕΕ είναι μια κοινωνική καταστροφή» ή «η θυσία της κοινωνικής συνοχής στην όρεξη των αγορών είναι ένα έγκλημα κατά της δημοκρατίας».

Φωτογραφίες: j4nus, nassoskappa -twitter, active-net-twitter, naftemporiki, troktiko, newsit