Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για υπόθεση που αφορά συμβάσεις μεταξύ της Siemens και του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Αρμενίας (Armentel) άσκησε η εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθήνας, σύμφωνα με το enet.gr.

Ads

Τα αδικήματα είναι ενεργητική δωροδοκία, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, που στρέφεται σε βάρος του ΟΤΕ, παθητική δωροδοκία και άμεση συνέργεια σε αυτά.

Η υπόθεση αφορά σε συμβάσεις, που ερευνάται κατά πόσο είναι εικονικές, ανάμεσα στη Siemens και σε εταιρείες που φέρονται ότι προσέφεραν έργο στην Armentel, η οποία από το φθινόπωρο του 2006 και μετά ελεγχόταν κατά 90% από τον ΟΤΕ.

Γερμανία: Τον Ιανουάριο η δίκη πρώην υψηλόβαθμού στελέχους της Siemens

Ads

Εν τω μεταξύ, τον Ιανουάριο του 2011 πρόκειται να ξεκινήσει η δίκη πρώην υψηλόβαθμου στελέχους του γερμανικού ομίλου Siemens κατηγορούμενου για οικονομικές απάτες και πλημμελή τήρηση των υποχρεώσεων ελέγχου, στο πλαίσιο σκανδάλου διαφθοράς στους κόλπους της εταιρείας, όπως ανακοίνωσε σήμερα δικαστήριο του Μονάχου.

Πρόκειται για τον Τόμας Γκάνσβιντ, πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου, ο οποίος είναι επίσης ύποπτος για συνωμοσία σε διαφθορά προς ξένη δημόσια αρχή, ωστόσο η κατηγορία αυτή θα αποτελέσει αντικείμενο ξεχωριστής διαδικασίας.

Στα τέλη Ιανουαρίου η Siemens είχε ασκήσει αγωγή κατά δύο πρώην διοικητικών στελεχών της, μετά την αποκάλυψη της εμπλοκής τους σε σκάνδαλο διαφθοράς. Ένα από τα διωκόμενα στελέχη είναι και ο πρώην διευθυντής του τομέα τηλεπικοινωνιών Τόμας Γκάνσβιντ, από τον οποίο τώρα ζητεί αποζημίωση 5 εκατ. ευρώ.

Ο όμιλος έχει μηνύσει επίσης και τον πρώην οικονομικό διευθυντή του Χάιντς-Γιόακιμ Νόιμπίργκερ, από τον οποίο αξιώνει 15 εκατ. ευρώ.

Σε αντίθεση με τα δύο αυτά στελέχη, άλλα εννέα διευθυντικά στελέχη της Siemens έχουν δεχθεί ήδη να καταβάλουν περίπου 20 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο φιλικού διακανονισμού με την εταιρεία, μεταξύ των οποίων και δύο γενικοί διευθυντές της, οι Κλάους Κλάινφελντ και Χάινριχ φον Πίρερ.