Ads

Πολιτικές διαστάσεις παίρνει η επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στην Χαλκιδική, ειδικά μετά τη σύλληψη μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας, ύστερα από καταθέσεις υπαλλήλων της εταιρείας. Πάντως ο 54χρονος Λάζαρος Τόσκας, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, αφέθηκε ελεύθερος μετά από την αυτόφωρη διαδικασία στα δικαστήρια Πολυγύρου καθώς δεν στοιχειοθετήθηκαν κατηγορίες εις βάρος του. Επιπλέον κατέθεσε μήνυση εναντίον των τριών υπαλλήλων της εταιρείας που τον κατηγόρησαν ως ηθικό αυτουργό. Πάχτας, Γεωργιάδης και Βενιζέλος «δείχνουν» ΣΥΡΙΖΑ για το περιστατικό. Για στοχοποίηση του κόμματος και των κοινωνικών αγώνων κάνει λόγο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που καταδικάζει ως απαράδεκτη την επίθεση στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός». «Χρέος μας να διασφαλίσουμε τις ξένες επενδύσεις» τονίζει ο Δένδιας. Στο μεταξύ, βίντεο από την επίθεση στην «Ελληνικός Χρυσός» είδε το φως της δημοσιότητας. 

Μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον των τριών υπαλλήλων σεκιούριτι της εταιρείας μεταλλείων χρυσού, οι οποίοι τον υπέδειξαν ως υποκινητή των δραστών της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές Χαλκιδικής, κατέθεσε ο 54χρονος μηχανικός, Λάζαρος Τόσκας, ο οποίος συνελήφθη για ηθική αυτουργία στην επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός».
  
Ο συνήγορός του χαρακτήρισε αβάσιμες τις κατηγορίες, τονίζοντας ότι η δικογραφία στηρίζεται στις καταθέσεις τριών υπαλλήλων σεκιούριτι, σύμφωνα με τις οποίες ο 54χρονος υποκίνησε τους δράστες, δημοσιοποιώντας την αντίθεσή του στη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού. 

Βίντεο από την επίθεση στην «Ελληνικός Χρυσός»

Ads

null

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, από όπου και το μοντάζ, το βίντεο αυτό προέρχεται από τις κάμερες ασφαλείας στις εγκαταστάσεις της Ελληνικός Χρυσός.

Στο αυτόφωρο και μετά ελεύθερος
 
Πλήθος κόσμου βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου σε ένδειξη συμπαράστασης προς τον συλληφθέντα Λάζαρο Τόσκα, μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής. Ο κ. Τόσκας οδηγήθηκε στο αυτόφωρο και τελικά αφέθηκε ελεύθερος καθώς δεν στοιχειοθετήθηκαν κατηγορίες εις βάρος του. Πάντως η προκαταρκτική έρευνα θα συνεχιστεί και ο ίδιος αναμένεται να ξανακληθεί να καταθέσει. Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Χαλκιδικής Μαγδαληνή Γαλάταλη αποφάσισε να επιστρέψει στις αστυνομικές αρχές τη δικογραφία για να συνεχιστεί η προανάκριση.
 
Ο 54χρονος Λάζαρος Τόσκας κατηγορήθηκε για ηθική αυτουργία στην επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός τα ξημερώματα της Κυριακής. Σε καταθέσεις τους υπάλληλοι της εταιρείας ονομάτιζαν τον κ. Τόσκα και άλλα δυο άτομα ως ηθικούς αυτουργούς. (Δείτε τις καταθέσεις στο τέλος του κειμένου). Πρόκειται για τους Αποστόλη Παπαγεωργίου και Μαρία Καδόγλου μέλη του Παρατηρητήριου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και οι οποίοι αναζητούνται.
 
Ο ίδιος ο κ. Τόσκας δηλώνει για τη σύλληψή του: «Θέλουμε ένα κράτος δικαίου και είμαστε υπέρ της νομιμότητας. Άλλοι είναι οι παράνομοι. Παράνομοι είναι αυτοί που εγκατέστησαν την Eldorado Gold στην περιοχή. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να σώσουμε τον τόπο μας». Επιπλέον σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «στοχοποιημένη» τη σύλληψή του, επειδή, όπως είπε, είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Μιλώντας στο tvxs.gr, ο γραμματέας της Ν.Ε. Χαλκιδικής, Κώστας Γκοντίνος, χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη τη σύλληψη του Λάζαρου Τόσκα με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας.«Η παρέμβαση αυτή της αστυνομίας φτάνει στα όρια της αυτογελοιοποίησης» σημειώνει και τονίζει ότι με αυτή τη λογική όλοι η κάτοικοι της Χαλκιδικής ήταν ηθικοί αυτουργοί, αφού όλοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις κατά των μεταλλείων χρυσού.
 
«Στοχοποίηση και μέσα μαζικής παραπληροφόρησης»
 
«Γελοία» χαρακτήρισε την κατηγορία, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέση. Μιλώντας στο tvxs.gr, σημείωσε ότι με τη λογική κατά την οποία στοιχειοθετήθηκε η κατηγορία «ηθικός αυτουργός θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε κάτοικος της περιοχής συμμετείχε μαζικά στις διαδηλώσεις κατά των μεταλλείων Χρυσού».
 
«Στοχοποιούν το ΣΥΡΙΖΑ. Το έκανε πολύ συγκεκριμένα ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Χρήστος Πάχτας» σημείωσε η βουλευτής, τονίζοντας ότι «δεν είναι δήμαρχος αλλά εκπρόσωπος της εταιρείας». Υπογράμμισε πάντως ότι αποδείχτηκαν και θα αποδειχτούν όλα «γιατί δεν μπορούν να στοιχειοθετήσουν κατηγορία στο σύντροφο που στοχοποιήθηκε κι έτσι αφέθηκε ελεύθερος. Θα αποδειχτεί ότι όλα αυτά είναι χαλκευμένα και έχουν στόχο το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το κίνημα». «Θέλουν να συκοφαντήσουν το κίνημα που έχει αναδείξει ένα πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Οι κάτοικοι εδώ παλεύουν για τη ζωή τους» προσθέτει η κ. Ιγγλέση.

Η Ελλάδα πουλάει, δάση, χαλκό και την ψυχή της

 
Η κ. Ιγγλέση θέτει τέλος και το θέμα της κάλυψης των γεγονότων στις σκουριές από την πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης τονίζοντας ότι ενώ μεγάλα μέσα του εξωτερικού έρχονται για να αναδείξουν το θέμα «τώρα, το ανακάλυψαν και τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης της Ελλάδας».
 
Κυβέρνηση και αντιπολίτευση
 
Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής βρέθηκε σήμερα ο υπ. Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας συνοδευόμενος από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγο Νίκο Παπαγιαννόπουλο, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των ερευνών σχετικά με την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές
 
«Η Eλλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος Δικαίου και υποχρέωσή μας είναι να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ξένων επενδύσεων στη χώρα» αρκέστηκε να πει για το ζήτημα. Από την κυβέρνηση ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο «για εικόνες που βλάπτουν τη χώρα» τονίζοντας ότι «φαινόμενα σας αυτά» στις Σκουριές «πρέπει να καταδικάζονται απερίφραστα».
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε εμμέσως αιχμές για το ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «η επιλογή της αντιπολίτευσης για ένα κίνημα ανυπακοής που προέρχεται από διάφορες μήτρες πολιτικές δεν οδηγεί πουθενά».
 
Το ΣΥΡΙΖΑ φωτογράφησε σήμερα και ο βουλευτής της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης. «Διάβασα ότι είχε διήμερο φεστιβάλ ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ για την εναλλακτική οδό αξιοποίησης της περιοχής. Και κατά το διάστημα του διημέρου αυτού φεστιβάλ του ΣΥΡΙΖΑ για την εναλλακτική οδό, έφυγαν πενήντα κουκουλοφόροι και κάψανε» υποστήριξε σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. Στο ερώτημα αν συνδέει τον ΣΥΡΙΖΑ επισήμως με την επίθεση, απάντησε: «Δεν συνδέω επισήμως εγώ τίποτα. Λέω, όμως, την σύμπτωση».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το left.gr, ο Χρ. Πάχτας, με μηνυτήρια αναφορά προς τον Άρειο Πάγο στις 8/2/2013 κατηγορεί ευθέως, εκλεγμένους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι  προσφέρουν προστασία σε «ομάδες πολιτών που προκαλούν τρομακτικά επεισόδια».
 
Πάντως η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής είχε σημειώσει ερωτηματικά για την επίθεση. «Επί δύο ημέρες η Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιεί εκδήλωση για την εναλλακτική προοπτική ανάπτυξης του τόπου μας στον αντίποδα των καταστροφικών επιλογών της νεοφιλελεύθερης και μνημονιακής πολιτικής, που εκφράζεται και με την λειτουργία των μεταλλείων χρυσού, στην Β.Α. Χαλκιδική» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση. 
 
«Ακριβώς σε αυτή τη χρονική στιγμή (;), εκδηλώθηκε η καταστροφή των εγκαταστάσεων της “Ελληνικός Χρυσός” από αγνώστους. Ένα γεγονός που αφ’ενός είναι αποτέλεσμα των συνεχών προκλήσεων της εταιρίας και της κρατικής βίας ενάντια στους πολίτες που αντιστέκονται στην καταστροφή του τόπου τους, αφ’ εταίρου δε, δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα στον πολιτικό και κοινωνικό αγώνα τους ενάντια στις καταστροφικές επιπτώσεις της εξόρυξης χρυσού. Ενέργειες όπως η παραπάνω, δίνει – δυστυχώς – την ευκαιρία τόσο στην εταιρία, όσο και στις δυνάμεις καταστολής να συκοφαντήσουν και να καταστείλουν ακόμα πιο βίαια, τον αγώνα» προσθέτει η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Καταδικάζει την επίθεση στην «Ελληνικός Χρυσός» ο ΣΥΡΙΖΑ
 
Για στοχοποίηση των κοινωνικών αγώνων αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του, σημειώνοντας ότι ο Λάζαρος Τόσκας συνελήφθη λόγω της συμμετοχή του στις διαδηλώσεις και στην Επιτροπή Αγώνα κατά των μεταλλείων χρυσού.
 
«Η απόδοση της κατηγορίας της ηθικής αυτουργίας για τα γεγονότα στις Σκουριές είναι μια πολύ επικίνδυνη επιλογή για τις πολιτικές ελευθερίες, που θέλει αφενός να  υποδηλώσει μια άμεση ή έμμεση σχέση με τις χτεσινές ενέργειες και αφετέρου να προβάλει ότι ακόμα και οι ιδέες ή οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις, μπορούν να ενθαρρύνουν αυτουργούς σε παράνομες πράξεις» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του. Δηλώνει επίσης ξεκάθαρα ότι τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός είναι απαράδεκτα και τονίζει ότι δεν βοηθούν σε καμιά περίπτωση το δίκαιο αγώνα της τοπικής κοινωνίας.
 
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ κατήγγειλε την εμπρηστική επίθεση και τόνισε ότι τόσο η σκοπιμότητά της όσο και η μορφή της «δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για ερωτηματικά: ήταν ενέργεια προβοκατόρικη». Τέτοιες ενέργειες «ποτέ δεν ήταν προϊόν του κινήματος ακόμη και των πιο αυθόρμητων εκδηλώσεων του».

Την «εγκληματική εισβολή κουκουλοφόρων στο εργοτάξιο της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής» καταδίκασε και η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της, επισημαίνοντας ότι «η βία και η τρομοκρατία είναι καταδικαστέες απ΄ όπου και αν προέρχονται». Η Συνομοσπονδία εκφράζει τη συμπαράστασή της προς την τοπική κοινωνία και τους εργαζόμενους στα ορυχεία Χαλκιδικής που, όπως αναφέρει, «κάτω από ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες παλεύουν να κρατήσουν ζωντανό τον τόπο τους και τις δουλειές τους».

Οι καταθέσεις των υπαλλήλων της εταιρείας